Óra indul

mutatom az utat (fotó: alchetron.com)

Ha már az ember, aki történetesen futballedző, egyszer csak belecsöppen egy helyzetbe és van mondjuk két teljes napja a csapat felkészítésére, hogy helyt álljon egy magyar viszonylatban katlannak nevezhető stadionban, akkor nem hátrány, ha a buszról leszállva nem csak a bejáratot találja meg elsőre, de mondjuk azt is meg tudja mondani a srácoknak, hogy merre van a WC és szoktak-e kirakni budipapírt a vendégöltözőben vagy sem?

Ebből a szempontból mindenképpen szerencsés Szentes Lázár kinevezése, hiszen amennyiben nincs gond a középtávú memóriájával, márpedig nincs, akkor sok mindenre emlékezhet a nyíregyházi körülményekre, mivel a 2009/10-es szezont vele nyomta végig a Spartacus.

Kiesés lett a vége, de az nem az ő sara volt. Tuti.

Ha csak azt vesszük, hogy majdnem napra pontosan nyolc éve, 2009. szeptember 26-án éppen az ETO ellen vezette hadba a piros-kék legényeket, akik úgy a huszadik perc táján akár 0-4 is éghettek volna, nem meglepő a szezonvégi utolsó előtti hely. A mester munkáját dicséri, hogy a több mint bíztató kezdet ellenére Kink duplája és Rati utolsó perces gólja kellett a bravúros fordításhoz. A győzelmünk értékét növelheti, hogy pár fordulóval előtte például a Vasast 5-1-re agyon, az akkor éppen angol Fradit 3-1-re simán verte a Szpari.

Nyíregyházán, a másik padon ülve

Vasast mondjuk Mészöly Géza vezette, szóval nem volt akkora bravúr az a gála, de arrafelé ritka a nagyarányú győzelem, így a mesternek mindent megbocsátottak, fel sem merül, hogy idény közben repül. Kitöltötte a harminc meccset, pedig a bennmaradás nagyjából az ősz derekától átkerült a sci-fi kategóriába. A sírva vigadás csúcspontja a 26. fordulóban jött el, amikor 1-0-ra nyertek Diósgyőrben, majd kéz a kézben hullottak alá a másodosztályba.

*

Szentes Lázár első edzői feladatát Győrben kapta. Kissé sarkosan fogalmazva: magától.

1991 végén, az akkori edző, Glázer Róbert 4-5-6-os mutatóval zárta az őszt, miközben megbízott kapitányként a válogatottat is irányította, mert Mészöly, akinek pályaedzőként segített, lelépett. Miután lejárt a határozott idejű megállapodás, Glázert állítása szerint felkérték a folytatásra a szövetségben, de ő klubedzőként képzelte el a jövőt. Valami nagyon félrecsúszhatott a kommunikációban, mert ezek után ’92 elején megkapta az U21-es válogatottat és bónuszként elküldték Győrből. A szakmai igazgatót Szentes Lázárnak hívták, aki leült a padra és csinált egy 4-5-6-os mutatót.

Nem egy szokványos pályakezdés, talán ezért, talán másért, szűk tíz évig nem is ült első osztályú kispadon.

Aztán 2002 márciusától indul a mandula. Beugrik a Haladásnál a szezon második felére, akikkel ugyan kiesik, de döntőt játszik az MK-ban. Győr, Kiskút, majális. A 120. percben 1-1, amikor Leandro húzogatni kezd a saját szögletzászlójánál és fejben már szimulálja a büntetőjét, amit ötödiknek rúg majd és azzal nyeri első címét a Hali. Nem kellett volna, jön a szükségszerű labdavesztés, majd Vagner beveri az Újpest győztes gólját.

Annyi szombathelyit nem láttam sírni, mint ott és akkor.

Lázár vélhetően belül zokog, aztán aláír a Debrecenhez. Az év végi dráma ezúttal sem marad el, bár a sportág inkább a kung-fu. A Loki királycsináló lesz az Üllői úti 0-0-val, amit az MTK köszön szépen és behúzza az újabb strigulát a bajnoki címek rovatba. A fradisták már nem annyira hálásak, a bosszú nem maradhat el, valamelyik idióta hátba rúgja Szentest nagyon. A mártír szerepét mindig remekül alakító Császárt most fizikailag bántják. Szophoklész nem írhatta volna meg a sztorit szebben.

