Felkészült, rajtolhat

wundermannschaft (fotó: eto.hu)

Kunsági – Vadász, Nagy J., Gyagya, Varga R. – Pongrácz, Magasföldi, Beliczky – Szabó L., Kabát, Zamostny.

Így állt fel december 3-án a Kaposvár elleni rangadón az ETO és nagy tétben merek fogadni arra, hogy szombaton Andráshidán sem lesz sokkal másabb a kezdő tizenegy.

Objektív okok miatt Szabó Lukas biztosan nem lesz a többiekkel, mert neki vélhetően adrenalin-túltengés következtében sikerült kiállíttatni magát a kispadról a hosszabbítás perceiben, amiért a szövetség egy meccsre elmeszelte. A felkészülés tapasztalatai alapján azonban a többi pozícióban kevés változtatást vizionálok.

A stáb őszinte és nagyon erős programot állított össze a télre és a menetrendet a cudar időjárás ellenére sikerült is tartani. Ha a bősi riválist nem veri le a láz, kilenc mérkőzést abszolváltak volna a fiúk huszonkét nap alatt. Így nyolc lett a vége, de ez is bőven megsüvegelendő szám, főként úgy, hogy hatszor elvileg magasabb osztályban játszó ellenféllel találkoztunk és csak a szezonindító, SFAC-cal szemben megvívott találkozónak volt más jellegű szakmai haszna, mint az összes többinek.

Csak összehasonlításképpen fő riválisunk, az Érd négy tesztmeccset játszott: Szolnok (NB II) 2-2, FTC II (NB III) 1-1, Soroksár (NB II) 1-1 és Martonvásár (megye I.) 5-1. Igaz nekik már volt egy tétre menő csatájuk is, az MK-ban 2-1-re verték az NB III Közép csoportjában szereplő Budafokot.

Az ETO mérlege négy győzelem, három iksz és mindössze egy vereség lett.

Bekő Mester harminchét spílert vetett be, akik közül 15-en játszottak legalább öt alkalommal. Az utóbbi adatot úgy érdemes megvizsgálni, hogy hatnál többször senki nem volt pályán. Egy olyan meccsnap volt, amikor kétszer is játszottunk (Óvár, Somorja), így a lehetséges maximális mérkőzésszámot én hétre kalibrálom be. Tizenketten voltak olyanok, akik legalább négyszer kezdtek, de csak Nagy Ádám, Beliczky Gergő, Pongrácz Viktor és Zamostny Balázs volt hatszor pályán az első perctől kezdve.

A kapusok közül Kunsági és Gyurákovics egyaránt 3 meccset kapott, míg Pálfi és Horváth Dani egyszer-egyszer állt a vonal előtt. Horváth közben el is ment Kozármislenybe, akinek innen is sok sikert kívánok! Picit sajnálom a dolgot, mert egy nagyon jó felépítésű és jó adottságú srácról van szó, az más kérdés, hogy talán bizonytalanabb a kelleténél.

Többször felvetődött, hogy Kunságit visszarendeli a Soroksár, most úgy tűnik, marad, így aztán nem volt botorság Gyurákovicsot is védetni. Személyes véleményem, hogy mindketten megbízható iparosai a szakmának, de egyikük sem kiemelkedő kapus. Mondjuk az is igaz, hogy egy a táblázat elején szereplő csapatnál nem feltétlenül az utolsó embernek kell az extrákat hozni. Bátran leveszem róluk a terhet: nem rajtuk fog múlni a feljutás.

A két szélsővédő pozíciójában úgy tűnik Vadász és Kiliti mellett tette le Bekő a voksot, középen pedig Nagy József, Nagy Ádám és Gyagya lehet bérletes. Jobb bekkben Vadásznak nagyon nem volt ősszel alternatívája, Graszl felépülése minden bizonnyal jót tett volna  a versenyhelyzetnek, de végül eladtuk a Puskás II-nek. Csendesen kérdezem: miért? A frissen visszaigazolt Medgyes akár balhátvédként is használható. Egy sorral feljebb szűrőként jól funkcionálhat Pongrácz és az Érdtől elszipkázott Csizmadia valamint én itt is bátran játszatnám Medgyest.

