Béke, béke, barátság! Mi volt ez a szamárság?

brothers in arms (fotó: figyelo.hu)

„Fontos ez a mérkőzés a számunkra, mert természetesen a Győri ETO FC csapatának is szeretnénk segíteni abban, hogy megőrizze az első helyét.”

[Nagy László, a Gyirmót II vezetőedzője az Érd elleni bajnoki előtt]

Nem is volt olyan régen. 2008 augusztus végén az idegenbeli, reményt keltő 2-1-es vereséget követően fogadta a VfB Stuttgartot az ETO az UEFA Kupában. (Apró kitérő: tíz év sem telt és jelenleg egyik csapat sem játszik hazája első osztályú bajnokságában, az UEFA Kupa pedig megszűnt…) Az impozáns új stadionban ez volt az együttes második nemzetközi tétmeccse és mivel akkor is (mikor nem?) hajlamosak voltunk hinni a csodában, no meg jegyzett bajnokságban játszó csapatot már öt éve (Racing Santander), olyat meg, amelyiknek komoly szerepe is volt a hazai küzdelmekben, vagy másfél évtizede (Manchester United) nem sodort errefelé a szél, relatív szép számban jelent meg a nép.

Én a sors különös játéka folytán az első félidőt az egyik páholyból nézhettem végig. A szocreál építészet legszebb alkotásait felidéző kuckó teljesen letaglózott. Nem tudom, hogy a látványbeton kifejezést akkor már ismerte-e a szakma, de itt valószínűleg nem tudatos koncepció öltött testet, hanem az igénytelenség és a vélt praktikum ülte különös torát. A költői túlzással eklektikus berendezést vélhetően nem a kivitelező, hanem gyanítom, az apró ékszerdoboz gazdái álmodhatták meg. Ezzel rá is kanyarodnék írásom igazi céljára, mert a semmilyen stílusú asztal körül elhelyezkedő négy műbőr fotelből kettőben azt est két házigazdája, egy testvérpár üldögélt. A joviális mosolyt le sem lehetett törölni az arcukról, láthatóan nagyon büszkék voltak kicsinyke birodalmukra. Egyáltalán nem viselkedtek fennhéjázó módon, igazi gyermeki öröm sugárzott belőlük. Az az őszinte.

Az első félidőt követően (0-2) udvariasan elköszöntünk, biztosan mondtunk pár hajánál előráncigált indokot, hogy miért nem maradunk tovább, aztán beültünk az egyik szimpla szektor két szabadon maradt székére.

Na ők voltak az alcuferes Horváth testvérek.

Akkor még nagyon nagy volt a barátság, amit mi sem jelzett jobban, mint a hatalmas céges reklámfelirat a keleti lelátón.

Nagy László – akkor még szigorúan Lacika! – itt tényleg segített.

Aztán egyszer csak valami végérvényesen eltörött. Azt szokták mondani, hogy a történelem nagy és sorsfordító eseményei mögött sokszor semmi más nem áll, mint az emberi gyarlóság. Vallom én is, hogy ez igaz lehet. Hiszen tessék! Vélhetően a mi kis poros futball valóságunk esetében sincs ez másként. Beszéltek és beszélnek a városban sok mindenről. Frusztrációról, sértődésről, megaláztatásról. Nem gondolom, hogy az igazi okot itt és most kellene megfejteni. A probléma egyébként is túllépet önmagán és elkezdett önálló életet élni. Amíg a gyirmóti csapat alsóbb osztályban szerepelt, az emberkedés a kisebbik fiú sóvárgásáról és a nagyobb testvér lenéző mosolyáról szólt. Aztán az ETO-s csőd után változtak a szerepek, ráadásul a két gárda, bár nem egyenlő feltételekkel és ugyanolyan célokkal (értsd! a gyirmóti tarcsi gyakorlatilag tét nélkül bohóckodik a harmadik ligában) riválisává vált egymásnak és innentől kezdve termékeny talajra hullottak a mindenféle összeesküvés-elméletek magvai.

Igazságot tenni sosem lehet, de a Gyirmót II Érd elleni meccsének kulcsmomentumai megint nem tettek hozzá semmit egy esetleges megbékéléshez. Sőt! A kommenteket olvasva mindez csak olaj volt a tűzre.

Ugye abban mindenki egyetért, hogy ez a helyzet nem jó. Nagyon nem jó. Kicsit patetikus leszek. Nem kellene az érdekelteknek kicsit magukba szállni és a győri futball jövője szempontjából újra átgondolni, hogy mit és miért tesznek?

Kategória: háttér
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Béke, béke, barátság! Mi volt ez a szamárság? bejegyzéshez

 1. Pusztai Zoltán szerint:

  Gyirmót FC = pénzmosoda.

  Kedvelés

 2. Robert p szerint:

  Buzi bundás gyirmot

  Kedvelés

 3. Pusztai Zoltán szerint:

  Gyirmót = falu. Gyimót FC = pénzmosoda.

  Kedvelés

 4. Csabi szerint:

  …És van Isten!!! Ma kikapott gyirmót I. (szándékolt kisbetűvel), mi meg hoztuk az Érdet! Van egy álmom, mint Martin Luther Kingnek 😀: gyirmóthoz (szándékolt kisbetűvel) megyünk tavasszal, ott kéne zúgnia, hogy “Egy csapat van csak nyugaton a Rába ETO!”

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.