Üveges tekintetek mindenütt

takarásban a csapat (fotó: saját)

Végső bizonyságot kaptunk arról, hogy a csapat és a mester végérvényesen elvesztette a kapcsolatot egymással. A szépítő gól után több olyan pillanat is volt, amikor a kapuson kívül senki sem abban a pozícióban tevékenykedett, amelyikben a meccset elkezdte, vagy ne adj isten csereként szállt be a partiba. Szimcso átment jobb szellőbe, Zamostny a másik oldalon próbálkozott, Völgyi Dani eggyel feljebb lépett, Kovács éppen valamelyik hátsó védő szerepében szerencsétlenkedett, míg Pongrácz irányított, közben pedig  Nagy Ádám és Debreceni egymás nyakán lógott centerben. Teljesen kaotikus állapotok uralkodtak, amit vélhetően az egy pont remélt megszerzése motivált. De legkevésbé valamilyen átgondolt edzői stratégia.

Aki olvassa az írást már nyilván tudja, hogy nem jött össze az iksz.

Nem szeretném most Bekőt ütni, mert nagyon nem lenne korrekt. Az ő felelőssége nyilván vitathatatlan, ugyanakkor van itt még pár hunyó. De hát régi igazság, hogy komplett csapatot vagy akár csak a többséget elküldeni nem lehet, így jobb híján marad az edzőváltás.

Igazán hálás feladat lesz Nyíregyházán debütálni.

De kezdjük sorba. A meccs elején sommásan megállapíthattam, hogy nincs új a nap alatt, továbbra sem próbáljuk meglepni vagy éppen csak lerohanni a soros ellenfelünket. Férfiasan bevallom azt sem tudtam igazán értelmezni, hogy mi a fenét akarunk játszani, de az a korábbi alkalmakkor sem sikerült. A spontaneitás a mi fegyverünk, ütöttem el a dolgot, minket aztán videózhat bárki, elemezheti a korábbi meccseinket, semmire sem fog jutni, muhaha.

A gond csak azzal van, hogy ez kétélű fegyver, mert mi sem tudunk reagálni semmire, így aztán, ha valaki csupán egy semleges alapjátékkal feszül nekünk, nyert ügye van.

A Budaörs sem csinált semmi extrát. Unottan passzolgattak, amit néha egy-egy keresztlabdával, vagy beindulással színeztek, de semmi több. Mi meg néztük, hogy milyen érdekes. A 11-es mezben zsonglőrködő Deli Márió (mecsoda művésznév!) képzelte néha, hogy ő Arjen Robben, egy visszahúzós csel után elkezdte befelé vinni a bogyót többször is, majd igyekezett azt visszarúgni, de öreg kapusunk eszén nem tudott túljárni. Mondjuk a holland egy tizes skálán kilences dinamizmussal csinálja a mozdulatsort, a budaörsi penge meg jóindulattal négyessel.

Le is pörgött volna a félidő csendesen, ha Csizmadia egy pehelykönnyen visszatett labdával nem fordult volna a saját kapuja felé, amit még azzal tetézett, hogy elképesztően ügyetlenül nyúlt a pöttyöshöz, és a labdavesztés után nem sokkal, gyors passzokat követően már nyúlhatott is maga mögé Szatmári. Az úttörő hiba és a gól között elvileg lett volna lehetőség megakasztani a kontrát, de nem ment, a beadás után meg olyan áhitattal nézte a komplett belső védelem a csatár emelkedését, mintha maga Jézus jelent volna meg a tizenegyes pontnál. Nincs infóm a Názáreti futballhoz való viszonyáról, de tisztán, szemben a kapuval talán ő is bebólintotta volna. Most vonatkoztassunk el attól, hogy a töviskoszorú kiszúrta volna a játékszert vagy sem?

Dani húzogat (fotó: saját)

A publikum a szünetben kissé felélénkült, amit az okozott, hogy Völgyi mezbe öltözött és intenzíven melegített, ami előrevetítette a cseréjét. A bibliai hasonlatokat folytatva, mint a megváltót várta a keménymag, amelyik így a 46. percben kezdett el szurkolni.

