Számokba fojtva

mi és hol épül, Bogesz? (fotó: kisalfold.hu)

Az ETO és a Csorna kapcsán nem fecsérelnék túl sok időt a közös múlt taglalására. Az első csapatok háromszor futottak össze bajnokin és minden alkalommal ők húzták a rövidebbet, az egyetlen góljukat is egy ETO-nevelés rúgta. Függöny.

Az utolsó, 2016 őszén lejátszott derbi volt talán a legsimább a három közül. A 3-0-ra megnyert összecsapásnak több érdekessége volt, például ekkor debütált Urbán Flóri. Most már tudjuk, hogy ez csak azért történhetett meg, mert szembefordult a NER-rel, így páriává vált az első osztályú kluboknál. A közismert forradalmárnak és filozófusnak aztán fájdalmasan kevés idő jutott a bizonyításra, amiben minden bizonnyal legkevésbé volt annak szerepe, hogy négy meccsből hármat elvesztett. Gondolkodjunk Béláim! A nagy ho-ho-ho-horgászmagyar Al Gore szűkebb pátriájában ilyen renoméval Mourinho sem evett volna meg sok sót.

Flóriánnak azért sem volt szerencséje, mert az ETO az előző körben szenvedett fájdalmas vereséget a frusztrációs problémákkal küzdő Gyirmót II-től, így talán egy árnyalattal paprikásabb volt a csapat és a harci kedvet a borzasztóan felázott pálya sem tudta lelohasztani.

Az igazán elborultakat azonban egy teljesen más jellegű összefüggés tartotta lázban. A számmisztikusok, mert természetesen róluk van szó, döbbenettel vegyes izgalommal tekintettek a mérkőzésre. Miért? Most ezt komolyan kérdezitek? Mágia, barátaim! Mágia!

a legendás Csornai Kinizsihez nem volt szerencsénk az ’50-es években (fotó: magyarfutball.hu)

A két csapat találkozója előtt pontosan tizenhét nappal fogadta MK-meccsen a Csorna a Vasast. Na sag’ schon! Mi ebben a különleges? Hát az, hogy a következő körben, éppen tizenhét nappal a derbi után, az angyalföldieknek Győrben volt jelenésük. Az egy dolog, hogy a 17 prímszám, ráadásul az első négy prímszám összege, az egyetlen pozitív prímszám a Genocchi-számok között, nem beszélve arról, hogy Stern-prím! Még folytathatnám, de nem teszem.

Mivel a közgázon, az első éves matek szigorlatot követően én a magam részéről befejeztem a tudományos szintű matematikai tanulmányokat és onnantól számítva csak és kizárólag a számolás gyakorlati jelentőségre fókuszálok, így most sem teszek mást.

No de mit tapasztalok?

Csorna – Vasas 2-7 (a különbség 5)

ETO – Vasas 2-3* (a differencia 1)

Csorna – ETO 0-3 (közte 3, azaz 5-1≠4, hanem 5-1=3)

Mit jelent ez? Hogy a futball több mint matematika, ezért a futball néha átlépi a tudományok határát és bizonyos esetekben az felülírja általánosan elfogadott szabályokat!

Ezért lehetséges például az is, hogy ha a Gyirmót II-ből kivonod a Gyirmót I-et, akkor nem egyet kapsz végeredményként, hanem 0-t. Egy nagy nullát.

a Népsport csak nézett ősszel, de nem látott (fotó: FB)

Michael Oenning, a Vasas edzője, aki egyébként valamikor régen a münsteri Westfälische Wilhelms-Universität falai között német nyelvből valamint sporttudományból szerzett diplomát, tehát nem egy matekos, tökéletesen megragadta a lényeget, amikor azt mondta az ETO ellen kínkeservesen abszolvált továbbjutást követően: reméli, néhány év múlva újra az első osztályban láthatja a Győr csapatát.

Utólag is kösz, Michael! Én meg személy szerint azt remélem, hogy a Vasas leveri a Fradit az MK-döntőben.

De most vegyük szemügyre, az un. Oenning-feltevést, mert az egy viszonylag friss hipotézis, egyelőre még nem cáfolta meg senki, azaz a bizonyítottsága a legjobb ismereteink szerint sziklaszilárd.

néhány évet jelöljük X-szel, tételezzük fel, hogy X egész szám és X≥1. Mindebből az következik, hogyha vasárnap megverjük a Csornát és így megnyerjük az NB III-as bajnokságot, akkor a kiindulási pontunk 2017, vagyis a lehetséges legelső megoldás 2017+1=2018.

Tökéletes levezetés, ötös, leülhetek!

Addig is nézegessük a Csorna elleni győztes meccsek összefoglalóit!

2016. február 13.

Csornai SE – ETO 1-2 (1-1)

Csorna: Bognár D., – Hajdár, Litresics, Bognár Zs., Visy (62’ Kantó) – Dávid, Babics, Nagy Sz. – Czanik – Fehér (87’ Véghelyi), Szabó T. Edző: Hannich Péter

ETO: Horváth D. – Németh M. (71’ Németh L.), Nagy Á., Csató – Pongrácz (62’ Szabó B.) – Lénárt, Szabó Zs., Köles, Szabó L. – Köles, Mayer, Vankó (62’ Imrik). Edző: Preszeller Tamás

Gólok: 5’ Köles 0-1, 18’ Szabó T. 1-1, 75’ Szabó B. 1-2

Kiállítás: 89’ Hajdár

Hannich Petinek egyszer majdnem összejött

*

2016. november 12.

Csornai SE – ETO 0-3 (0-2)

Csorna: Sánta – Nagy Sz., Bognár Zs., Császár, Füredi – Csikós, Dávid (71’ Babics), Serfőző, Simon (46’ Folmer) – Weitner, Kelemen (60’ Litresics). Edző: Urbán Flórián

ETO: Kunsági – Vadász, Gyagya, Nagy J., Kiliti – Kulcsár (78’ Illés), Pongrácz (86’ Szalai), Magasföldi (80’ Szabó B.) – Beliczky, Kabát, Zamostny. Edző: Bekő Balázs

Gólok: 29’ Magasföldi 0-1, 49’ Vadász 0-2. 57’ Gyagya 0-3

*Az írás tárgyát közvetlenül nem érinti, de a poén kedvéért, no meg azért, hogy a két kupaeredményt elhelyezzük egy koordináta-rendszerben, a végére még ideírok egy friss adatot az idei MK-szezonból, aztán mindenki levonhatja magának a tanulságot. Mondjuk azt, hogy ki elsőosztályú…?

Mezőkövesd – Vasas 0-5

Kategória: előzetes
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.