Erősen közepes kezdés

balról jobbra: Bagi, Erdélyi, Rokszin

A ’80-as évek végén, a felnőtté válásom egyik fontos lépéseként három évig alámerültem a falusi futball semmivel sem összehasonlítható világába. Minden vasárnap szépen összepakoltam a felszerelésemet, aminek legfontosabb eleme a fekete ingpulóverre tűzhető, régi szabású labdával és vöröscsillaggal ékesített JT jelvény volt, aztán elballagtam a találkozási ponthoz, a Barátság Büfé mögötti parkolóhoz. Ott vártak állandó kollégáim, név szerint T. T. Jenő és B. Gábor, bepattantunk az előbbi Trabantjába és már suhantunk is az aznapra rendelt feladat elvégzése céljából Bőnyrétalapra, Nagyszentjánosra vagy éppen a Dózsa pályához, ahol a legendás I. kerület FC játszott. Na jó! Az utóbbi helyszínre a 14-es járattal mentem.

Csodálatos időszak volt, töltődtem élménnyel rendesen és azóta is szeretném megírni a történetet, de valamiért még nem vitt rá a lélek. Harminc év alatt nem ért meg bennem az anyag. Mondhatja bárki, már nem is fog. Lehetséges. Mindenesetre a munkacím megvan, ütős lesz, ahogy kell.

Ne bántsátok, ő még gyerek!

Amire viszont tisztán emlékszem, az a sok karakter. És itt most nem is feltétlenül a játékosokra gondolok, bár belőlük is volt jócskán. Például az ifi ötvenen túli kapusa, aki a négy lehetséges túlkoros közül volt az egyik, és nem is biztos, hogy a legöregebb, mert hát ugye kellett egy megbízható centerhalf.

rendező és direktor (fotó: fociakobon.cafeblog.hu)

A csapatokhoz tartozó, gyakran inkább csak csapódó figurák voltak az igazán érdekesek. Közülük is elsősorban azok, akik a szakmai munkákért feleltek. Vagy szerettek volna. Ne adj’ isten a tanácselnök vagy a vb-titkár cimborái voltak és hadd nézzen körül a Feri a körzeti kettőben, aztán hátha lát egy technikás középső középpályást, akit száz forint költségtérítésért ide lehetne hozni. Esetleg mondd meg neki, hogy a búcsúban kaphat egy lányt. Na jó, kettőt!

Szeretni való figurák voltak, akik tényleg csak jót akartak és szerencsés esetben nem okoztak kárt. Ha kellett még a labdás zsákot is vitték, bár az azér’ egy-kettőnek derogált. A társasgépkocsit vezetem, az oké. De ugye a kocka Ladával megyünk és nem azzal a szar Daciával, ami a múltkor is megszopatott minket Felpécnél? Persze, sportigazgató úr! – szólt a válasz és nem nevettek.

*

A városi száj arról beszélt már hetekkel ezelőtt, hogy aláírt szerződések sorakoznak az elnök úr íróasztalán. Aztán az idő múlásával ez a hír azzá szelidült, hogy csak akkor lesz rajtuk igazából szignó, ha már visszafordíthatatlanul bent vagyunk az enbékettőben.

Amikor a Csorna elleni győzelem bekerült a zsákba, mindenki türelmetlenül várta a bombát. A ketyegős Kisalföldből van még? Van.

A szórakoztatóiparban alapszabály, hogy folyamatosan fenn kell tartani a feszültséget, így lehet, hogy igazából erről van szó. A felvezetést a két héttel ezelőtti Soós Imre interjú jelentette, ami ugye szólt a Balajcza-sztoriról és a minőségi játékosok érkezéséről. Szabolcsot elengedtük, sose derül ki miről is szólt ez az egész. Én a magam részéről egy pillanatig sem gondoltam komolyan, hogy ő már a levezetésre koncentrál, és simán megelégszik azzal, hogy rendesen edz aztán minden hétvégén leül egy kényelmes kispadra. Amikor a szolnoki, békéscsabai meg soproni jövevényekről beszélt a sportigazgató úr, gyorsan megnéztem az MLSZ adatbankjában a kínálatot és nem feltétlenül csaptam örömömben a levegőbe, hogy ez az!

