Puskás! Csákvár? Hungary!?

barátságos polgármesterek (fotó: aqvitalfc.hu)

A mókás magyar fociban sok érdekes kísérlettel próbálkoznak az illetékes elvtársak.

Az egyik ilyen sztori az úgynevezett fiatalszabály, ami ugye azért lenne üdvös, hogy a fantasztikusan működő akadémiákban hemzsegő sok-sok aranylábú titán közül minél többen és minél hamarabb belekóstoljanak a felnőtt labdarúgásba, ahelyett, hogy a valljuk be, még a mi univerzumunkban is más kategóriát jelentő utánpótlásban darálnának hetente.

Nem mondom, hogy ebben nincs fantázia, de a gyakorlat már bőven megmutatta, hogy ez bizony nem működik, mert a gógyis magyar mindig megtalálja módját a kiskapunak. Ráadásul az első ligában a szisztéma nem büntet, ha nem tartod az előírást, hanem kevesebb pénzzel dotál. Muhaha. A „szankció” biztosan nagyon megviseli az egyébként állami pénzekkel ezerrel kistafírozott klubokat.

Hír volt a héten, hogy öt forduló után már csak egyetlen olyan NB I-es csapat van a szezonban, amelyik nem vetett be 1997. január 1. után született focistát. Na melyik?

Hát persze, hogy az a gárda, amelyikhez a Real Madrid is csak tanulni jár minden húsvétkor, és mellesleg a nem közpénzjellegű TAO zsozsó messze-messze legnagyobb haszonélvezője, ami elvileg azt jelenti, hogy nekik jut a legtöbb utánpótlásra.

Ha esetleg valaki arra lenne kíváncsi, hogy akkor hol a túróba vannak a Felcsúton kinevelt spílerek, most adok egy kis segítséget, amivel egyből rá is kanyarodok a ma esti ETO meccsre.

Az Aqvital FC Csákvár B ligában vitézkedő csapata ezzel a kezdővel állt fel múlt vasárnap a Mosonmagyaróvár ellen.

Horváth D. – Rétyi, Tar, Dulló, Baranyai – Mészáros D., Galambos – Daróczi, Sándor Gy., Oldal – Molnár Cs.

Már ebben a brigádban is szép számmal vannak felcsúti legények, de a keretet elnézve ellenünk akár ez a tizenegy is kifuthat.

Horváth D. – Rétyi, Tar, Bokros, Pintér B. – Mészáros D., Galambos – Magyari, Papp – Molnár T., Oldal

Az utóbbi csapatban csak az egy éve az ETO-tól eltávozott kapus, Horváth Dani a kakukktojás, mindenki más járt a felcsúti futballakadémiára. Egyelőre úgy áll a dolog, hogy a Puskás Akadémián nevelkedő portások nem elég jók Csákvárra, így erre posztra nem kaptak kölcsön vagy végleg megfelelő embert.

Horváth egyébként Szanyó mesterrel érkezett Kozármislenyből. Az ETO-tól 2003-ban meglehetősen fura körülmények között távozó Karcsival* ugyan kiesett a pécsi agglomerációban működő kiscsapat az NB II-ből, de hát az már korábban, például Vincze Pilu meg Bognár Gyuri esetében is előfordult, hogy a Felcsút Művek senkit sem hagy az út szélén, a szerencsés kiválasztottaknak mindig talál helyet valamelyik lerakatában.

jujj, a pénzemmel mi lesz? (fotó: nso.hu)

A tréner nem túl hosszú pályafutása során egy jó éve volt eddig, amikor felvitte a Vasast az NB I-be, de aztán nem marasztalták. A ’mislenyi kaland mint fentebb írtam, nem volt túl sikeres.

A csákvári csapat egyébként kimondva is a felcsúti projekt egyik leágazása, ami tavaly némileg visszás volt, mert elvileg azonos osztályban nem játszhat ugyanannak az érdekkörnek két csapata. Feltételezem a papírok rendben voltak, a potentátok okosban megoldották a szitut és mivel a sportszeretők nagy örömére a Puskás Akadémia a megfelelő polcra került a versenyrendszerben, most már minden oké, a múlt meg kit érdekel? Akit meg mégis, annak beverjük a pofáját.

A másodosztály húszas mezőnyét böngészve én az Aqvital FC Csákvárt azért a kiesőjelöltek közé kalibrálom és ezt a véleményemet az sem enyhíti, hogy az akadémistákon felül a Felcsút a válogatott múlttal, meg külföldi tapasztalattal rendelkező Sándor Györgyöt is ideirányította, aki azért nem olyan rossz futballista. Biztosan azért, mert korábban játszott az ETO-ban.

puszi mindenkinek! Gyuri (fotó: nso.hu)

Azért ne várja senki, hogy gálamérkőzés következik máma. Bár Károly mindig büszkén említi, hogy játszós csapatokat épít, az első három forduló alapján (MTK 1-2, Sopron 0-0, Óvár 1-1) olybá tűnik, hogy a masszivitást sem veti meg.

Legyen elég annyi, hogy az ETO számára kellő motivációt jelenthet, a Gyirmótnak Kisvárdán van jelenése, azaz minden adott ahhoz, hogy már négy kör után a hátunkat nézhessék a kék-sárgák.

A Blog tippje: ETO – Csákvár 2-1

*A fiatalabbaknak a Szanyó-esetről, dióhéjban. Az akkor már Tarsoly tulajdonolta ETO tartozott neki és ezt a problémát első körben a klub úgy próbálták megoldani, hogy egyrészt megbüntették négy meccsen nyújtott gyenge teljesítmény miatt, másrészt engedély nélkül adott nyilatkozatért. A két bünti végösszege – mit ád isten! – pont annyira jött ki, mint a játékos követelése. Mint rendesen, jött egy kis izmozás, végül békésen elváltak egymástól a felek. A részleteket nem kötötték az érdeklődők orrára. Annyit lehetett tudni, hogy Szanyó kapott pénzt, Tarsoly meg eljátszotta az ultra nagyvonalú figurát, miszerint a jog az ő oldalán áll, de. Ó azok az ezredfordulós évek, már bőven pörgött a Quaestor őrület, de mi persze nem tudtunk, nem tudhattunk semmit.

Kategória: felkonf
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Puskás! Csákvár? Hungary!? bejegyzéshez

 1. zrubecz istván szerint:

  Itt nem csak az akadémiákkal van baj,hanem az egész rendszerrel…….Amíg csak beszélünk az amatőr játékosokról(pénzért fodbaloznak az alacsonyabb osztályokban)addig ne is várjunk semmiféle fejlődést.Itt már az alapoknál elvan rontva minden…

  Kedvelés

 2. Zöldvérű szerint:

  És akkor még nem esett szó a Puskás és a Videoton kapcsolatáról, ahol egymás között bőszen cserélgetik a játékosokat.
  A magyar futball évtizedek óta tetszhalott és ez nem is fog változni a közeljövőben, mert olyan léptékű változásokat kellene meghozni amit a magyar futball társadalom (a mocsárlakók, ahogy én hívom őket) soha nem fognak meglépni. Mindent, az alapoktól újra kellene építeni. Az elmúlt évek “reform” törekvései csak látszólagosak, maga a mocsár ugyan az a posvány mint előtte.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.