A mókuskerék nem áll meg, még másfél év az Oláh Gábor utcában, aztán jön a Pápa, a ZTE, az Újpest, a már emlegetett Nyíregyháza, aztán a Diósgyőr, majd a Haladás. Szép lassan össze is jön 235 NB I-es meccs és a gép egy roppant kiegyensúlyozott mérleget dob ki, ami éppen hogy csak, de pozitív: 84 diadal, 68 iksz és 83 bukta.

Ami hiányzik, de nagyon, az egy nyamvadt arany. Van helyette két harmadik hely a Lokival.

*

Nem is olyan rég jelent meg az a széplelkű beszélgetés vele a Nemzeti Sportban, amit én is megénekeltem. Pelikán József szavait kölcsönvéve, akkor még nem sejtettem, hogy Dániel Zoltán a rendőrség fizetett ügynökeSzentes Lázár az ETO leendő trénere. És lőn! A Császár hazatért.

azért itt is lehet meleg a pite (fotó: Al-Ittihad FB)

Van bennem jócskán elfogultság vele szemben, amit bőven megalapoz a ’80-as évek hihetetlen sikersorozata, amiben Szentes főfőfőszerepet vállalt. Különc jelleme inkább vonzott, mint taszított. Mondjuk az is igaz, sosem kellett vele együtt dolgoznom. Azért vannak olyanok, akik szerint ez nem egy leányálom. Erre csak annyit, a meg nem értett zsenik már csak ilyenek.

Nem tudom, hogy egy ennyire totálisan szétesett vagy inkább össze sem rakott társaság esetében mennyire szerencsés egy extrán önfejű edzőt bedobni az öltözőbe. Nagyon más lesz a klíma az elmúlt időszakhoz képest, az biztos, egy kicsit sokkterápia íze lesz a dolognak.

Akik értenek hozzá azt mondják, hogy a mostani játékosanyag nem a tizenötödik helyre van kalibrálva. Kíváncsian várom, hogy mi történik akkor, ha mindenki a posztján játszik és ráadásul rendes edzésmunkát végeztetnek vele a héten. Laikusként ennek hatására forradalmi változások várhatók, ami akár egy nyíregyházi „meglepetés-győzelembe” is torkollhat.

Garantáltan érdekes emberkísérlet következik, aminek során a nyugalom megzavarására alkalmas események is bekövetkezhetnek.

Szurkoljunk együtt Szentes Lázárnak!

Kategória: mindenmás
Címke: , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Óra indul bejegyzéshez

 1. Pusztai Zoltán szerint:

  Hajrá LÁZÁR!!!!!!!!!!!!!!!!! Soós TAKARODJ!!!

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Próbáljunk konstruktív hozzászólásokat írni. Az “X takarodj!” nem az.

   Kedvelés

  • Pusztai Zoltán szerint:

   Igazad van. Tévedtem. Nem is kicsit, nagyot. Soós Imrének (ezúton is megkövetem!) köszönettel tartozik minden ETO szurkoló. Nélküle (ezúton is megkövetem!!!) és Drucskó Zoltán nélkül valószínűleg már nem is létezne az ETO. Az általam körömszakadtáig védelmezett Bekő Balázs pedig jobb, hogy már nincs. Viszont igen örülök, hogy Szentes Lázár itt van velünk. Ma volt módomban látni, hogy milyen edzéseket tart. Lázár fantasztikus. Ő és Bekő ég és föld! Mindörökké ETO!!!!!!!