Most már nevek is vannak és hozzá arcok meg nacionálék. Meglátjuk.

*

Bagi István (1989)

Békéscsabáról teszi át székhelyét Győrbe a jobblábas középpályás és volt idő, amikor egyszerre félcsapatnyi csabai lett lilából zöld. A többség be is vált. A három most bejelentett új fiú közül neki van a legtöbb meccsrutinja, a 2008/09-es szezon óta összeszedett 37 elsőligás [Kecskemét, Mezőkövesd, Békéscsaba] és 148 NB II-es [ugyanott plusz Kisvárda] fellépést. Az utolsó idény volt a legizmosabb, a 33/6-os mutató nem is olyan rossz.

Erdélyi László (1993)

Csatár a szentem, akit a Honvédnál tizenhét évesen egyszer beledobtak a mélyvízbe (értsd: NB I!), de vagy nem tudott eléggé úszni vagy az egész csupán azért történt, mert nem volt ki rendesen a csapat, utána egy évet kellett várnia a második alkalomra, aztán a következőre már négyet. Azért nem tétlenkedett közben sem, mert Honvéd-MFA béligás csapatában kapott szerepet, majd Sopronban már meghatározó spíler lett. Ott összesen három szezont húzott le és nyolcvanhat meccsen 0,22-es gólátlagot villantott. Nem egy Cé vagy Messi, de hát a Merkantil Bank Liga sem egy Segunda Divison. Van két hendikepje. Egyrészt az NB I-es debütálásra Győrben került sor (0-3), másrészt a következő szezonban vélhetően két gyújtogatós, Flair szék dobálós meccsünk lesz, a soproni, szóval neki lesz némi meghasonulás. Ajánlom Csernus dokit, Győrben nagyon bejött.

Erdélyi a 60. perctől a pályán

Rokszin Ádám (1991)

Januárban járt itt a Szolnok, kint voltam, ő is játszott, de semmilyen emlékem nincs róla. Nem igaz! A neve! Roxin Györgyre minden rendes futballszurkolónak emlékeznie kell. Bíró volt. Megvan? Nincs? Nem baj. Ádám eddig ki sem mozdult Szolnokról, remélhetőleg nem okoz számára kulturális sokkot a környezetváltás. Ha mégis, van szakember, ld. fentebb! 126-szor játszott bajnokit a MÁV-ban és 19 gólt vágott. (Pont annyit mint Erdélyi a Sopronban.) Ő egyébként még arról híres, hogy úgy orrba nyomta februárban a Puskás játékosát, Hegedűs Jánost, hogy törés lett a vége őt pedig hosszú időre kivonta a forgalomból az MLSZ Fegyelmi Bizottsága. Politikai motivációról nincs hír.

*

„Meghatározó volt Soós Imre sportigazgatói kinevezése [a múlt nyáron – a szerk.], Kisvárdáról érkezett hozzánk, és minőségi játékosokat tudott hozni az NB II-ből, akiket nem mellesleg meg is tudtunk fizetni.” – nyilatkozta a múlt héten Drucskó doktor az origo.hu-nak.

Szóval csak nyugi, nem az első percben kell megnyerni a meccset!

[Az igazolásokról még csak a print Kisalföld írt, azokat a klub honlapján sem jelentették be és egyelőre máshol sem szerepelnek a hírfolyamban. Akármi is lehet, meg annak az ellenkezője.]

Ádám, a mosolygós gyilkos (fotó: csakfoci.hu)

Kategória: erősítés
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Erősen közepes kezdés bejegyzéshez

  1. PR szerint:

    http://www.csakfoci.hu/magyar-foci/ujpest/100251-eldolt-ujpestrol-nem-gyorbe-igazol-a-tavozo-balajcza

    Írnak itt pár játékos érkezéséről is, amit meg lehetne osztani a blog olvasóival is.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.