Öt percig tartott a varázslat. A kilépni készülő Sajbánt sikerült úgy megállítani, hogy legalább tíz méteren keresztül vonszolta maga után a gonosz agresszort, majd rutinosan a tizenhatos előtt rogyott össze. Szerintem ő is tudta, ha bemegy a büntetőterületre, akkor nem kap tizit, ha meg kint, a vonal környékén hal meg, nem viszi hátrább a szabadot a bíró. Bejött a számítása én meg tudtam, hogy baj lesz, mert Czvitkovics már indult is a labdáért. Tízből ötször tuti oda tudja rúgni a felsőbe és most mi álltunk az izé rosszabbik végén. Szatmári arról nem tehet, hogy milyen magas, bár Messi is evett vitaminokat kiskorában, hogy nőjön, a sorfalat azonban talán jobban is összerakhatta volna.

Negyven perccel a vége előtt 0-2, koncepció nincs, ráadásul a tűz sem lobog a szemekben. Ugyan mire számíthattunk volna? A válasz helyes: semmi jóra. Az ellenfél most már tényleg csalta a focit és ha a 82. percben Szimcso harcosságának eredményeként nem lőttük volna be a szépségtapaszt jelentő gólt a semmiből, az az ajándék tíz perc sem jutott volna nekünk, ami a reménytelenségről szólt.

Nem, nincs elírás, nem tévedésből írtam reménytelenséget remény helyett. Na jó, legyen hiú remény. Ha begyötörtünk volna még egy gólt, amit jó esetben is csak tizenegyesből tudtam esetleg elképzelni, mert semmi, de tényleg semmi esélyt nem láttam arra, hogy normálisan végig vigyünk egy akciót, ehhez képest Szatmári ihletett labdája után Kabátnak még ott volt a sansz, de a futball istene látta, hogy az nem lenne igazságos, ezért szó szerint térdre kényszerítette a mi Petinket, így maradt az 1-2, akkor lehet, hogy sokan elhitték volna, hogy minden oké. Lehetett volna hozsannázni heroikus küzdelemről meg az akarat diadaláról, plusz tolni a felelősségvállalást egy héttel.

Én a mester helyében a meccs után azonnal szóltam volna az elnöknek, hogy köszi Zolikám, ennyi volt. Én ezt a csapatot nem tudom kirángatni az apátiából, add meg a lehetőséget másnak. Mert így tisztességes. Egyébként az sem kizárt, hogy megtörtént a gesztus.

Az más kérdés, hogy mi jöhetne ezután? Király előlép és csodát tesz? Ugyan már!

Két dologra van szükség. A keret minden egyes tagja mélyen magába néz és megmutatja, hogy valóban méltó a zöld-fehér dresszre, amit legkönnyebben úgy bizonyíthat, ha úgy hajt egy hét múlva a Szpari ellen, hogy újra kell éleszteni a meccs után, de minimum kiköpi a tüdejét. Persze az sem lenne baj, ha közben fociznátok is, srácok.

Másrészt Drucskó doktor átgondolja, hogy biztosan a legjobb segítőkkel és súgókkal veszi-e körül magát? Demokrácia van az istenért, a királycsinálók kora lejárt!

még mindig kísért a múlt (fotó: saját)

*

WKW ETO – Budaörs 1-2 (0-1)

ETO: Szatmári Z. 2– Rokszin 2 (46’ Völgyi 2), Debreceni 2, Nagy Á. 2, Bagi 2 (59’ Kabát 2) – Pongrácz 2 – Csizmadia 1.5 (46’ Szatmári L. 2), Magasföldi 2 – Szimcso 3, Kovács 2 – Zamostny 2

Budaörs: Kemenes (12’ Bese) – Medgyes, Tányéros, Gyurácz, Menyhárt – Bakos, Sajbán Mi. – Czvitkovics(85’ Csobánki) – Horváth (46’ Lengyel), Sajbán Má., Deli

Gólok: 42’ Sajbán Má. 0-1, 50’ Czvitkovics 0-2, 82’ Szimcso 1-2

[Az osztályozásnál 1-től 6-ig terjed skála, ahol a hatos a legjobb érdemjegy. Fontos tudnivaló, hogy van feles osztályzat is, illetve az kap értékelést, aki legalább egy fél félidőt a pályán töltött.]

