American dream

cuatro buenos amigos – Angel [COL], Sullivan [USA], Rios [URU], Goycoechea [ARG] (fotó: Facebook)

1986-ban ugye a komplett magyar válogatott szerepelt Mexikóban és a huszonkettes keretből csak hárman nem a magyar első osztályból érkeztek. Négy évvel később, az olaszországi vébén a csapat nem volt sehol és már csak egy játékos képviselte az NB I-et.

Christopher Sullivan nyáron lépett a svéd Landskrona csapatába, de a tornán még a Rába ETO-t képviselte és kétszer játszott is! A csehszlovákok ellen tizenegy percet kapott, csodát nem tudott tenni, mert amikor pályára lépett, már 4-1-re égtek az amcsik. A szép emlékű Milan Luhový a biztonság kedvéért vágott még egyet, így a derék Sully talán kezdhetett egy közepet. A második csoportmeccsen Bob Ganser minden bizonnyal azzal küldte be a nyolcvankettedik percben, hogy egyenlítsen az olaszok ellen. Nevesebb játékosoknak sem sikerült, neki sem. Aztán az osztrákokkal szemben elvesztett utolsó mérkőzésre már nem nevezték. A kezdősípszó előtt lehetett tudni, hogy tökmindegy mi lesz a vége, már mind a két csapat biztosan kiesett.

Tizenkilenc perc. Sok ez? Matematikailag nyilván nem, de minden egyéb szempontból nagyon is. Gondoljunk csak bele! Az Egyesült Államok számára talán ez volt az első olyan világbajnokság, amit már igazán komolyan vett és invesztált egy elfogadható válogatottba. Az eredmények még nem jöttek, de azért itt már játszott egy Tony Meola, egy Tab Ramos, egy Marcelo Balboa, egy Eric Wynalda. És nem mellesleg egy Peter Vermes.

Ebben az időszakban, egész pontosan 1987 és ’92 között volt tizenkilencszeres válogatott Christopher Sullivan. Összesen két gólt jegyzett, mindkettőt az olaszországi torna előtt, a tavaszi felkészülés során 1990-ben: egyszer Bermuda ellen (1-0) talált be, egyszer pedig a lengyeleknek (3-1) köszönt be. A befejezés méltó volt egy igazi futballistához, a brazilok ellen viselte utoljára a nemzeti dresszt (0-1).

Az ETO az 1989-90-es szezonban meglehetősen felemás szezont futott. A 30 bajnoki alatt csak kilencszer kapott ki, ami eggyel volt csupán több, mint amit például a végső győztes Újpest elszenvedett, ugyanakkor volt tizennégy remi, így a végén remegni kellett a bennmaradásért. Meglett.

Sullivan a Vác ellen, a tizenkettedik fordulóban debütált (0-0), majd a következő körben jött a Fradi itthon és elérkezett a 18. perc. (Az egész összefoglalót érdemes megnézni!)

Nem szerepelt vesztes meccsen (3-8-0), de igazán nagyot nem tudott alkotni, a Mörtel-Sullivan-Hajszán csatártrió a jó kezdés után nem hozta el a várt átütőerőt. A svédek, akik ekkor a svéd második liga alján tanyáztak, inkább a lehetőséget látták benne, mint a valós teljesítményt, amikor elvitték és ott sem lett húzóember. Jöttek újabb európai kitérők, így például a Hertha BSC-ben is szerepelt egy Bundesliga 2-s szezonban. 1996 őszén némileg váratlanul került vissza Győrbe, amikor az előző évadban gyakorlatilag kiesett csapathoz többek között leigazoltuk a fél Békéscsabát. Öt meccs jutott neki, végül visszatért az USA-ba és a San Jose Clash színeiben teljesített egy tisztességes szezont az MLS-ben (24/2).

A visszavonulást követően maradt a futball és a sport közelében. Alapított egy céget Puro Futbol néven, ami sportruházatban utazik, van egy focisulija és rendszeresen látható amerikai sportcsatornákon szakértőként. Igazi entertainer! – mondaná egy művelt amerikai.

’14-ben, Rióban, a középső gilisztába kapaszkodva (fotó: Facebook)

Christopher Sullivan nem tartozik az ETO legendás játékosai közé, de egy igazi színfolt volt a jelenléte. Mai ésszel már fel sem fogható, hogy volt idő, amikor még számított egy légiós leigazolásánál, hogy nemzeti válogatott legyen. Ráadásul hihetetlen kapcsolati tőkével rendelkezik, így szerintem nem lenne haszontalan, ha – Peter Vermessel együtt – újra köze lehetne az ETO-hoz. Biztosan benne is van nosztalgia, hiszen a fiát csak elengedte Magyarországra futballozni.

Csak az a baj, hogy Michael eltévesztette a győri címet.

Christopher Sullivan ma 52 éves.

Happy Birthday, Bro!

Kategória: történelem
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.