Régimódi történet

egyszerűen hősök (fotó: eto.hu)

Az osztályozó mérkőzések dicső nyári sorozata után a győri futballbarátok izgatottan várhatták az ETO első szezonját az NB I-ben. Igazi ugrás volt ez az ismeretlenbe, hiszen például a Budai 11 elleni első bajnoki meccs kezdő tizenegyéből csupán a kapus Pécsi Bélának és a balszélső Farkas Bélának volt első osztályú múltja. Nekik sem sok. Ráadásul akkortájt még nagyobb volt a szakadék az elitliga és az alsóbb szintű bajnokságok között.

Nem meglepő, hogy nem sok babér termett a zöld-fehér társaságnak. Egymás után jöttek a vereségek, közte olyan megrendítő, mint a Hungária elleni 3-12. A hetedik kör után pont nélkül és 7-34-es gólkülönbséggel állt a tabella végén az ETO. A csapat edzője, Fogl II Károly ekkor a korabeli sajtó szerint kezdeményezte a szerződésbontást, de nem a rossz szereplés miatt, hanem azért, mert „jobb elhelyezkedési lehetősége volt kilátásban”. Olaszországba gravitál a népszerű edző? – tette fel cikke címében a kérdést a Dunántúli Sport Újság. Nos, pár hónappal később kiderült, hogy nem Itália lett a következő állomás, hanem Lengyelország, ahol a Warta Poznań padjára ült le.

Egyébként nem lett népünnepély a tréner távozását követően, mindenki tisztában volt a realitásokkal és senki sem felejtette el neki, hogy felvitte az ETO-t az NB I-be.

Az élet azonban nem állhatott meg, készülni kellett a következő megmérettetésre, immár Schiller József vezetésével. A hazai pályán megrendezett mérkőzés előtt nagy volt a bizakodás. A soros ellenfél kiegyensúlyozott mérleggel várta a derbit, de egyáltalán nem tűnt verhetetlennek és persze már akkor is sokan hittek az edzőcsere mágikus erejében.

*

Ádám hirtelen ébredt fel azon a vasárnapon. Nem aludt túl jól, de ez nem azt jelentette, hogy éberen töltötte az éjszakát. Álmodott. Nagyon sokat és nagyon sokfélét. Egyszer egy repülőgépen ült, ami heves viharba került, aztán egy ostromlott vár védői között találta magát, majd egy hídon ment keresztül, ami egy valószínűtlenül széles folyón ívelt át, és bármennyire szaporázta lépteit, nem ért a túlsó partra, de még csak nem is látta azt. Megváltásként élte meg, amikor kinyitotta szemét és megbizonyosodott róla, hogy ébren van. Meglepően világos volt a szobában. Elaludtam, villant keresztül az agyán és keresni kezdte a telefonját, mert biztosan emlékezett rá, hogy beállította a fél hetes ébresztést.

Nem találta sehol, de ez csak egy furcsaság volt a sok közül. Amikor körbenézett, megismerte a lakást, de nem azok a bútorok voltak benne, amik tegnap este. A fényesség is azért volt nagyobb, mert eltűnt az ablakról a műanyag redőny és csupán egy sötétítő függöny takarta el a napsugarakat. Be akarta kapcsolni a tévét, tekintetével a távirányítót kereste, de se azt, se a képernyőt nem találta. Ellopták, miközben aludt? Az nem lehet. Felkelt és kibotorkált a konyhába, hogy friss narancslevet facsarjon magának, hátha attól helyreáll a világ rendje. Ám újabb meglepetések érték. A megszokott bútorok és gépek helyett csupán egy kredenc, egy egyszerű asztalka négy kopottas székkel és egy furcsán kinéző, apró szekrénykét talált a helységben. Kinyitotta és döbbenten tapasztalta, hogy az bizony egy hűtő, de olyan, amit utoljára a nagymamájánál látott. Már ők sem használták akkor. Nem lepődött meg, hogy a tegnap vásárolt narancsot sem találta benne, csupán néhány fürt szőlőt.

Egyre inkább az járt a fejében, hogy mégsem ébredt föl igazán, és ez az egész egy újabb álom. Még meg is nyugodott, hogy végre milyen nyugodt, már-már kispolgári történetbe keveredett.

De valahogy mégis olyan valószerűnek tűnt az egész. Kinézett gyorsan az ablakon, majd azonnal visszahőkölt. Az utcán komikus ruhába öltözött embereket és oldtimer autókat látott. Nahát! Filmforgatás van? Nem is tudtam. Úgy döntött, hogy inkább közelről is megnézi, mi történik a környéken, ezért gyorsan felöltözött. Fel sem tűnt neki, hogy csupa inget és szövetnadrágot talált a ruhásszekrényben, a pólók és a farmerek egytől egyig eltűntek.

Szinte rohant a lépcsőházban, amit olyan illat lengett be, mintha napok, sőt hónapok óta nem szellőztettek volna ki rendesen. A levélszekrényből gyorsan kivette az újságot, de bele sem pillantott, mert azonnal magával ragadta a forgatag. Csak kapkodta a fejét. Soha nem látott emberek mindenhol. Hiába keresett a tekintetével legalább egy ismerős arcot, nem járt sikerrel. Azt viszont megállapította, hogy szinte tökéletesen sikerült egy múlt század közepi utcaképet összehozniuk a filmeseknek.

Ádám! – kiáltotta utána valaki. Megkönnyebbült. Hirtelen megfordult és szinte össze is ütközött a mögötte loholó Viktorral Te hogyan nézel ki? – kérdezte döbbenten, amikor alaposabban szemügyre vette a társát. Viktor arca teljesen fehér volt, így még különösebben hatott rajta a galambszürke felöltő és a kissé idétlen svájci sapka. Ádám! Olvastad már a mai újságot?

Kivette a zsebéből a lapot, óvatosan kihajtotta, aztán ránézett az első oldalra. Ez meg mi? – kérdezte elkerekedett szemmel. A dátumot, a dátumot nézd meg! – hajtogatta Viktor.

1937. október 31. vasárnap.

Látod? Valahogy visszarepítettek bennünket a múltba és ráadásul meccsünk is lesz délután. Menjünk ki a pályához azonnal!

*

Most már tudjuk, hogy a kitartó és lelkes győri szurkolóknak nem kellett csalódniuk. Alig több mint egy hónap híján nyolcvan évvel ezelőtt az ETO nyert és ezzel megszerezte a klub históriájának első győzelmét az NB I-ben.

A történelmi esemény elszenvedője a Budafok volt, annak a csapatnak az elődje, amelyikhez ma látogatunk.

A múlt kötelez, srácok, ezért a Blog tippje: Budafok – ETO 0-2.

Ráadásul egyszer már megcsináltátok, igaz!?

*

1937. október 31.

Győri ETO – Budafok 2-0 (1-0)

Győr, 2.000 néző

ETO: Dombóvári József – Brezányi Ferenc, Tóth II Ferenc – Lantos Ferenc, Lovas István, Hluchányi András – Kecskés János, Farkas Béla, Kovács „Murok” Imre, Vágvölgyi József, Juhász Jenő. Edző: Schiller József

Budafok: Vági László – Szebehelyi III Károly, Bánkuti István – Beretvás Gyula, Sós Károly, Nyilas Lajos – Fodor Vilmos, Dóczé István, Fézler László, Kovács János, Szeder György. Edző: Nyúl Ferenc

Gólok: 22’ Vágvölgyi József 1-0, 61’ Juhász Jenő 2-0

Kategória: felkonf
Címke: , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.