Nem lehet mindig csak nyerni

a hálózat csapdájában

Keddhez képest legalább öt-nyolc fokkal melegebb volt és ennek hihetetlen élettani hatásait figyelhettem meg, amikor megérkeztem az ETO Parkba.

Egyrészt minimum tízzel többen merészkedtek ki a szabadba és vették körül a hátsó műfüvest, ezzel egyenes arányban meg is nőtt az egy főre jutó sörös dobozok száma. Nem gondolom, hogy ettől teljesen függetlenül, a második félidő elején egy kisebb csoport meglehetősen kritikussá vált a csapattal szemben. Szerencsére aztán egy gyors pisi szünet hamar lecsendesítette a verbális agressziót, de ne szaladjunk ennyire előre.

A másik lényeges változás, hogy egy teljesen másik ETO lépett pályára: megújult a komplett kezdős és csak a cseresor maradt változatlan a Szolnok elleni meccshez képest. Tesztidőszakban ez tökéletesen érthető, ráadásul ilyen hidegben alapból nem lehet szerencsés két naponta éleset menni.

aki nem lép egyszerre

 

A Csákvár a büki edzőtáborból rándult át és ők tegnap is játszottak (3-0 az Ajka ellen), ennek ellenére csak hárman nem teljesítettek egy félidőt huszonnégy órával korábban és közülük az egyik Kovács Dániel kapus volt. Úristen! Az NB II ennyivel keményebb?

Csak félórával a kezdés után tudtam bekapcsolódni a játék menetébe, így azonban közelítve a pályához talán még inkább magával ragadott az érzés, hogy itt bizony valami Felcsút-klónnal van dolgunk (ld. a tegnapi beharangozót!), hiszen már messziről élesen világítottak a vendégek hosszanti csíkos kék-sárga dresszei. Közelről azonban egyértelművé vált, hogy a mez elején nincs egy marha nagy M betű, így biztosan jó helyen járok.

Egy gyors pásztázást követően igyekeztem megkeresni az új fiúkat és velük kapcsolatban két érdekes megállapításra jutottam. Szimcsótól azt a harcos stílt kaptam, amit az ember eléggé el nem ítélhetően elvár olyan valakitől, aki mondjuk az ukrán futball relatív magasabb régióiból érkezik. Nem gondolom, hogy ott túl sokat lehet pöcsölni meg álldogálni a meccseken, az valószínűleg a méregdrágán megfizetett brazilok kiváltsága. És ez hatványozottan igaz lehet az utánpótlásra. Ha valahol, ott aztán tényleg valós értelme lehet az életre-halálra szóló párharcoknak. Az más kérdés, hogy a derék Viktorunk ezen képessége ma még csak korlátosan volt hasznos. A Mester valamilyen oknál fogva egyébként az első félidőben a bal-, a jobbszélre vezényelte. persze lehet, hogy csak azért, mert így mindig a kispad előtt kellett rohangálnia és nagyobb volt a kontroll. Ami még szembetűnő volt, hogy az előzetes elképzeléseimhez képest sokkal kisebb termetű spílerről van szó, akinek tényleg csak egy sansza van a túlélésre, ha kurva gyors.

Az Érdről elszipkázott Csizmadia Zoltán esetében hosszú percekig tartott, míg rájöttem, ki a fenére emlékeztet a srác mozgása. Ha finoman akarok fogalmazni, első blikkre nagyon sajátos a koordinációja és ez az érzés később sem múlt el. Azt azonban feltétlenül rögzítenem kell, hogy mindez nincs rossz hatással a teljesítményére. Sőt! Ha az első félidő végén egy kicsit bátrabb, és a középen felé csorgó labdát megpróbálja 16-ról megsuhintani, talán most egy bekezdéssel többet írnék róla. Új ember ő még itt, lehetséges, hogy ez motiválta, amikor inkább lepöcizte balra, a homályba. Nem baj, Zoli! Lesz ez még jobb is! Ja és a végén én is felszisszentem és majdnem a lábamhoz kaptam, amikor előttem rúgott össze egy csákvári legénnyel.

húúú! ez kemény volt

A hatvanadik perc magasságában aztán bevillant a megoldás: egy az egyben Vámosi Csaba szaladgált így és ő egész jó szezont futott nálunk 1999-2000-ben (28/1).

Medgyes Sinant láthatóan több szerepben próbálták. Az első felvonásban a pálya közepén tüsténkedett: kicsit szűrőt, kicsit játékszervezőt játszott, hogy aztán a második részben visszább húzódjon. Nekem ő úgy volt meg, hogy jellemzően előre játékos, persze lehet, hogy tévedek, vagy esetleg Szlovákiában találtak neki tök új posztot. Ö egy nagyon jó felépítésű gyerek, szerintem pár kiló izom még mehetne rá, de a játékhoz való esze rendben van.

A többiekről. A Gyagya-Nagy J. páros, szemben a Nagy Á.-Németh B. duóval, lényegesen proaktívabban védekezett, ami nem minőségi, inkább stílusbéli differencia. Bátrabban indultak előre, kevesebb volt az óvatos oldalpassz. Nyilván a rutin mellettük szól és talán a csákvári támadók sem szorongatták meg őket. Nekem a Vasas elleni MK meccs után kicsit csalódás volt Zeke játéka, több agresszivitást vártam tőle, bár meglehet, itt most kevesebb szabadsággal küldték a gyepre, mint novemberben. Farkas dettó, de ne feledjük, hogy ő még tizenhét sincs, a felnőtt csapatot még csak kerülgeti.

