Rövid segédanyag kezdőknek szobordöntéshez

mi mennyi? (fotó: pixbay.com)

Churchillnek tulajdonítják azt a pazar mondást, miszerint csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam. A helyzet koránt sem ilyen egyszerű, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy mennyire kellett kepesztenem a félévi kettesért statisztikából, pedig érdekelt is a tárgy és még be is jártam az előadásokra. Többnyire.

Vegyünk csak egy egyszerű példát! Mivel a győzelemért csak 1994-től adnak három pontot, az összehasonlíthatóság érdekében a nyolcvanas évek bajnokságainál átkonvertáltam a valós és évkönyvekben megőrzött össz-pontszámokat és így a következő eredményt kaptam.

Verebes Józseffel az ETO a megszerezhető pontok 58,9%-át zsebelte be, míg Bekő Balázs esetében ez az érték 70,7%. Mi következik ebből? Természetesen az, hogy Bekő nagyságrenddel jobb trénere volt a csapatnak, mint a Mágus.

Ha azt mondjátok, hogy ez egy egetverő baromság, teljesen igazatok van. És nem csak azért, mert mondjuk két aprócska tényezővel finomítani lehetne, sőt illene a hatékonyság vizsgálatát. Itt most arra gondolok, hogy egyrészt Verebes 214 alkalommal ült a padon, míg Balázs csupán ötvenszer (hoppácska! milyen remek jubileum volt az út’só meccs, meg is ünnepelték rendesen, állítólag…), másrészt a félszázból nem jutott egy elsőligás derbi sem.

Valamilyen rejtélyes oknál fogva Bekőnek mégis olyan nimbusza lett, hogy egyesek szemében a menesztése legalább olyan sorcsapás, mint Mohács vagy Marseille. Esetleg Irapuato.

Most már azt is tudom, hogy a klub – az összes többi profi csapattal egyetemben – használja az InStat rendszert, szóval rendelkezésre állnak egészen extrém adatok a srácok meccsek alatt nyújtott teljesítményéről. (Apró mellékszál. Beliczky és Boszorád menesztésénél vicceskedtem, hogy alibiztek, de a gépt nem tudták átverni és tőle kaptak olyan rossz jegyeket, hogy borítékolható volt a bukásuk. Azért ez nem így volt.) Nekem ez InStat egyelőre csak álom, de ha igazán jófejek vagytok, összedobjátok a a pénzt a blognak az előfizetésre és utána olyan elemzéseket kaptok tőlem, hogy a fal adja a másikat.

Egyelőre azonban be kell érni a mérkőzésekről megjelenő publikus adatokkal, meg azzal, amit a saját szememmel látok és ebből hoz össze pár összefüggést az agynak elnevezett software.

Mivel a válás sikeresen megtörtént és már az új frigy is megköttetett az friss menyasszonnyal, lássuk mi is történt az első tíz fordulóban. Az alábbiakban a józan ész vezette a kezemet és nem az, hogy búcsúzóul egy jó nagyot rúgjak a földön fekvő Bekő Balázsba.

*

Kezdjük először a személyekre lebontott értékeléssel.

A tíz forduló alatt összesen 25 játékos neve szerepelt a jegyzőkönyvekben. Kettejükkel nem foglalkoznék hosszabban, mert Szabó Lukas mindössze egyszer ült a padon, de nem állt be, míg Völgyi Danit a Budaörs meccs előtt igazoltuk, hogy aztán beszálljon a második félidőre. Az ő részvételük még statisztikailag sem mérhető, hozzáadott értéke nem volt a játékuknak és ezt nem pejoratív éllel mondom.

