Ajkáról ki sem fogy a timföld

 

ajtó-ablak (fotó: veol.hu)

Olvastam ma egy remek interjút egy általam nagyra becsült emberrel. Az élet teljesen más területéről szólt a beszélgetés, már csak azért is, mert az illetőnek nagyon kevés köze van a sporthoz, a labdajátékokhoz, nem is beszélve a futballról. Nem árulom el ki ő, csupán annyit segítek, hogy még nálam is magasabb és H.A. a monogramja.

Szóval A. többek között azt is mondja, hogy „(…)Az nem lehet, hogy nekünk senki se jó. Azt hiszem, sokan megragadtak bizonyos illúzióknál.” Ennyi a szöveg kontextusából kiragadott idézet, én pedig azzal a lendülettel haladéktalanul tovább is gombolyítom a gondolat fonalát, elsőként a ’senki’-t behelyettesítem a ’semmi’-vel és már el is jutottam az ETO idei szezonjához. Mert most mindenki, aki több meccset is látott mondjuk a tavasszal, tisztítsa meg a lelkét, nézzen őszintén magába és mondja ki hangosan: „Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!” Ugye, hogy nem ment? Vagy ha igen, akkor már nem tudunk tovább beszélgetni, mert közben rád szakadt a plafon.

Pedig? Tizennégy győzelem zsinórban. Ilyet a legutolsó ligában sem lehet megcsinálni, nem hogy egy profinak nevezett bajnokságban. Veszteni lehet ennyiszer és a TAO-val terhelt utánpótlás bajnokságokban van is rá bőven példa, de nyerni?

Ezzel a kerettel bucira kellett volna verni az összes ellenfelet! – szól a dörgedelmes verdikt és a majdnem három gólos mérkőzésenkénti átlag ellenére csak bevillan pár nyögvenyelős mérkőzés.

De nem ezért hozakodtam elő a témával, ráadásul nincs is értelme terméketlen vitákat folytatni, csupán azt szeretném bemutatni, hogy ez régebben sem volt másként.

Vegyük csak a ’80-as évek siker-cunamiját! Mert ki az, aki ne szomorodna el, ha eszébe jut a Siófokkal szemben 1984-ben elbukott MNK-döntő? Simán meglehetett volna! Ugye? A triplázás nem jött össze a bajnokságban, de az ezüstöt begyűjtötte a csapat. Az ellenfél a második ligában tolta, ráadásul 1-0-ra vezettünk a szünetben. Aztán. Aztán?

még most is fáj…

Visszatekintve a történtekre, ezt a kupát a Bányász simán megérdemelte. Miért? A döntőig menetelve kiütötte a Videotont, a Tatabányát és az FTC-t is. Az ETO ellenben nem találkozott elsőosztályú csapattal. A második fordulóban például a megye egyes Győrszentiván ellen szenvedett meg (3-1), aztán jött a szintén negyedosztályú Győr-Ménfőcsanak (9-1), a Területi Bajnokságban [III. o.] szereplő Bólyi MEDOSZ (3-1) és Olfin SC (5-2), majd az elődöntőben az NB II-es Békéscsaba (3-3 után büntetőkkel).

A sorozat első állomása Ajkán volt, ahol a Bányász várt a srácokra. Késő őszi, cudar hideg időben léptek pályára a csapatok. Bár a piros hó még nem esett, a Bakony-csoportban fakító ellenfél nagyon felszívta magát és bizony erősen kellett a mázli faktor ahhoz, hogy egy sovány 0-0-val kihúzzuk a hosszabbításig. Akkor azonban isten keze velünk volt, egész pontosan egy hazai spíler nem tudta kellően eldugni a sajátját egy felpörgő labda elől, Büki bíró nem habozott, Hannich pedig bevágta a tizit. Az Ajka, ahogy ilyenkor lenni szokott, látványosan összeroppant és 3-0 lett a vége. A meccs után azzal vigasztalhatták magukat az ajkai játékosok, hogy a városi rivális Alumínium nagyot égett, mert már a nyitókörben kizúgott a Győrszentiván ellenében. Ki nem ugrál, sz*r könnyűfémes, hej-hej! – szólhatott volna a rigmus, ha már akkor is a tuskóság lett volna a szurkolói nívó mércéje.

De nem az volt.

1983. november 16. Ajka – Bányász Sporttelep, 1.500 néző

Ajkai Bányász – Rába ETO 0-3 (0-0,0-0,0-2)

ETO: Leskó – Csonka, Giron, Szijártó, Rezi (Vági) – Hannich, Mile, Szepesi – Szabó, Kurucz, Lakatos (Horváth Z.)

Góllövők: Hannich, Kurucz, Horváth Z.

A két egylet, mármint a Bányász meg a Hungalu jó tíz évvel később fuzionált is, na nem annyira a sportbarátság jegyében, hanem sokkal inkább azért, mert abban az időben nem hasított oly magasan a timföldbányászat meg minden ami azzal jár, másrészt egy ilyen kisvárosban ugyan minek két csapat? Boldog kilencvenes évek! Dübörgött a vadkapitalizmus, de még számított egy-két hüvelykujj-szabály.

