Jéghideg kezdés

ráhangolódás

Egyesek szerint a magyarfoci felemelkedésének egyik akadálya az indokolatlanul hosszú téli szünet. Mások úgy gondolják, hogy pont úgy jó a rendszer, ahogy van. Ön miként vélekedik erről a problémáról?

Ha készülne nemzeti konzultáció a honi futball helyzetéről, akár ez a kérdés is szerepelhetne az íven. Teljesen biztos vagyok benne, hogy mást választ adna a delikvens, ha mondjuk egy kellemes kora nyári estén bíbelődne a válaszadással vagy ha a mai edzőmeccs hetvenedik percében nyomták volna a kezébe a papirost.

Én már az éljen-éljen elhangzása után nem éreztem az ujjaimat, pedig csak pár standfotót csináltam a poszthoz, szóval részemről a bé verziót tessék legyen szíves bekarikázni.

Lehet itt akármilyen infrastrukturális beruházás meg miegymás, ez a klíma egyszerűen nem alkalmas arra, hogy tétmeccseket játszanak ilyenkor. És ez a megállapítás még akkor is igaz lenne, ha mondjuk valamilyen csoda folytán kisütött volna a lizi és szorgos munkával kicsiholt volna még vagy nyolc-tíz fokot. Persze ha nem kellenek nézők, más a szitu.

Olyan húsz-harminc mindenre elszánt drukker tehette tiszteletét a hátsó műfüvesen. Elfogadható létszám ez hétköznap délután egykor. Emlékeim szerint, amikor legutóbb megnéztem egy idénykezdést, még bőven az elsőligában nyomtuk és akkor sem voltunk többen. Régen volt, hogy is volt?

a vonal előtt meglesz!

A Szolnoki MÁV utoljára 2011 januárjában készülhetett úgy, hogy elsőosztályú meccsek vártak rá tavasszal, előtte meg mondjuk 1948-ban. Szóval ők most abszolút a szerepüknél voltak, a bemelegítésnél is mintha lazábban ment volna a cicázás. Két tesztjük volt eddig: tíz napja az Érd(!) ellen nyitottak egy hazai 2-2-vel, aztán szombaton a megye egyes Balassagyarmat járt a tiszaligeti arénában és fingatta meg kissé a MÁV-ot (nyögvenyelős 4-2). Az előbbi meccs, ha nem ebben a fázisban jött volna el, talán több tanulsággal szolgált volna a jövőnkre nézve, így inkább csak érdekesség, hogy miként végzett ellenük a két nagy rivális.

Bekő mester nyolc helyen változtatott a SFAC elleni kezdőn és összevetve a két felállást, a mai tűnt inkább kísérleti gárdának. Kabát sérült és Dudás sem játszik.

A védelem közepén Nagy Ádám mellett Németh Bence kapott szerepet és ők ketten ránézésre is elég tekintélyt parancsolóak, ehhez most még a kellő labdabiztonság is megvolt. Németh talán csak egyszer vesztett labdát indokolatlanul, de emlékezzünk vissza, Langnak éles meccsen is voltak hajmeresztő megoldásai. A szélső védők közül Vadász volt aktívabb, de ő is inkább csak az első félidőben, míg Kiliti többször mutatta magát, de mintha nem vették volna észre a többiek. Mondjuk ő nem olyan nagy…

kicsibe!

Tajthyn még látszik a hosszú kihagyás. Próbálkozott, hajtott, de sok labdája pontatlanra sikeredett és az ütemekkel is gondok voltak. Én még nem láttam játszani, így első blikkre szűrőnek tudom elképzelni, a leszegett nem tesz jót a kreativitásnak. Türelemmel fel kell őt építeni, hasznos csapattag lehet.

A pálya közepén volt két agilis emberünk. A mentalitásbéli különbség ezen a koradélutánon is kijött, mert közülük Kulcsár tipikusan az a futballista, akinek az átlagnál több köze van ehhez a gyönyörű játékhoz, de valamiért nem akar annyit áldozni, mint amennyit kellene. Ráadásul az agresszivitás nála sokszor átlép egy határon, ami könnyen kárt okozhat a csapatnak. Rossz példa, de megvan a ’98-as holland-argentin negyeddöntő? Az, hogy Ariel Ortega miként állítatja ki magát 1-1-nél két gyors sárgával és ezzel húzza le a csapatot is a budin? Csernus Imre segíts!

Pongrácz más tészta: őt felhúzzák, aztán megy, szerel, felrúgják, feláll, megy, szerel. Ezt bármikor megcsinálja, így volt ez ma is.

A támadó játékkal voltak gondok. Ahogy én láttam, az elől játszók kevés segítséget kaptak a középpályától, ami valszeg annak is a következménye, hogy a mai nap inkább a birkózásról szólt a középső harmadban és így már nem volt erő a kapu felé indulni. Szabó és Rácz is igyekezett egyéni játékkal javítani a helyzeten, de ezek a próbálkozások inkább tűntek öncélúnak mint hasznosnak. A tesztember Nagy Krisztián az első félóra alatt bejátszhatta volna magát a csapatba, de három jó lehetőséget is elszalasztott.

kelj fel, mert felfázol!

