Ítélet, idő

az esernyő sok mindent eltakar (fotó: AP Photo/David Goldman)

Szerintem túl nagy luxus minden meccset gyakorlatilag 0-1-ről kezdeni, főleg úgy, hogy az előre játékunk még mindig nem állt össze.

Persze az is a taktika része lehet, hogy az ellenfél szélsőit, szélső védőit egész egyszerűen nem engedjük beadásokig, illetve szöglet nélkül hozzuk le a védekezést, de ez még nálunk komolyabb csapatoknak sem megy.

Köntörfalazhatnék itt napestig, de a bekapott gól megint kapushiba volt és egy viszonylag könnyen modellezhető szituáció után esett, amire ráadásul nincs is túl sok automatizmus. És még azt is hozzátenném, nem is biztos, hogy egy húsz év alatti kapusnak ezt minden esetben meg kell oldania, csak az a baj, hogy ez már nem az ifi bajnokság, ahol vélhetően bőven van lehetősége a csatároknak a korrekcióra.

Ettől függetlenül ez a derbi nem csak ezen a momentumon ment el.

Hat fordulót követően én még mindig nem jöttem rá, hogy tulajdonképpen kinek is lenne a feladata a játékszervezés. Az ad hoc jellegű építkezést kizárom a lehetséges opciók közül, így csak az a megoldás marad, hogy a szerep gazdája remekül leplezi magát.

A mai keretből Szatmári Lóránd a padon kezdett és ott is maradt, a pályán lévő kreatívok közül Magasföldinek nagyon nem ment a játék. Így pedig egy fokkal még nehezebb értelmezhető támadó focit játszani. Az első félidőben talán két jó megmozdulásunk volt, igaz ezekből nagyon könnyen lehetett volna gól. Először Erdélyit ugratta ki olyan Kleinheisler-módra az egyik csabai spíler, aki ugyan méteres előnyből startolt, de azt bántóan elherdálta és utána már csak a veszett fejesze nyele volt a kapussal szembeni egy az egyben próbálkozás. A másik alkalommal egy kifejelt labdát küldött vissza remekül Pongrácz, én már kiáltottam a gólt, bontottam a sört, de Rybansky az isten tudja hogyan, kiszedte. Ez a jelenet világbajnok volt! Parádés kapáslövés, félelmetes reflex. De mindez jól mutatta, nem tudatos figurából lesz itt a gól, ha lesz.

A félidőben erősítettük a támadó szekciót, a bazi nagy bedobásokon felül semmit sem mutató Vadász helyett bejött Kabát Peti, de őt sem szolgálta ki senki, ő meg már túl rég óta focizik ahhoz, hogy saját labdaszerzés után még esetleg maradjon ereje a befejezéshez.

És akkor jött a gól, ami után sejtettem, hogy baj lesz. Lássuk be, a Békéscsaba előtte semmit sem mutatott, de azt piszok magabiztosan és határozottan csinálta. Tragédia, hogy ezzel az attitűddel meg is tudta ölni a játékunkat. Feltételezhető volt, hogy a vezetés megszerzése után sem kezdenek el focizni. isten igazából kontrázni sem kontráztak és ennek csak részben volt oka, hogy mi talán felpörgettük a tempót, de a veszélyesség-faktorunk szemerkényit sem lett nagyobb. Továbbra is jöttek azok a megoldások, amin az első pillanatban látszott, az elkövető nem hisz benne, hogy sikerülhet. És ahogy lenni szokott, nem is sikerült semmi.

Kabát szabcsija a végén látványosra sikerült, nagyot szólhatott volna, ha bemegy, de Rybansky megint elővette a mágiát. Egészen hihetetlen, hogy a korábbi élete alapján általam inkább lepkésnek elkönyvelt portás két ilyen védést elővett a tarisznyájából. Ha egyszerűbb lövésekkel próbálkozunk, talán nagyobb sikerrel járunk.

Azt hiszem ilyen mérkőzés után a vesztes edzője nyugodtan előveheti a sablont: az ellenfél egy támadásából gólt lőtt és ezzel elvitte a három pontot. Nem tudom, Bekő Balázs él-e ezzel a fegyverrel? Remélem, hogy nem, pedig még igaza is lenne.

