A futball nem háború

a pályán is van azért néha feszkó

Akik sz*rvideotonnak nevezik vasárnapi ellenfelünket, valószínűleg nem fogják elhinni a következő régi történetet. Többségük még meg sem született akkor, vagy ha igen, koruknál fogva még csak ismerkedtek a focival. Pedig így történt, én ott voltam.

Az 1984/85-ös UEFA Kupa első fordulójában az ETO a Manchester Unitedet kapta ellenfélként. Más időket éltünk, az UEFA-nak talán csak eggyel több tagországa volt mint amennyi csapat a BEK vagy a KEK első köréhez, a legjobb harminckettőhöz kellett. Az UEFA Kupát is „csupán” hatvannégyen kezdték, tessék ezt a számot az Európa Liga aktuálisan 188 indulójához viszonyítani. Egyenesen következett mindebből, hogy gyorsan egy óriással találhatta magát az ember és mint a fenti példa mutatja, az ETO abban a szezonban nagyon belehúzott.

A kint simán 3-0-s meccset követően nem voltak túlzott remények a továbbjutás kapcsán, ugyanakkor a két évvel korábbi, Standard Liège-zsel szemben megvívott BEK-visszavágó még élénken élt a szurkolókban, így nem csupán a kincstári optimizmus mondatta sokakkal, hogy akár… Huszonhatezer néző, pazar hangulat és egy kellően attraktív ellenfél. Mai ésszel fel sem fogható, hogy ilyen lehetséges, ráadásul az ETO partiban volt a MU-val, még akkor is, ha a szünetben 1-0 volt oda. A második kör ezzel már tényleg távol került, de nem emlékszem arra, hogy ettől bárki is a Mosoni-Dunának vagy a Rábának akart volna menni.

Az első félidőt követően éppen a WC előtt kígyózó sorban vártam arra, hogy végre bejussak, amikor megjelent pár srác a betonkaréj alatt. Különösen festettek, mert ők az átlagos győri szurkolóknál is vidámabbak voltak, ráadásul meglepő módon piros-kék sálakba burkolóztak. Meggyőződésem, hogy jegyük sem volt, de hát a beléptetés még nem volt olyan magas szinten mint manapság, így simán vették az első akadályt, a pénztárak melletti kerítést. Pedig nemzetközi meccseken tuti nem élt az a szabály, hogy az első félidőt követően már mindenkit beengedtek. Még kisdobos vagy úttörő nyakkendőt sem kellett viselni. Szóval a fiúk élénken érdeklődtek az ott lófrálóktól, hogy miként áll a derbi, aztán eltűntek a kanyarban, de nagy tétben fogadok arra, hogy végül bejutottak valamelyik szektorba.

Gondolom nem lövök le túl nagy poént, ha elárulom, Videoton-drukkerek voltak, akik az egy nappal korábbi Dukla-Videoton meccsről (0-0) tartottak hazafelé és útba ejtették a Rába Stadiont. Senki nem akarta őket bántani, még verbális inzultus sem történt. Bejöttek a barlangba, mert tudták, itt mindenki a futball miatt jött ki és bár akkor is lehettek frusztrációk bőven, ezt az emberek nem feltétlenül azon felebarátaik megverésével próbálták orvosolni, akiknek igazán csak egy bűnük volt, mégpedig az, hogy más csapatnak szurkolnak.

A foci múltjában járatosabbak nyilván tudják, hogy ebben az idényben – többek között a Manchester United testén is átjutva – a Videoton döntőt játszott az UEFA Kupában, amit ugyan elvesztett a Real Madriddal szemben, de egyrészt nyert a Bernabeuban, másrészt ilyen magas polcon azóta sem volt magyar klubcsapat, pedig 32 év telt el azóta.

A dolgok jelentős gellert kaptak azóta, egy ETO-Videoton meccs manapság elsősorban arról szól, hogy egyesek miként tudnak összehozni egy ustawkát. A futballmérkőzés persze fontos, de nem annyira lényeges. Az csak keretet biztosít valami egészen máshoz, ami ugyan csodálatosan meg van ideologizálva, de ettől még nem több egy féreg rágta gyümölcsnél.

Nem kéne ennek így lennie.

amikor a nézőtéri rendbontás még pénztárszalagok dobálását jelentette

Kategória: előzetes
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) A futball nem háború bejegyzéshez

 1. Horváth Tibor szerint:

  Nagyon szívhez-szóló írás, ám a valóság ennél sokkal másabb!
  – örök ellenségességgel telt a hatvanas évek végétől, bizony néha a “keménymag” – megmutatta- egy csapat van csak nyugaton- – és egy szurkolótábor! – egy győri, nem kedvelhet vidistát!
  – mikor kevesen voltunk (70-es évek eleje) akkor is összetartottunk.
  A vagongyári pályára nagyon kevés vidista jött el, – mi többen mentünk Fehérvárra és mindig egységesek voltunk.
  ( a Münc-öt/bírókat a Csepel meccs után a zsaruk mentették haza, hú mi volt ott!
  – elcsalta a meccset mint a Győri/békéscsabai bíró a honvéd ellen) Ezek voltak a legkirívóbbak, ám volt még több is)
  A 70-es évek végétől, a Verebes korszakban több-ezren mentünk vidékre, Fehérvár, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg, (Sopron) mi tőlünk az ETO szurkolóktól volt hangos! – és megvédtük egymást!
  ( Debrecen, Pécs, Békéscsaba, Szeged, Dunaújváros,- soha nem fogadtak bennünket ellenségesen, ami nem mondható el a pesti szurkolókról- tőlünk ugyan-úgy a “kedvesség” volt!)

  Kedvelés

  • Manlio Peralta Cea szerint:

   Nem is arról van szó, hogy ” kedveljük” egymást. Az egészséges rivalizálás teljesen oké, ami mostanában megy, az nem. A zrika simán belefér, ez az óvodás szintű verbális üzengetés nagyon gáz. Szerintem.

   Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Menthetetlenül romantikus és idealista vagyok, ugyanakkor nem járok csukott szemmel. Tudom, hogy régen sem ettek egymás tenyeréből a különböző csapatokkal szimbolizálók, de mégis más és vallom, hogy jobb volt akkor is a rivalizálás. Most az erőszak és nem feltétlenül a fizikai erőszak a jellemző, bár arra is van példa sajna. ( Jut eszembe, a Veszprém elleni futsalmeccs után elkövetett ” bátor” támadás elkövetői hol vannak?)
   Nehéz eldönteni, hogy a közbeszédet uraló militáns retorika meg a huligánok után vagy ők ültek fel erre a vonatra? Igazából mindegy. Az azonban biztos, hogy ez az út jó esetben a semmibe, a rosszabbik szcenárió szerint valami borzalmas dologhoz fog vezetni. Ne várjuk meg, hogy vajon melyik valósul meg végül!
   Hajrá ETO!

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.