A játékmesteri szerepben van két nagyon különböző karakterünk. Kulcsár ösztönös zseni (kérem az olvasót, hogy a jelzőt azért kezelje helyén!), de ő sajnos teljességgel kiszámíthatatlan, ennek igazolasára most hirtelen csak a legfrissebb fegyelmi határozatot idézzem: „(…)mert amikor a labda nem volt játékban megrúgta ellenfelét”. Kösz, Kori… Nem biztos, hogy mondjuk Érden vagy bármelyik élesebbnek tűnő meccsen neki kellene irányítani. Tajthy Tamás szépen építi fel magát és egyre jobban látni, hogy miért igazoltuk a nyáron. Fizikálisan már biztosan összerakták, mert az első meccseihez képest sokkal jobban bírja a pörgést, így már csak a meccshiányt kell leküzdeni. Mi mással? Meccsekkel.

Az előre játékban Beliczky Gergő is hasznos és hatékony aktor lehet, amikor például nem szegi le a fejét, hihetetlen okos labdákat tud adni. Magasföldi az átlövések és a pontrúgások királya és közben a passzjátékban is jó és remek  játszótársa lehet a keret egyetlen magyar bajnokának, Dudásnak. Remélem Dudinak előbb vagy utóbb lesz kedve játszani. Centerben atombiztos helye van Zamostny Balázsnak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy hatszor játszott és egyszer sem szállt be a padról, így a mester vélhetően nem a csodacsere szerepét szánja neki. Ő volt a felkészülés gólkirálya öt találattal, remélem maradt a lábában még legalább kétszer ennyi a tavaszra.

Ne feledkezzünk meg természetesen a futóbolond Rácz Feriről is, akinek néha szólhatnának, hogy a futball csapatsport és a cikk elején említett Szabó Lukasról. Neki van az egyik inkább lélekölő feladata, amikor is az előrevágott labdára kell sprintelni és ha végre megvan a bogyó, azt megjátszani vagy megtartani. Persze ebből könnyen lehet katarzis, ha az ember ügyes, meg van állóképessége.

Az is biztos, hogy az Ukrajnából importált Szimcso Viktor lesz a titkos fegyverünk. Egyrészt itthon nem ismeri senki, másrészt a termete mindenkit el fog kényelmesíteni, végül, de nem utolsó sorban még nekünk, a sajátjainak sem mutatta meg az igazi képességeit. Állítólag azok fenomenálisak.

Kabát Peti számomra az ősz egyik legnagyobb meglepetése – pozitív értelemben. Abban azért bíztam, hogy egy negyvenéves futballistának, aki azért szerzett magának itthon nevet, nem fog beleférni egy kudarcos alsóbb osztályú kaland, így motivációs problémák nem lesznek, de ennyi fellépéssel meg góllal nem számoltam, különösen akkor, amikor kiderült, hogy a TV2-ben is lesz rendszeres fellépése. Talán maradt még elég szufla és miután a talpsérülést kiheverte, teljes lendülettel száll bele a tavaszi menetelésbe, mert itt aztán mindenkire szükség lesz.

A blog tippje az idény alapcsapatára:

Kunsági – Vadász, Gyagya, Nagy J. (Nagy Á.), Kiliti – Pongrácz, Csizmadia (Medgyes) – Tajthy (Kulcsár) – Beliczky (Szimcso/Dudás), Magasföldi (Rácz) – Zamostny (Kabát).

Kategória: elemzés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Zöldvérű szerint:

    Tajthy nem szerepel a tavaszra kiadott keretben! Csak elírás lehet?
    http://www.eto.hu/hirek/10720/kialakult-a-keret/

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.