Csak hát ott van a folytatás, akkor mi meg mi a sz*rt csináltunk másfél órán keresztül?

A küzdés megvolt, csak az a baj, hogy a foci jellemzően nem küzdősport.

*

WKW ETO – Békéscsaba 1912 0-1 (0-0)

ETO: Gyurákovics 2 – Nagy Á. 3 – Vadász 2 (46’ Kabát 2.5), Gyagya 2.5, Csizmadia 2, Rokszin 2.5– Bagi 2.5, Pongrácz 3 – Magasföldi 2 (67’ Beliczky 2) – Erdélyi 1.5 (67’ Zamostny 2), Kovács 2.5

Békéscsaba: Rybansky – Szélpál, Dlusztus, Mészáros – Viczián, Kiss (58’ Birtalan), Nagy S., Szatmári – Gránicz (73’ Eszlátyi), Gyurján (64’ Urbin)- Ilyés

Gól: 51’ Mészáros 0-1

[Az osztályozásnál  1-től 6-ig terjed skála, ahol a hatos a legjobb érdemjegy. Fontos tudnivaló, hogy van feles osztályzat is, illetve az kap értékelést, aki legalább egy fél félidőt a pályán töltött.]

Kategória: elemzés, mérkőzés
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) Ítélet, idő bejegyzéshez

 1. Horváth Tibor szerint:

  így igazságosabb: 1,5-3-1,5-(2)-1,5-1,5-1,5- 1-3-1,5(1,5)-1(1,5)-1,5-
  – néhány játékos úgy tűnt mintha focizna, ám csak enyhén mozogtak, közük nem volt a meccshez!
  – nem tudom mit csinálnak egész héten, de egyetlen kidolgozott támadást az egész meccsen nem láttunk!
  – még aki tenne valamit, képtelen mert néhány játékos egyszerűen megöli a támadást! –

  A kapusnak védenie kellene ami kapura megy? – ugye még az enyhén guruló- pattogó labdát is?
  – nálunk minden meccsen van olyan helyzet, ami a kapusainknak annyira tetszik, hogy meg nem fognák semmiért azt a fránya bőrt!- no így kapjuk a gólokat!
  Mi balga szurkolók, akik idegenben, itthon buzdítjuk szeretett, egyetlen csapatunkat, csak nézünk és ordítunk, hogy történhet ilyen?
  – hiába szurkolunk, a kapuba tartó ‘potya-gólokat’ nem tudjuk kikiabálni a kapunkból!
  – szerdán, örülni akartunk, készültünk a győzelemre a pacsizásra, (még sörrel is)
  – rossz volt nézni a csalódott szurkolókat, (még a sörök is ottmaradtak)
  – hazáig síri csendben üldögéltünk, fájt a vereség mindnyájunknak
  Ma megint csak a síri csend!

  Védőink /Nagy Ádámot kivéve) gyengén teljesítenek, elszédelegnek és idegbajt hoznak ránk ahogy az ellenfél simán fut a kapunk felé!
  A középpályásoktól elvárható lenne, hogy ha nem tudnak egyből indítani- egy-két cselt csináljanak! Próbálkoznak, csak utána odapasszolják a bőrt az ellenfélhez!- és csak néznek, hogy ellenfél is van a pályán!
  – helyezkedésük, mozgásuk, reagálásuk? -egy-kettőt kivéve(Pongi), fájóan gyenge!
  Ugye a csatároknak illene cselezniük, gólt rúgniuk?
  – amióta kitalálták a focit, azóta a kapuba kell szabályosan juttatni a labdát!
  – a mieink – cseleznek és ezzel vége,- se leadás, se kapura lövés, eladják a labdát!
  – rúgtak, fejeltek kapura? – nem
  Ugye olykor feltűnik, hogy a szurkolás sem az igazi? –
  – kedves játékosok, ha úgy álltok hozzá, együtt mind, lelkesen, harcosan akkor ránk is számíthattok!
  – de a semmit, a lötyögést, a hanyag, lelketlen hozzáállást,
  – – képtelenek vagyunk elfogadni, így nem tudunk szurkolni sem igazán!
  – a mai meccs megint ilyen volt!

