Békéscsaba, Győr, Rosario

felejthetetlen éjszaka (fotó: Pinterest)

Igazán mesébe illő történet, ahogy alig 43 évesen ott állt Rosarióban, a Dr. Lisandro de la Torre Stadion kezdőkörében.

A hangulat egészen pazar volt, a gyepen mindenütt apróra vágott papírlapocskák hevertek, amit a csapatok kivonulását követően hajított be a közel negyvenezer, önkívületben lévő hazai drukker. Szinte alig látszott a fű zöldje és az ember nem is igazán értette, miként tudták egészen a pálya közepéig bedobni azt a millió, egészen apró és könnyű kis fecnit.

Őt azonban nem zavarta meg a körítés, sztoikus nyugalommal állt, kezében a labdával, az arcán szinte semmilyen érzelem nem látszott. Vagy mégis? Mintha megráncolta volna a homlokát. Talán eszébe jutott, hogy amikor még iskolás volt és papírgalacsinnal dobálták egymást óra előtt, aztán hirtelen megjelent a teremben a mindig szigorú tanár és nekik nem volt már idejük a sok kis golyóbist összeszedni, így azok szanaszét szomorkodtak a padlón. ’Mi ez a kupleráj?’ – hasított a csendbe az a semmivel össze nem hasonlítható, kellemetlen hang. ’Fiam! Szedd össze! És ma nincs edzés!’ – jött a folytatás, ami nagyon fájt, de ő már hajolt is le, összeszorított fogakkal, fegyelmezetten, mint mindig. És tudta, hogy tanítás után a grundon kétszer annyi dropból eleresztett lövést fog gyakorolni, mintha a tréningre ment volna rendesen.

Egy pillanatra elmosolyodott, és arra gondolt vajon mit mondana a tanár úr, és kiket próbálna meg eltiltani a játéktól, büntetésből, mert tudná, hogy akkor azok soha többet nem hajigálnának semmit a pályára.

Meghallgatta a morajlást még egyszer, beleszippantott a hűvös esti levegőbe, amibe belevegyült a valahol a közelben hömpölygő folyó kicsit savanykás illata, ami őt a gyerekkorára emlékeztette, bár az csak egy kis csatorna volt, de mégis, aztán belefújt a sípjába és egyetlen sárga lap nélkül levezette a két csapat rangadóját.

Egyetlen határozott kézmozdulat vagy egy éles szemvillanás elég volt arra, hogy fegyelmezzen, pedig nem akárkik rohangáltak a pályán.

Fillol – Olguin, Galvan, Passarella, Tarantini – Ardiles (Villa), Gallego, Kempes – Bertoni, Luque, Ortiz (Alonso)

Leao – Toninho, Oscar, Amaral, Rodrigues Neto (Edinho) – Batista, Chicao, Jorge Mendonca (Zico) – Gil, Roberto Dinamite, Dirceu

Mondom én, hogy mese volt ez, pedig nem.

*

Palotai Károly Békéscsabán született, húsz éves korában került az ETO-hoz, amit tizenegy szezonon keresztül szolgált. Soha másik magyar klubban nem játszott. Részese volt az első bajnoki címnek és három kupagyőzelemnek. Felnőtt válogatott ugyan nem volt, de az olimpiai csapatba többször is meghívást kapott és csapatkapitányként vett részt a tokiói olimpián, amit megnyert a csapat.

Aktív pályafutását követően bíróként maradt a futballban, ahol még nagyobb sikereket ért el. Fújt két vébén (’78, ’82’) egy Európa-bajnokságon (’80), övé volt az 1976-os (Bayern- St. Etienne 1-0) és 1981-es BEK-döntő (Liverpool-Real 1-0), de vezetett egy KEK- (1979: Barcelona-Düsseldorf 4-3) és egy UEFA Kupa-döntőt is (1975: Mönchengladbach-Twente 0-0).

 

 

derű és elégedettség (fotó: jochapress.hu)

Később számos tisztséget ellátott, főként a játékvezetői testületekben illetve a megyei labdarúgó szövetségben.

Az ETO-nál formális feladata soha nem volt, ha kérdezték elmondta a véleményét. Nem arról volt híres, hogy a maga fontosságát előtérbe tolja, pedig bőven lett volna oka nem szerénynek lenni.

Manapság a nyugdíjasok mindennapos életét éli.

Örüljünk neki, hogy ilyen ikonok kapcsolódnak az klubhoz, legyen zsinórmérték az ő emberi nagysága mindazok számára, akik a jelenben dolgoznak az ETO-nál és legyünk rá nagyon büszkék.

A mai napon különösen, hiszen most tölti be 82. évét.

Isten éltesse még sokáig, Palotai Károlyt!

a legnagyobbak között

Kategória: legenda
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Futball szerint:

    Palotai Károly az első perctől kezdve igyekezett megfékezni az indulatokat, kiosztott négy sárga lapot és összesen 50 szabadrúgást ítélt.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.