   Kedvelés

 2. Pusztai Zoltán szerint:

  Ameddig a Soós marad, addig szinte majdnem mindegy ki lesz az edző, ugyanis a (t)rendőr (a felébresztett alvó ügynök) sportigazgatóként a mindenkori edző fölöttese és mindenbe belepofázhat… És persze be le is pofázik. “Soós Imre nagyon sokat segített a játékoskeret kialakításában, hiszen ne feledjük, Bekő Balázs az elmúlt időszakot az NB I-ben töltötte, így nem rendelkezhet a megfelelő rálátással ezekre a bajnoki osztályokra.
  – Mi Soós Imre sportigazgató feladata? Ki a szakmai főnök? Ő vagy Bekő? Mi lett Preszeller Tamás szakmai igazgató sorsa?

  – Az új sportigazgató feladata jelenleg a felnőttcsapat kialakítása – természetesen a vezetőedzővel közösen –, a felnőttcsapat szakmai és egyéb feladatainak koordinálása, ellenőrzése, felügyelete. A sportigazgató és a vezetőedző között megosztásra kerültek tehát a feladatok, de Bekő Balázs felel a napi edzésmunkáért, a csapat összeállításáért, és ő is meccsel. Preszeller Tamás pedig visszakerült eredeti pozíciójába, továbbra is a klubnál dolgozik, az utánpótlás szakmai igazgatói feladatok ellátását végzi. ” http://www.kisalfold.hu/sport/eto_fc_-_osztalyt_valtani_letkerdes/2484348/

  Kedvelés

  • Pusztai Zoltán szerint:

   Tévedtem. Nem is kicsit, nagyot. Soós Imrének (ezúton is megkövetem!) köszönettel tartozik minden ETO szurkoló. Nélküle (ezúton is megkövetem!!!) és Drucskó Zoltán nélkül valószínűleg már nem is létezne az ETO. Az általam körömszakadtáig védelmezett Bekő Balázs pedig jobb, hogy már nincs. Viszont igen örülök, hogy Szentes Lázár itt van velünk. Ma volt módomban látni, hogy milyen edzéseket tart. Lázár fantasztikus. Ő és Bekő ég és föld! Mindörökké ETO!!!!!!!

   Kedvelés

 3. Pusztai Zoltán szerint:

  Ameddig a Soós marad, addig szinte majdnem mindegy ki lesz az edző, ugyanis a (t)rendőr (a felébresztett alvó ügynök) sportigazgatóként a mindenkori edző fölöttese és mindenbe belepofázhat… És persze bele is pofázik. “Soós Imre nagyon sokat segített a játékoskeret kialakításában, hiszen ne feledjük, Bekő Balázs az elmúlt időszakot az NB I-ben töltötte, így nem rendelkezhet a megfelelő rálátással ezekre a bajnoki osztályokra.
  – Mi Soós Imre sportigazgató feladata? Ki a szakmai főnök? Ő vagy Bekő? Mi lett Preszeller Tamás szakmai igazgató sorsa?

  – Az új sportigazgató feladata jelenleg a felnőttcsapat kialakítása – természetesen a vezetőedzővel közösen –, a felnőttcsapat szakmai és egyéb feladatainak koordinálása, ellenőrzése, felügyelete. A sportigazgató és a vezetőedző között megosztásra kerültek tehát a feladatok, de Bekő Balázs felel a napi edzésmunkáért, a csapat összeállításáért, és ő is meccsel. Preszeller Tamás pedig visszakerült eredeti pozíciójába, továbbra is a klubnál dolgozik, az utánpótlás szakmai igazgatói feladatok ellátását végzi. ” http://www.kisalfold.hu/sport/eto_fc_-_osztalyt_valtani_letkerdes/2484348/

  Kedvelés

  • Pusztai Zoltán szerint:

   Tévedtem. Nem is kicsit, nagyot. Soós Imrének (ezúton is megkövetem!!!) köszönettel tartozik minden ETO szurkoló. Nélküle és Drucskó Zoltán nélkül valószínűleg már nem is létezne az ETO. Az általam körömszakadtáig védelmezett Bekő Balázs pedig jobb, hogy már nincs. Viszont igen örülök, hogy Szentes Lázár itt van velünk. Ma volt módomban látni, hogy milyen edzéseket tart. Lázár fantasztikus. Ő és Bekő ég és föld! Mindörökké ETO!!!!!!!

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.