Kategória: elemzés, mérkőzés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) Üveges tekintetek mindenütt bejegyzéshez

 1. Kocsis Balázs szerint:

  Az ember nem tud vagy talán mát nem is akar mit írni ezekre a sorokra…

  Csak vérzik a szív és fáj mélyen, de nagyon…

  Kedvelés

 2. Farkas Imre szerint:

  Minden benne van !

  Kedvelés

 3. Zöldvérű szerint:

  Szerinted ez edzőbuktatás volt a játékosok részéről? Mert van egy ilyen sugallat az írásodban! Szerintem Bekő (és remélem Soós) saját magát buktatta meg már réges rég azzal, hogy kiherélte a csapatot. Azzal, hogy a tavaly működő alapjátékot szétverte a fixa ideájukért, a sok ütközésért. Azzal, hogy sem a fekészülési meccseken sem az első egy két fordulóban nem sikerült kialakítaniuk a fix kezdőt. Mostanra meg amit megtaláltak az nem működik, mert a játékosainknak nem igazán fekszik. Miért van az, hogy a nyáron igazolt játékosok közül már amelyik rendszeresen játszik, szinte egyik sem azon a poszton szerepel ahol az előző csapatában?
  Én is úgy láttam, hogy a mérkőzés nagy részében már az a tűz is hiányzott a játékosokból, zmi legalább az eddigi hazai mérkőzéseken meg volt, ee a fentiek okán állítom, hogy ezt a csapatot szépen szétverték belülről a kóklerek. Nem csodálom, hogy a sok dilettáns vezetői döntés után ennyire elbizonytalanodtak. Gondolom edzésen sem a szakma csúcsa munkát végeztetnek velük, mert az látszik hogy nincsenek rendesen felkészítve.
  Drucskó is mehet a két sapkással, mert nem először játszotta el ezt a túlzott bizalom dolgot. Ennyire hülye nem lehet. Egyébként a meccset sem látta szerintem, mert éppen Lengyelországba utazott a futsall válogatottal. Szóval megint maradnak a rossz súgói, akkkre támaszkodva dönthet.
  És nem csak a Nyíregyházi meccs lesz a gond most már hanem a többi őszi is, mert ezt a csapatot nehéz lesz felrázni. Reménykedhetünk egy Lukasban, hogh talán pályára lép végre éx kiben másban?

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Nem feltétlenül gondoltam erre, bár hallottam olyat, hogy egyesek elégedetlenek a helyzetükkel. Szerintem komplexebb a probléma, amiben a játékosok érdekes teljesítményén túl benne van például SI sajátos működése, aztán az, hogy Bekő láthatóan kiégett, meg sok más. Ha edzőbuktatás volt, akkor vélhetően sikeres volt az akció…

   Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Még annyit. A prezidente tavasszal azt mondta, hogy az első időszakban megadta a bizalmat a Preszeller-féle szakmai vonalnak, de azok le voltak maradva egy brossúrával a modern futball kapcsán, ám most már minden fasza. Nagyon rossz hasonlat, de már-már a quaestoros idők jönnek vissza, amikor Klement bármit beadhatott Tarsolynak, ő meg elhitte, mert valaki, akinek adott a szavára, azt mondta neki, hogy a Pista a csúcs. Most Soós az atyaúristen, igaz ilyen kilátástalan játék mellett, igazi bravúr fenntartani ezt az imidzset.
   Egyébként az nekem is eszembe jutott, hogy a téli felkészülési meccsen Rokszin sem balbunkót játszott ellenünk. Sokkal előrébb nyomta,igaz, az oldal azért stimmel.

   Kedvelés

   • Zöldvérű szerint:

    Nálam Drucskó is lejáratta magát.Mehetne ő is, ha akadna a helyére egy komoly vezető.

