Azok a legendás Móra Kupák!

mit csináljak? mit csináljak?

Adyvárosi, azon belül is Ifjúság körúti gyerekként nekem a veszprémi elsőosztályú labdarúgás egyenlő Rugovics Vendellel. Lehettek előtte más legendák (szerintem nem voltak), és jöhettek később trónkövetelők (azokból biztosan akadt, de minek?), a Bakony Maradonája egyszeri és megismételhetetlen volt a kisváros sportbarátai számára.

Persze mint minden jó dolog, ez a sztori is Győrből indult. Az alig több mint 18 éves Rugót még Verebes dobta be a mélyvízbe: 1985. szeptember 14-én kezdőként játszott a PMSC elleni győztes meccsen (2-0). A 78. percben hozta le a Mágus, nyilvánvalóan azzal a pedagógiai szándékkal, hogy élvezze egy kicsit a rivaldafényt. Minden bizonnyal én is ott voltam a 16 ezer néző között és biztosan nagy tapsot kapott tőlem is a srác. De vajon hányan voltak, akik a Barátság parkban is látták már előtte trükközni?

A szezonban még hétszer lépett pályára és novemberben a Volán ellen győztes gólt is rúgott, ráadásul csereként beszállva. Aktív részese volt tehát a végül ezüstérmes csapatnak. A következő idény már nem sült el ilyen jól, összesen volt öt fellépése, gólt nem szerzett.

Harmadik hellyel a tarsolyában ment el Veszprémbe, ahol gyorsan történelmet írt, mert vele jutott fel a klub először az NB I-be, ahol meg is ragadt öt évig. Az izmos kis gárda meglepően jó eredményeket produkált, az első évben 12. lett, aztán jött egy 6. majd egy 5. hely a ligában és Rugó vezéregyénisége lett a csapatnak (84 meccs, 16 gól).

Vendel azonban érezte, hogy igazából hová tartozik. A visszautat meg különösen könnyűvé tette, hogy Veszprémből a mester (Glázer Robi bácsi) és majdnem a teljes védelem (Végh, Bognár, Bimbó, Sántha) északnak vette az irányt és meg sem állt Győrig. A transzfer azonban nem hozta a várt kiugró sikert, aminek következtében tavasszal már nem Glázer volt az edző. Végül 11. lett az ETO, pont a Veszprém előtt. A mi kis lokális Maradonánk a Bakonytól kissé távolabb átlagos szezont futott (25/4), hogy aztán ’92 őszén, nyolc meccs után visszacuccoljon Veszprémbe.

a harmadik gól tolódásból született

A magyar Eibaron azonban ő sem tudott segíteni, a VFC utolsóként zúgott ki az élvonalból, hogy aztán utána a közelébe se kerüljön. Kalandos évek jöttek, olyanok, amik egy átlagos magyar kiscsapat számára egyáltalán nem számítanak extrának. Voltak benne liftezések a másod- és harmadosztály között, oda-vissza névváltások (Jutas VFK, Veszprémi LC), hogy aztán 2005-ben a VLC kerüljön be a történelemkönyvbe úgy, hogy megszűnt. A Veszprémi FC 2006 őszén indult újra, a megye kettőben kezdték, ahol bajnokok lettek és a következő idényben már az NB III-ban futballoztak. Hogy is van ez? – tehetjük fel joggal a kérdést. Nem mindegy? – érkezne a kérdésbe fordított rutinválasz. 2010-ben a csapat megnyeri a Bakony csoportot és máris a második ligában találja magát, ahol három szezont tölt, majd újra a már unalomig ismert NB III következik. Egy komplett szezont sikerül végigcsinálni, aztán megint jön a szokásos b*szakodás, aminek visszalépés a vége, hogy ismét a mennyei megyeiben lehessen toronymagasan bajnokságot nyerni. A nyáron sikeres osztályozó az Iváncsával szemben (2-1, 2-2) és megint NB.

És ezzel el is érkeztünk a mostani idényhez. Jó kis utazás volt nemde bár? Remélem mindenki bekötötte a biztonsági övet indulás előtt.

A Veszprém a kezdeti időszakban most is hozta a szokásos formáját és biztos úton haladt a kiesés felé, aztán tavaly november 20-án, a 16. fordulóban megverte Videoton tarcsit (1-0) és onnantól kezdve felszakadtak a gátlások és csak győznek, győznek és győznek. Na jó! A nem túl acélos Komárom ellen még becsusszant egy X, de például a tavaszi második körben Ajkán abszolvált 3-0-ra már én is felkaptam a fejemet.

Ha nem az ETO-val játszanának a hétvégén, talán még meg is tenném őket a tippmixen, de így nincs kérdés, a hatmeccses tündérmese csúnya véget fog érni.

Rugovics Vendel edzőként juttatta fel a csapatot az NB III-ba, de a szezon előtt visszatért az utánpótlásba (korábban az Illés Akadémián is volt szaktanácsadó). Ettől függetlenül még az is lehet, hogy feltűnik az ETO Parkban szombaton.

Kicsit megpocakosodott, kicsit megkopaszodott, ami nem is csoda, hiszen augusztusban már ötven éves lesz.

Piszkosul telik az a rohadt idő.

Kategória: előzetes
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.