Beliczky Gergő, Zamostny és Magasföldi más kávéház. Persze minden csak összehasonlítás kérdése, de azért rajtuk tényleg látszik, hogy magasabb osztályban is voltak és nem is feltétlenül epizodista szerepben. Remélem érzik a srácok, hogy nekik ebben a szituációban extra felelősségük van és nagyon húzniuk kell a szekeret. Az ősz mindenesetre azt bizonyította, hogy rendben vannak a fejek és ezen a derbin is rohantak rendesen. Az például mindig jó egy csapatnál, ha van egy erős pontrúgó és amennyiben veszélyes távolságról rúghatunk szabadot, az ellenfél kapusa közvetlenül a sorfal felállítása után sűrű imádkozásba is kezdhet. Magasföldi 25 méteren belül belül életveszély, de még 30-35-ről is korrektül betekeri a kapu elé, aztán a többiek csak kezdenek a bogyóval valamit.

A cserék most is rakkoltak egy egészségeset. Ez a kétszer 20-30 perc nekem kevés volt ahhoz, hogy komoly tanulságot vonjak le. Meszlényivel nem tudom, mi lesz? Van benne fantázia, de ha marad akkor tuti, hogy inkább csodacsere lehet elsőre.

kincskereső

És végül egy kicsit visszakanyarodnék a drukkerekhez. Azér’ Verebes óta vagy inkább után, nem egyszerű itt a futballista élete, mert kurva magasan van a léc. Ettől függetlenül jó lenne tudomásul venni, hogy ez itt nem a Barcelona, de még csak nem is a Leicester, sőt még a Rapid Wien se. Ráadásul a felkészülés elején járunk. Szóval kéretik egy kis megértés.

ETO – Csákvár 1-1 (0-1)

Győr, műfüves pálya, 40 néző

ETO: Kunsági – Farkas (63’ Szalai), Gyagya, Nagy J., Zeke (63’ Ködmön) – Csizmadia, Medgyes – Zamostny – Beliczky (63’ Kovács K.), Magasföldi, Szimcsó (46’ Meszlényi).

Csákvár: Kovács D.- Kékesi, Dulló, Baranyai, Lipcsei – Mészáros, Fényes, Molnár Cs – Molnár T., Gottfried, Kiprich. (Cserék: Pintér, Kocsis G., Bakos, Hajdú, Oldal, Vallejos)

Góllövők: 12’ Kiprich 0-1, 84’ Magasföldi 1-1

12’ Egy szögletet követően csak röviden sikerült tisztázni, és a gyorsan visszalőtt labdát Kiprich Kunságit megelőzve fejelte a kapuba. 0-1 [Ez a leírás nem saját tapasztalat, szóbeli közlés alapján próbáltam rekonstruálni az eseményeket.]

41’ Egy szélről belőtt labda pont jól pattan Csizmadia elé, aki azonban nem meri ellőni, inkább oldalra passzol. Ott azonban nincs senki… Nagyon sok volt ebben a szituban.

60’ Labdát vesztünk a félpályánál, Kiprich elhúz a balszélen, de a bepasszra nem jön senki.

62’ Jó kis kombináció! Csizmadia hozza játékba Zamostnyt, aki jobbról bead, de nem érkezik pontosan senki. Mondjuk nincs jelentősége, mert a spori közvetett szabadrúgást ítél kifelé. Hogy miért, az talány, az asszisztens nem lengetett. Talán veszélyes játék?

64’ Magasföldi ível fel egy szabadrúgást 30 méterről, amit Medgyes fejel mellé. Egyébként is les volt.

70’ Beliczky remek ütempasszával Zamostny lép ki, aztán tizenkét méterről gyakorlatilag feladja a kapusnak. Szerintem leszívta az erejét a jó kis beindulás.

71’ A tizenhatos jobb sarkáról végezhet el szabadot Magasföldi. A lövésben kevés az erő és nem is olyan pontos, így csemege.

73’ Pintér Bence próbálkozik cca. 10 méterről, amire Kunsági párduc módjára ér le. Ez marha nagy bravúr volt!

75’ Medgyes baloldali beadása után szögletre mentenek a vendégek. A sarokrúgást követően pont szemben a ketreccel, a tizenhatos vonaláról lőhet kapásból Kovács Krisztián. Van az a mondás, hogy ha még három kaput egymás fölé raktak volna, akkor talán.

ez még itt egyelőre csak az egyenlítő gól hűlt helye

77’ Nem az első eset, amikor indokolatlanul vesztünk labdát a félpályánál. A csákváriak szerencsére ezt is kevés meggyőződéssel kontrázzák meg, így szöglet a vége.

79’ Meszlényi, Szalai a labda útja és a végén Ködmön lő mellé közelről. Gyors volt és ígéretes, ebből kell majd sok a tavasszal.

84’ Zamostny kezd látványos kígyózásba, amit 25 méterre a kaputól jobb híján egy faulttal állítanak meg. Jó döntésnek tűnt, de csak addig, amíg Magasföldi be nem tekeri a szabadrúgást! GÓÓÓL! 1-1

90’ Majdnem megnyerjük. Kovács tűnik el a tizenhatoson belül, de nem szól a síp. Nem igazán tiltakozik senki, meg egyébként is túl szép lett volna.

Szóval a majdnem itt most csak egy költői túlzás, egy csattanó a poszt végére.

indul a busz!

 

Kategória: felkészülés, holtszezon
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.