  A vereség mindig fájó, van mikor ‘szerencsétlen’ – de mikor a hozzáállásotok megfelelő, a szurkoló gyorsan felejt, mert nekik csak egy csapatuk van – nekünk csak a Győri ETO fc!
  Kedves játékosaink, ugye akarjátok, hogy elkísérjünk benneteket, ahogy eddig is idegenbe?
  – még tart a türelem/ türelmünk!
  Hajrá ETO – hajrá Győr!

  Kedvelés

 2. Gábor szerint:

  Érdeklődöm mély tisztelettel, hogy Pongrácz milyen szempontok alapján lett (most is) a mezőny legjobbja? Technikailag bántóan képzetlen, már NB3-ban is kifelé lógott a csapatból. Sikeres passzainak jó ha 10%-a történik előre, labdafelhozatalnál ügyesen bújik el 2 ellenfél játékos mögé. Kvázi haszontalan a játéka.

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Kedves Gábor! Nem vitatkozom azzal, amit írtál, mert többnyire magam is így gondolom. Ehhez képest paradox a válasz: neki volt az egyetlen futballistára emlékeztető megmozdulása a 90 perc alatt. Na jó! Kabát szabadrúgásán kívül.

   Kedvelés

 3. Zöldvérű szerint:

  Csak halkan jegyzem meg, hogy ha jól tudom az ellenféltől kapott labánál nincs les…

  Kedvelés

 4. Pusztai Zoltán szerint:

  Vannak nehéz időszakok. A legutóbbi meccseken szerencsénk se volt. Bekő Balázs pedig jó edző. Örüljünk, hogy ő van nekünk. Legutóbbi nyilatkozatában elmondta, hogy mi a helyzet, akit érdekel és aki elsőre nem érti az elolvashatja újra. Mellesleg sok meccsen játékban jobbak voltunk, csak kimaradtak a helyzetek és szerencsénk se volt. Az edző nem tud gólt rúgni… Gyurákovics pedig nagyon tehetséges fiatal kapus. Nem rajta ment el egyik meccs se. Én továbbra is bizalmat szavaznék neki. Az ingyen igazolások terén meg: ha nincs pénz akkor miből és kit? (Zárójelben: az Audi az igazi hibás, mert kiszállt, pedig a mi kenyerünket eszi… Kötelessége lenne támogatni a csapatot…!) Amúgy anno a Fradi több évig az NBII-ben dekkolt, pedig náluk ott maradt mindenki az NB I-es csapatból… Ez van. Sajnos. Ha idén nem, jövőre. Mindörökké ETO!!! Ja és szurkolni kell !!! Az igazi szurkoló a bajban is csapat mellett van és szurkol. (Sőt, leginkább akkor szurkol, ha nem megy a csapatnak…!!! ) Hajrá ETO!!!!

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Én nem egy feljutásra esélyes csapathoz mérem a teljesítményt, mert az illúzió lenne. Általában vannak elvárásaim és egyelőre jócskán alatta teljesít a társaság. Biztos vagyok benne, hogy lesz jobb és továbbra is tartom, az első nyolcra jók lehetünk. De ahhoz el kellene kezdeni végre a brusztoláson felül focizni is.
   Hajrá ETO!

   Kedvelés

 5. TEKI76 szerint:

  KUNSÁGI – VADÁSZ, NAGY Á., NAGY J., VARGA R., RÁCZ F., PONGRÁCZ V., MAGASFÖLDI J.,KABÁT P., ZAMOSTNY B., SZABÓ L. EZZEL A CSAPATTAL, EZEKKEL A JÁTÉKOSOKKAL 5 GYŐZELMÜNK LENNE!!! HAJRÁ ETO!!!

  Kedvelés

 6. TEKI76 szerint:

  KULCSÁR KORNÉLT KIHAGYTAM!!!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.