Épül a gát

dzsászt a dzsigoló! (fotó: vasasfc.hu)

Be kell vallanom valamit.

Miskolcon voltam egyetemista, így elég sok DVTK (DFC, etc.) meccsen is jártam. A kilencvenes évek elejéről, közepéről beszélek, amikor inkább az NB II volt a borsodi csapat állandó otthona. Nem tudom például, hogy egy átlagos szurkolónak mit mond Váczi Béla (nem Zoli!) neve, de az Avastól Görömbölyig istenként tekintettek rá a szurkolók. Volt például egy Honvéd elleni kupacsata, aminek első felvonását 3-2-es győzelemmel zárta az akkor éppen második ligás Diósgyőr, amit aztán egy kispesti 1-1-gyel védett meg. No, az a 3-2 tűpontosan mutatta meg nekem, mi is az a DVTK életérzés. Elsőéves voltam, találomra ültünk (álltunk?) be az egyik szektorba, ahol kilencven perc után vadidegen emberek borultak a nyakamba és könnyezve csókolgattak.

’Megvertük őket, bazmeg!’

Mondanom sem kell, a következő körben a Paks, az NB II Nyugati csoportjának középcsapata simán kiverte a DVTK-t. Annyira jellemző.

Később jöttek az újabb hullámok, aminek mélypontja nekem már kimaradt. Ez volt az az időszak, amikor a Diósgyőr a megyei bajnokságba kényszerült és többek között az egyetemi sporttelepen, a MEAFC-cal is összecsapott.

Egy szónak is száz a vége, ha felszínesen is, de kapargattam a diósgyőri futball-szubkultúrát, ami nagyon más mint a miénk. Ha három szóban kellene összefoglalni a lényegét, azt mondanám: szenvedély, alázat, tisztelet.

Az ott töltött évek a magyar fociért még a legínségesebb időkben is javíthatatlan módon rajongó futballőrültként arra tanítottak meg, hogy csak és kizárólag azokat a spílereket vegyem komolyan, akik az ETO-n kívül a DVTK keretében is megfordultak.

A hosszú és romantikus bevezetőt követően el is jutottunk Debreceni Andrásig.

*

2013. december elseje.

Miskolcon, a Bükk lábánál mindig cudarabb a tél. Azonban nincs mese, bajnokit kell játszani és a regnáló bajnok ETO-nak van fellépése a DVTK Stadionban. Több mint hatezer néző felajzott hangulatban várja a feleket az arénában.

’Elkapjuk őket!’

Nagyjából így foglalható össze, milyen reményekkel várják a hazaiak a meccset és erre alapot adhat, hogy relatív komoly kerete van a Diósgyőrnek, az ETO meg nem annyira masszív, mint akár fél éve.

Van iram, van hangulat és két perccel az első félidő vége előtt felrobban a stadion, Kostić gólt szerez. Időzíteni sem lehet jobban.

Boldog emberek a szünetben talán azt a régi Honvéd elleni kupameccset emlegetik. Ki tudja?

Aztán alig telik el hét perc a második félidőből, amikor Sivić mester cserét határoz el, a jobboldali védőjét, Vadász Viktort hozza le és helyére Debreceni András áll be.

Három perccel később egy szöglet után lecsorgó labdát Strestík bombáz be, majd újabb bő tíz perc múlva Pátkai fejel gólt.

A maradék időben nem történik már változás, Pinyő emberei hősiesen tartják az előnyt, Sivićnek nem marad más, a sajtótájékoztatón bírózik egy izmosat.

amikor az olaszokat is simán lekeresztezte (fotó: gettyimages.com)

A DVTK megint csak majdnem csinált csodát és Debreceni óhatatlanul úgy került a történetbe, hogy nélküle még vezetett a csapat. Egyértelműen igazságtalan ítélet, de az biztos, hogy a szezonból hátralévő tizennégy meccsből csak hét alkalommal kapott szerepet. A következő idényben meg csak három fellépése volt, el is ment a Vasashoz.

*

Most, két és fél év után, egy bajnoki bronzzal a zsebében aláírt az ETO-hoz.

Az NB III-ban jellemzően a Nagy Ádám, Nagy József, Gyagya Attila trióból került ki a belső védő párosa. Nyáron idekerült a szlovákiai a Vajda Patrik, akinek érkezését követően valószínűsíteni lehet, hogy Nagy Józsi menni fog. Én ezt személy szerint sajnálom és nem csak azért mert apám is Nagy József, hanem biztos pontnak tűnt középen. Vajda sérülés valószínűleg új helyzetet teremtett, nem zárom ki, hogy első körben ez indokolta Debreceni igazolását.

De a fenébe is, mégis csak egy u20-as világbajnokságon harmadik helyezést elérő játékosról van szó.

Nem is beszélve arról, hogy játszott a Diósgyőrben!

amikor a napos oldalon még napos volt a hangulat

Kategória: újfiúk
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.