A cserék közül Szalai robotolt egy jót, a pályán töltött időhöz képest talán kicsit sokat faultolt egy meglehetősen békés mérkőzésen. Ködmön majdnem beköszönt, míg a húsz perc lehetőséget kapó próbajátékosnak, a szlovákiai Meszlényi Renátónak össze is jött a gól, mégpedig a győztes találat. Ő egyébként a harmadik ligás FC Slovan Galantában töltötte az őszt, ahol nyolc meccset játszott (mindösszesen 535 játékperc), amiből ötöt kezdőként abszolvált. Kovács Krisztiánnak kevés momentuma volt, a statisztikába beírhatja a mai bő negyedórát.

Összességében nem volt rossz testmozgás, mégiscsak ez volt az első élesebb játék, ráadásul cudar időjárási körülmények között. Aki ennél többet várt, az üljön vissza szépen a játékkonzoljához és nyomja tovább a FIFA17-et.

ETO – Szolnoki MÁV 1-0 (0-0)

Győr, műfüves pálya, 30 néző

ETO: Horváth D. – Vadász, Németh B., Nagy Á., Kiliti – Tajthy (63’ Szalai Á.) – Kulcsár (70’ Ködmön), Pongrácz – Rácz (70’ Kovács K.), Szabó L. – Nagy K. (70’ Meszlényi)

Szolnok: Molnár-Farkas – Kenderes, Balogh (61’ Horgosi), Papp, Magyar – Dedics (75’ Hajba), Kovács O. (61’ Berdó), Csirmaz – Pintér (61’ Tóth L.) – Rokszin (85’ Kánya), Pantovic (46’ Olasz)

Gólszerző: 80’ Meszlényi 1-0

csak azt szeretném mondani, hogy fázom

9’ Az első helyzet Nagy K. előtt adódik, de elhibázza.

18’ Szabó L. passzol jó ütemben Nagy Krisztiánnak, aki kicsit elhamarkodottan lő mellé.

25’ Nagy K. jobb oldali beadása kissé lecsúszik, így a labda a felső lécre hull. Nem nevezném kidolgozott helyzetnek.

34’ Kulcsár rúghat szabadot a tizenhatos jobb oldali csücskéről. Fölé.

36’ Rácz meghúzza a bal oldalon a vonal mellett, majd középre teszi a bogyót, amit Nagy K. átlép, de Kulcsár középről, 10 méterről nem találja el. Én ugyan csak kispályázom, de az egyszerűbb jobb lett volna. Már csak azért is mert piszkosul csúszik a műfű.

42’ Meleg helyzet az ETO kapuja előtt. Két lehetőség is adódik a szolnokiak előtt, de előbb Horváth D. véd, majd Rokszin közelről fölé bombáz.

(Szünet) Dudás remekül húzza meg egy fekete Volvóval az oldalvonal mellett, természetesen a pálya mellett. Az anyósülésen Kabát Peti remekül asszisztál.

52’ Kulcsár becselezi magát a tizenhatosra majd elesik. Tovább, jogosan.

55’ Rácz a térfél közepéről próbálkozik, de fölé megy a lövés. Nem tudom eldönteni, mennyire volt tudatos megmozdulás.

57’ Szolnoki helyzet: Papp Szilárd lő félfordulatból fölé cca. 13 méterről.

60’ Meglehetősen mókás helyzet. Olasz kilép, aztán a büntetőterületen belül dob egy hátast. Szorongatták, de közel sem ennyire. Én mindenesetre nevetek.

62’ Ezúttal Kovács Olivér lő mellé.

63’ Dedics tizenhétről próbálkozik, a hátul kisegítő Kulcsár fejéről megy fölé.

67’ Olasz Dénes kísérlete hagyja el úgy a pályát, hogy a labda a felső kapufáról pattan fölé. Az utóbbi negyedórában nem sok közünk van a történésekhez, de megússzuk.

ha ezeket berakjuk, akkor sem rúgtok gólt

80’ Meszlényi kap jó labdát középen, amivel ki tud lépni, aztán áthámozza magát a kapuson, majd végül beveri. GÓÓÓL! 1-0 Ha nem lenne ilyen rohadt hideg, arra is tudtam volna figyelni, hogy ki adta a kulcspasszt, mert az is igazán remek volt. Grat!

88’ Ködmön zárhatná le véglegesen a meccset, de közeli fejese a kapufán végzi. De kár!

90’ Vége! Nyertünk egy olyan második ligás csapat ellen, amelyikkel az Érd nem bírt.

Tessék ebből is építkezni!

Kategória: holtszezon, mérkőzés
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 1. Horváth Tibor szerint:

  – igen az egyszerű biztos jobb lett volna.
  Talán ha bátrabban lőttünk volna kapura, a tizenhatos környékéről?
  Kezdetnek jó volt, leszünk Mi még összeszokottabbak, jövőre a bajnokin többel győzünk!
  Hiába van előttem a támadás, a gól amit Meszlényi okosan oldott meg,- nem ugrik be a gólpassz adó!
  Már hiányzott a csapat a fiuk! – ugye Barátom!
  Hajrá ETO – hajrá Győr

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.