    Kedvelés

 4. yancsi szerint:

  Tökéletesen egyetértek veled,remekül érzékeltette a lényeget!

  Kedvelés

 5. Pusztai Zoltán szerint:

  Sós mehet. Sőt kötelező, hogy menjen!! De: Bekő Balázs jó edző, csak nem kell egy ilyen rendőr (felébresztett alvó ügynök..!) a feje fölé. Mindemellett sajnos a lámpa (lásd szőnyeg alá söpört Qaestor…) jelenleg így is úgy is piros. Idővel, ha kellőképp halványul a Q betűvel kezdődő story, talán majd zöld lámpát kapunk… Ezt bővebben is ki tudnám fejteni, de aki érti az így is, fél szavakból is érti, aki meg nem, annak hiába is magyaráznám. Mindörökké ETO!!!

  Kedvelés

 6. Pusztai Zoltán szerint:

  .

  Párbeszéd

  Én: Sós mehet. Sőt kötelező, hogy menjen!! De: Bekő Balázs jó edző, csak nem kell egy ilyen rendőr (felébresztett alvó ügynök..!) a feje fölé. Mindemellett sajnos a lámpa (lásd szőnyeg alá söpört Qaestor…) jelenleg így is úgy is piros. Idővel, ha kellőképp halványul a Q betűvel kezdődő story, talán majd zöld lámpát kapunk… Ezt bővebben is ki tudnám fejteni, de aki érti az így is, fél szavakból is érti, aki meg nem, annak hiába is magyaráznám. Mindörökké ETO!!!

  Gombik Zoltán: Akit ennyire lehet befolyásolni annak nincs helye az ETO kispadján (sem). Miért nem áll ki, hogy kényszerből teszi amit tesz, Mert vagy együtt döntenek vagy mert sima megélhetési edző! Menjen mindkettő, sőt Drucskó is ludas, hogy már többedszerre megvezetik, nem veszi észre és nem is lép időben

  Én: Kedves Zoltán, Kisebb-nagyobb mértékben mindenki befolyásolt… Ilyen alapon mindenki felmondhatna a munkahelyén… Sajnos az igazság az, hogy az ETO-t pedig legszívesebben végleg lesöpörték volna (fogalmazhatnék jelen időben is) a színről sokan, mivel Q betű… ami körül máig óriási a csend. Az ETO (bár ártatlan, sőt: áldozati bárány az ügyben!!!) nagyobb reflektorfényben (pld. NB I) nevével könnyen közbeszéd tárgyává avathatná a szőnyeg alá söpört mocskot… Nos erre valakik kínosan ügyelnek, hogy ez be következzen be. Hol a lé? Na vajon hol? Valahol itt (vagy ott) van a kutya elásva… Szóval jelenleg, miként már írtam: úgy tűnik nekünk piros a lámpa. Nem véletlen például az se, hogy a válogatott meccseket sorozatosan Gyirmót kapja… Oda megy a támogatás, és ezzel párhuzamosan folyamatos az ingyen reklám is, mivel a madár se repül oda: jól látszik a Tv képernyőn a székek kiadta felirat: GYIRMÓT FC GYŐR. Pedig az ott csak közigazgatásilag Győr, ugyanis valójában egy falu. Mégis, úgy tűnik, a már említett valakik folyamatosan az ETO helyére kívánják nyomni… Miért? Hát azért, amiről itt szó van. Illetve amiről a médiában egy ideje árva szó se esik.. Emlékszem, nem is annyira régen városunk polgármestere azt mondta: az ETO megmentése nem pénz kérdés, és lehet, hogy a megyei 3-ban kell újrakezdeni… Szóval valakik nagyon is a süllyesztőbe, a megszűnés határára szántak minket. Érdekes… Később a megmentés mégis pénz kérdés lett. Hogy is van ez? Egy ekkora város nem akarta (akarja?) megmenteni, a múltjához méltó helyre , az első osztályba juttatni nagy múltú csapatát? Amúgy (bár kérdeztem már) minket, mint ETO szurkolóként Qaestor károsultakat: ki kárpótol?!? Senki soha?!? Nem Bekő Balázzsal van itt a gond. Bárki bármit is mond, Ő igenes jó edző , hanem… Ideje lenne észrevenni mi zajlik itt … (És nem csak nálunk Győrben, de az egész magyar labdarúgásban is…) Amit pedig a bírók művelnek folyamatosan velünk, az se a véletlen műve, az is önmagért beszél… Szponzor, és erős anyagi háttér nélkül pedig manapság érvényesülni nehéz. sőt szinte lehetetlen… Mindemellett, és mindezek ellenére: Hajrá GYŐR!!! MINDÖRÖKKÉ ETO!!!

