A jövő elkezdődött?

Tubi or not Tubi

Nem rengette meg a magyar futballéletet az a múltheti bejelentés, miszerint Tuboly Frigyes lett az akadémiánk igazgatója. Még csak egy minuszos hírt sem ért, hogy az elsőosztályban vitézkedő Vasas utánpótlás-bázisát jelentő Kubala Akadémia szakmai vezetője alászállt az NB III-ba, ami persze így nem teljesen igaz, mert az akadémiák között még mindig elsőligások vagyunk. Szóval itt nem feltétlenül olyan szakmailag megmagyarázhatatlan dolog történt, mint a Puskás Akadémia nagybevásárlása, ami miatt teljes joggal nyílik ki a bicska az ember zsebében, de számomra mégis talány a váltás.

A DigiSporton Szombathy Pál csakúgy mellékesen tette fel a következő kérdést Soós Imre sportigazgatónak péntek reggel: „Az utánpótlás erősítését célozza, gondolom a volt szövetségi válogatott utánpótlásedző, Tuboly Frigyes szerződése is, igaz?” Mire a direktor így reagált: „Igen, hát a Frici személyében is próbáltunk egy olyan szakembert Győrbe hozni, aki azért megfelelő rutinnal, tapasztalattal rendelkezik ezen a területen is. És hát szeretnénk a képzésünket is visszavezetni oda, ahol a magyar fociban az ETO-nak a helye van.”

Most azon túl, hogy egy kicsit sok az is a szövegben, elgondolkodtató, hogy a rutin és a tapasztalat volt az elsődleges szempont, a minőségről ellenben nem esik szó. Jó, persze, ez csupán egy reggeli, fésületlen Skype-os interjú volt, aminek nem ez volt a központi témája, mégis hiányérzetem van.

Hogy miért? Tubolyra én is úgy emlékszem, hogy ügyes futballista volt, pedig semmilyen konkrét élményt nem tudnék összekaparni róla. Amikor ehhez a poszthoz gyűjtöttem anyagot, teljesen ledöbbentem, hogy mindössze 61 NB I-es meccse van, amit hét szezonban (hat a Vasassal és egy a BVSC-vel) pakolt össze. Tíz alatti átlag. A legnagyobb mérkőzésszámot, tizenhatot az utolsó idényében (’92-93) produkálta, amikor a balesete miatt kettétört a pályafutása. Huszonöt éves volt akkor.

Vasas-dresszben is játszott az ETO ellen, most azonban álljon itt egy olyan összefoglaló, amikor a BVSC-Mávtranssped színeiben lépett pályára. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy a sok Bundesliga-sérós kék spíler közül melyik volt ő, mert az anyag nem róla szól. Hatvanöt perc után lecserélték, kapott ugyan egy sárgát, de azt nem vágták be. Itt az ETO biztosan győzött.

Ulibuli melók után edzőként a Fradiban kezdett, saját bevallása szerint Albert Flórián Jr. hívására ment a zöld-fehérekhez. Sokat játszottunk egymás ellen, blablabla. Korosztályos csapatoknál vállalt munkát, aztán 2010 elején ő lett az első csapat trénere. Vagy nem. Ugyanis a megfelelő edzői képesítést előíró szövetségi szabály kijátszásának egyik első bohóctréfájában volt ő papíron fő- valójában mellékszereplő. Még javában dúlt az angol korszak az FTC-nél, Craig Short és Ron Reid irányították az együttest. Csak csendesen kérdezem közben: emlékszik erre még valaki? Aztán egyszer csak levelet hozott a postás Britanniából, amiben arról tájékoztatták az itthoni okosokat, hogy a két jóembert nem vették fel a kinti pro licenszes képzésre. A Berki Krisztián (és nem a tornász, hoppácska!) vezette FTC Zrt.-t azonban nem lehetett meglepni semmivel, megállapodtak Tubollyal és hivatalosan ő lett a mester. Neki sem volt még dokumentje, de legalább járta az iskolát.

