Utazás az ismeretlenbe

számháború előtt (fotó: nyirbatorifc.hu)

Piszok messze van Nyírbátor. Én egyszer még a kilencvenes évek közepén jártam ott átutazóban. Miskolcról indultunk, úti célunk a közvetlenül a román határ túlsó oldalán fekvő Csanálos, vagy ahogy senki sem nevezi Urziceni volt, az igazi célunk pedig, hogy megünnepeljük barátainkat lagzi fedőnév alatt és persze jól berúgjunk. A terv fényesen sikerült és ebben nagy szerepe volt a román határőrség lelkiismeretes munkájának, mert mire átengedtek a mágikus vonalon én legalább kétszer beszartam a félelemtől, hogy ezek engem tuti bevisznek és soha a büdös életben nem szabadulok ki, valahol a Duna-deltában fogok megrohadni egy átnevelő táborban. Nem tiszta már az emlék, de volt nálunk valami, aminek nem kellett volna és nem drog vagy fegyver, de olyan dolog, amitől a kelet-európai határon mindig idegesek lesznek a hivatalos emberek, ráadásul a potenciális váltságdíjnak számító karton cigarettára nem gondoltunk előre. Megúsztuk, de nagyon kellet a helyi pálesz, hogy gyorsan megnyugodjak. Valamilyen piros gyümölcsből készült és finom volt.

A közeli Nyírbátor egyébként úgy jött a képbe, hogy a Vállaj-Csanálos határ nem volt egész évben nyitva akkor még, csak ünnepnapokra sikerült megyezni a szomszédokkal, hogy ugyan már, engedjék fel a sorompót, és ilyen ünnep volt valamilyen nyírbátori nyári fesztivál. Ott találkoztunk mi násznépnek álcázott csempészek, hogy igazi erődemonstrációt tartva, kocsikaravánnal menjünk neki Romániának.

Volt a városban egy nagy tér, ahol találtunk egy takaros presszót és szépen bevártuk egymást. Szégyen vagy nem szégyen semmi másra nem emlékszem, pedig akkor még nem ittam, mert vezettem. De az biztos, hogy Miskolcról is nagyon sokáig tartott az út és nem azért mert Skodával mentünk.

*

A nyírbátori foci nem hangos a sikerektől. Azon a vidéken pár hasonszőrű település mert nagyot álmodni, és olyan magasságokig jutott a magyarfutball egén, hogy ihaj, de ők, legalábbis egyelőre józanok maradtak.

Vegyük csak példának Kisvárdát, amivel a modern időkben, amin most a 2000-es éveket értem, sokszor jártak kéz a kézben. Nehezen indult a sztori. 2001-ben a nyírbátori focicsapat megnyerte az NB III Tisza csoportját és feljutott az NB II-be, ami akkor a harmadik vonalat jelentette. De nem találkozhatott a várdaiakkal, mert azok pont ugyanebben a szezonban idény közben léptek vissza az NB II Keleti csoportjának küzdelmeitől, így a csodálatos barátságnak még nem jött el az ideje. A 2006-07-es szezonban a szabolcsi megye egyben voltak együtt, de csak egy rövid ideig, mert a Kisvárda feljebb lépett. Akkor azonban még túl magas volt ez a szint, gyorsan vissza is tértek a szabolcsi ligába.

könnyedén mint a gazella (fotó: nyirbatorifc.hu)

A legszebb évek 2010 és 2013 között jöttek el, amikor a két csapat ádáz harcot vívott egymással. Először a megyei első osztályban lett bajnok a Kisvárda és második a Nyírbátor, majd egy évvel később ugyanez volt a sorrend, de immár az NB III-ban. Valószínűleg nem akartak elválni egymástól, ezért a Várda maradt még egy évet, hogy aztán újra ők álljanak a dobogó két felső fokán a bajnokság befejeztével. Könnyes búcsú, miegymás, a szomorúság azonban nem tartott sokáig, a két jóbarát 2014 nyarán megint együtt várta izgatottan a sorsolást az NB III-ban.

Egy évvel később a történet újabb fordulatot vett, hiszen a Kisvárda most már végérvényesen ráfordult az NB I elnevezésű projektre, aminek kifutása 2018 közepére várható.

A Nyírbátor pedig láthatóan megbékélt azzal a státusszal, hogy neki az NB III van a helye, szolidan meghúzza magát a mezőny közepén. Most a héten az MLSZ jóvoltából azért egy kicsit elképzelhetik, hogy mi lenne, ha, hiszen rövid időn belül, két nagynevű csapattal is meccselnek: szerdán kupaderbi az ETO ellen, hétvégén meg bajnoki az MTK-val. Na jó, ott csak a fakó jön.

Hogy a mi aranylábú fiaink mire számíthatnak Nyírbátorban? Sok jóra nem. Példának okáért át kell utazni a fél országot egy olyan mérkőzésért, amin csak veszíthetnek. Ha nyerünk, az teljesen természetes, ha bukunk, az übergáz.

A srácok megnyugtatására jelzem, hogy a Nyírbátori FC-ről sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy úgynevezett giantkiller a kupában, na azt nem.

Egy említésre méltó menetelésük volt eddig, amit a Puskásban lejátszott Amatőr Kupa döntővel koronáztak meg 2010-ben. Négy kört mentek a főtáblán megye I-es csapatként: otthon levertékk a Berettyóújfalut (3-0, NB III), a Kazincbarcikát (4-0, NB II) és a Baktalórántházát (2-1, NB II), majd jött az NB I-es DVTK, ami már túl nagy falat volt. A tippmixes Aczél edzette Diósgyőr 4-0-val távozott, de a aranykönyvben nem lett paca a vereség. Meg a Dunaújváros-Pálhalma ellen 2-0-ra elbukott végső finálé sem. Egy Salamon Mikivel, Balaskó Ivánnal vagy éppen felálló ellenfél előtt fejet hajtani egyáltalán nem szégyen. Az akkor nyírbátori csapatban egy ismert név sem volt, a tizennyolcas keretből még kilencen aktívak és mind megyei szinten futballoznak. Nyírcsaholy, Nyírlugas, Kállósemjén, Hodász, Encsencs, Bogát, Terem van a listán.

A mostani társaságban sincsenek felsőbb ligákban leharcolt, levezető játékosok, ami azért egy kicsit veszélyes. Ők aztán tényleg csak nyerhetnek ma délután háromkor.

Én azért bízom abban, hogy a tudásbéli különbség ellenére van bennünk kellő büszkeség, megtiszteljük az ellenfelet azzal, hogy komolyan vesszük őket és gurítunk egy hármast.

Abban az eset, ha mégsem jönne össze a továbbjutás, arra kérem a sofőrt, hogy a meccs után Csanálos felé induljon a csapatbusszal.

A Blog tippje: Nyírbátor – ETO 0-3.

talán még nem késő videózni

Kategória: felkonf
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.