  Kedvelés

  • Gombik Zoltán szerint:

   Azért azt elmagyarázhatnád, hogy mitől jó edző? Ha nem a saját döntései, hanem Soós döntései miatt tart itt a csapat, akkor honnan veszed, hogy alkalmas a jelenlegi feladatra? Hisz akkor nem ő állítja össze a csapatot, nem ő szabja meg a taktikát! Azaz nem derülhetett ki, hogy milyen edző. NB3 két szempontból sem játszik: első sorban azért, mert a seggük alá raktak egy az adott osztályból felfelé erősen kilógó keretet (ami jelenleg mér nem us az a keret és ebből az osztályból nem is emelkedik ki), másod sorban pedig azért, mert a feljutás ellenére tavaly is jópár szakmai hibát követtek el, csak ott még a keret minősége miatt nem számított annyira.
   Nem mellesleg szerintem nem ül a hasonlatod sem, miszerint mindenkit kisebb nagyobb mértékben befolyásolnak a munkahelyén. Ő a vezetőedző és senki sem tart pisztolyt Bekő halántékához, hogy kötelező mindent úgy csinálnia ahogy Soós diktálja. Ja, hogy akkor elveszítheti az állását? Ha Drucskónak őszintén elmondaná mi a helyzet (bár kétlem, hogy Drucskó ne tudná…), akkor biztos hogy őt rúgnák ki? Állását lehet itt nem tarhatná meg, de a becsülete, a szakmai renoméja sem sérülne. Így… Vegyük a másik lehetőséget, ami szerintem közelebb áll a valósághoz. Bekő is éppúgy döntési helyzetbdn van mint Soós, azaz közösen főzték a romlott kaját. Látszik a pályán, hogy mennyire ehető ez a főzet. Semennyire.
   És ne keverjük ide az anyagiakat most, mert attól, hogy nincs meg a központi akarat a Q ügy miatt, hogy élvonalbeli csapat legyünk, még nem kell kiesni az NB2-ből, mert most afelé haladunk. Egyébiránt én a bajnokság előtt sem gondoltam, hogy akár a tavalyi, akár a nyárvégi átmeneti keretünk alkalmas lenne a feljutásra. Talán csak nagy bravúrral, a vetélytársak rossz játékának srgítségével. A keret erőssége sem gondoltatta ezt, de legfőképp a szakmai vezetőség minősége volt ami miatt nem tartottam reálisnak. Mondjuk Bekőék nem is állították, hogy első évben feljutunk. De attól, hogy a szomszéd falu csapatának stadionjában játszik a női labdarúgó válogatott, vagy az utánpótlás válogatott és az a “rengeteg” néző az üres székek miatt a Gyirmót FC feliratot látja a TV-ben, még lehetne normális csapatot pályára küldeni az ETO Parkban. Lehetne normálisan edzeni, mert én nem hogy a fiatal játékosainkon, de senkin sem látom, higy fejlődtek volna mióta itt játszanak. És lehetne normális taktikával, normálus kezdővel pályára lépni. Hogy ez mondjuk egy hatodik helyhez lenne elég a végén a nyárvégi csapattal (mert Kulcsár, Beliczky elküldése pl teljesen indokolatlan)? Lehet, de nem lennének kiesési gondjaink és még a közönség is jól szórakozna!

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.