Szövetségi alkalmazott is volt, vezette az u17-es válogatottat és olykor meccselt az u19-esekkel is. A „kicsikkel” hozta a kötelezőt, csak egyszer vérzett el már az első selejtező tornán, ami égő, utána aztán semmi extra, azaz az elitkörből több próbálkozásból sem tudott továbblépni. (A becsület kedvéért muszáj megjegyezni, hogy 2012-ben ez csak azért nem sikerült, mert jogosulatlan játék miatt a belgák oroszok elleni meccsét a pályán elért 1-0 helyett 3-0-val írták jóvá, és így jobb gólkülönbséggel beelőztek minket a nyomorultak. Pedig már foglaltuk a szállást Szlovéniában…)

 

tartjuk a jó irányt?

2014 januárjának egyik hideglelős délelőttjén aztán őt is elsodorta a korosztályos válogatottak élén történt tisztogatás.

A mutyizós sztori ellenben bevillanhatott valakinek 2015-ben a Vasasnál, amikor ezúttal Szanyó Károlyt akarták úgy alkalmazni, hogy nem volt hozzá végzettsége. “A Simon Antinak meg a Fricinek van papírja, ugye gyerekek?” –  tette fel kétségbeesetten a kérdést Vancsa Miklós a Fáy utca egyik dohányfüsttel teli, apró irodájában. Aztán tárcsázta a pasaréti sporttelepet. Mert akkor Tuboly már egy éve, ’14 nyarától a Kubala Akadémiát igazgatta szakmailag.

„Megmondom őszintén, nagyon sajnálom, hogy sok egykori Vasas-játékos, akik hosszú éveket töltöttek az egyesületnél, nem tud szerephez jutni a klubnál. Óriási hibának tartom, hogy nem számítanak ránk az utánpótlás szintjén sem. Úgy érzem, talán nem kellene elfeledni azokat az embereket, akik egykor sokat tettek a Vasasért.” – nyilatkozta még 2004-ben és tíz év múlva az álom valósággá vált.

Hogy miként teljesített Tuboly Frigyes az elmúlt két évben? Nehéz megítélni. Egy azonban biztos: a Double Pass 2014-ben és tavaly is megvizsgálta a hazai futballakadémiákat. A konklúziójuk nyilvános, mindenki számára elérhető, a 2016-os beszámoló pl. ide kattintva olvasható.

Ezerféle szempontból tettek megállapításokat, illetve a végén rangsorolták a szereplőket.

A Kubala Akadémia az első auditkor holtversenyes harmadik lett a szombathelyi Illés Akadémiával együtt, két év múlva azonban már csak a hetedik pozíciót csípte meg. Beelőzte a Honvéd (MFA), az MTK (Sándor Károly) és a Felcsút (Puskás).

A Fehér Miklós Akadémia is lecsúszott, a második hellyel szemben már csak ötödik, amiben azért lehet szerepe, hogy az NB I-es háttér egyszerre eltűnt a ködben. Az biztos, így a szakmai munka megerősítésének igényét remek táblázatokkal lehetett alátámasztani az vezetőknek készülő pompás prezentációban.

“Kell egy új ember, prezidente! Lenne is egy ötletünk.” Aztán együtt szépen elkezdték nézni a Magyarország-Wales u17-es EB-selejtező felvételét. Az elnöknek tetszett, amit látott, többször is elismerően bólintott. “Jó lesz ez, uraim! Csináljuk! Nekem azonban most el kell mennem.” – mondta a szünetben, majd elköszönt. “A papírokat csak tegyétek az asztalomra!”

Február elején Tuboly Frigyes munkába állt Győrben.

Csak a rend kedvéért: a félidőben 4-1-re vezettünk Wales ellen, a végeredmény 5-5 lett.

 

Kategória: utánpótlás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) A jövő elkezdődött? bejegyzéshez

 1. Horváth Tibor szerint:

  De igenis van vélemény! –
  – amint megjelent, hogy őt hozzák ide, a következő edző meccsünkön, bizony kifakadtam, hogy nem igaz,- nekünk nincsenek saját focistáink, akik az akadémiát vezethetnék? – válasz többektől,- de neki megvannak a papírjai, itt volt ott volt, nagyon jó szakember!
  – nagyon elszomorít, miért kell ezt csinálni? – (a válaszom töröltem)
  – igen is vannak képzett, papírral rendelkező volt játékosaink, akik ezért a csapatért az ETO -ért játszottak, szereztek nekünk szurkolóknak sok, sok örömet!
  Öregfiúk! – nektek nincs szavatok ehhez?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.