2016-ig az ETO útjába talán még egyszer sodorta az élet az előbb LC, aztán SE végül FC elő- vagy utótaggal megtoldott nevű ajkai szuperklubot, amikor 2009-ben összecsaptunk velük a kupában. Az már egy simább sztori volt, igazi örömjáték Pinyővel. A győri zöld-fehérek megmutatták, hogy mi a magyarok istene! Vagy a szerbeké? Vagy a litvánoké? Esetleg a románoké? Talán az észteké? Gabonban nem is biztos, hogy egyistenhit van… Pedig jó volt az Ajka, amolyan Haladás fiókcsapat Artner Tamás vezetése alatt. Ott volt például az a Gaál Bálint, aki most éppen a Vasasban virít. Vagy éppenséggel Kaj András. Van, aki e nevet nem ismeri? Negyedikek lettek a Nyugati csoportban, szerencsére amikor a kupameccs volt, kisebb gödörbe kerültek és nem ellenünk másztak ki onnan. Nem adtuk meg nekik az esélyt.

ők már akkor tudták a jövőt! (fotó: veol.hu)

2009. szeptember 30. Ajkai Városi Sportcentrum, 300 néző

FC Ajka – Győri ETO 1-5 (0-1)

ETO: Stevanovic – Fehér, Djordjevic, Babic, Völgyi – Józsi, Kink, Pilibaitis, Tokody (46’ Nicorec) – Koltai (60’ Copa), Aleksidze (50’ Bajzát)

Góllövők: 44’ Fehér 0-1, 47’ Józsi 0-2, 55’ Pilibaitis 0-3, 57’ Völgyi 0-4, 70’ Mihalecz 1-4, 79’ Bajzát 1-5

Aztán hogy keretbe foglaljuk az ajkai históriát, tavaly ősszel, a két gárda első számú csapatainak egyetlen bajnoki találkozásakor – mert ne feledjük, hogy az ETO tarcsi többször is megmérkőzött velük! – megint jöhetett a szenvedés. A magabiztos kezdés és vezetés után elkezdett izmozni az ellenfél és a végén teperni kellett a győztes gólért, de meglett.

szerencsére valamit nagyon félrenéztek a mágnestáblán (fotó: veol.hu)

„Az első 30 perc értékelhetetlen volt számomra, olyan volt, mintha 11 idegen jött volna be az utcáról.” – értékelt kissé szomorkásan Bücs mester.

„Ami nekem különösen tetszett a győztes gólnál az az emocionális érzés, ami jött a játékosokból a partvonal mellett. Egymás nyakába ugráltak, ami nagyon jól mutatja, hogy az ETO egy egységes csapat.” – örömködött Bekő Balázs a másik oldalon.

2016. október 29. Ajkai Városi Sportcentrum, 700 néző

FC Ajka – ETO 2-3 (1-2)

ETO: Kunsági – Vadász, Nagy Á., Nagy J., Kiliti – Lázár (75’ Rácz), Pongrácz, Magasföldi (59’ Kabát) – Beliczky (75’ Kulcsár), Zamostny, Szabó L.

Góllövők: 10’ Beliczky 0-1, 14’ Szabó L. 0-2, 33’ Pákai 1-2, 68’ Szabó Zs. 2-2, 83’ Szabó L. 2-3

szívbetegek számára nem ajánlott műsorszám!

Most már pont itt az ideje, hogy ők is eljöjjenek ide játszani egy jót.

 

Kategória: előzetes, mérkőzés
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Ajkáról ki sem fogy a timföld bejegyzéshez

 1. Horváth Tibor szerint:

  “Mert ki az, aki ne szomorodna el, ha eszébe jut a Siófokkal szemben 1984-ben elbukott MNK-döntő?”- – a kupadöntőn pár siófokin kívül csak ETO-s volt! – bizony akik ott voltunk szemernyit sem búsultunk, hogy a Siófok győzött! Mert így ők indulhattak az európai kupában, ha az ETO győz akkor az újpest! – és ezt az ETO szurkolók 95%-a egyáltalán nem akarta! – Mivel akkoriban mi voltunk a legjobbak, bajnokok lettünk volna újból és ezt az mlsz-ben nem tudták elviselni állandóan ellenünk “agitáltak” amire a legjobb példa a honvéd elleni a szemét Békéscsabai-győri-bíró és bandája által elcsalt meccs! – a meccs után bizony ki is mutattuk a csapat iránti szeretetünket! – ez az igazság!

  Kedvelés

 2. Horváth Tibor szerint:

  Az elvesztett kupadöntő utánra gondoltam,- igaz ez a honvéd ellenire is! – Csak az ETO! hajrá fiuk!

  Kedvelés

 3. Pusztai Zoltán szerint:

  Mindörökké ETO!!!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.