Epizodista volt még Kiliti (egy kezdő, egy csere, 68 játékperc) és Zeke (két kezdő, 80 játékperc), akik elsősorban annak köszönhették a bizalmat, hogy a fiatalszabály miatt első szándékból a csapatba betonozott Gyurákovics mégsem védett folyamatosan és Szimcso mellé kellett még egy titán. Nagyon sajnálom, de momentumaikra sem emlékszem. Ugyanezt, mármint a gyerek szerepet hivatott betölteni Kovács Krisztián is, akiben valamiért több spirituszt látott a mester, hiszen ötször is kifuthatott az elején a gyepre és fenn is maradt a hármas sípszóig. A Csaba ellen csak néztem, hogy mindkét oldalról ő rugdalja a szögleteket, ami felér egy erős vállveregetéssel. Igaz Messi vagy Albert Flóri bácsi ilyen idősen már stabil elsőosztályú játékos volt, sőt! Van még ideje. Van még ideje?

A kvázi mellőzöttek között számomra két kakukktojás van: Tajthy (egy kezdő, egy csere, 95 játékperc) és Nagy Martin (egy kezdő, egy csere, 57 játékperc), akik közül utóbbinak bezavart egy sérülés. De Tajthynak mondjuk nem. Bekő itt kapja tőlem az első szekundát, mert nem hiszem el, hogy labdaszerzőként nem lett volna indokolt többször is játszatni. Pongrácz (kilenc kezdő, 798 játékperc) ebben a pozícióban kirobbanthatatlan volt ugyan, de néha ráfért volna egy kis pihenő. Szerintem.

nem egy számmal kisebb (fotó: szon.hu)

Meg is érkeztünk egy rohadt nagy kérdőjelhez. Csizmadia Zoltán (öt kezdő, 391 játékperc). Nekem az NB III-as tavasz után most sem jött át, hogy neki az erőssége. Van egyáltalán? Ha az u11-ről beszélnénk, azt mondanám, hogy az apukája befizette a csapatba. No de ez elit és Csizmadia bácsiról sem hallottam, hogy valami kurva nagymenő vállalkozó lenne, akinek mindent megér, hogy Zolika játszhasson. Vagy olyan lehet mint Pintér Sándor belügyminiszter a mindenkori nemzeti-keresztény kormányokban, akivel kapcsolatban addig jó, amíg körön belül van?

A közvetlen védelemben egyébként kimondottan magas fellépésszámok vannak. Bekő itt szeretett a legkevesebbet variálni. Vélhetően azzal kompenzált, hogy a jobboldali pozícióban ellenben sokat keresgélt. Vadásszal (négy kezdő, egy csere, 387 játékperc) indított, aztán átváltott Boszorádra (három kezdő, 235 játékperc), néha Bagi (tíz kezdő, 869 játékperc) is ott kapott szerepet. A Békéscsabáról igazolt spílerben Bekő védekező játékost látott, így hiába vágott egy szezonnal korábban hat gólt itt csak szökőévenként járt a kapu felé, nem csoda, hogy egyelőre eredménytelen.

A hogyan csináljunk támadóból bekket projekt másik áldozata Rokszin Ádám (kilenc kezdő, egy csere, 750 játékperc) lett. Vele nyolc gólt igazoltunk Szolnokról a nyáron, hogy aztán balbunkóvá farigcsálja a magyar kiadású David Moyes. Amikor láttam játszani, látványosan, de fegyelmezetten szenvedett, gúzsba kötve.

A középső védőket konkrétan lefixálta, Nagy Ádám (nyolc kezdő, 720 játékperc) és Debreceni (hét kezdő, 558 játékperc) csak akkor nem voltak pályán, ha nem akartak vagy éppen gyógyulgattak. Gyagya (három kezdő, 225 játékperc) extraként rúgott egy gólt, ami nem kis szó, mert a csatárok többsége mondjuk nem.

Egyesek szerint volt irányító középpályásunk, mások ellenben azt gondolják, hogy nem. Önnek mi a véleménye erről? Tenné fel a kérdést egy ETO irányultságú nemzeti konzultáció. A klasszikus figura Szatmári Lóránd (négy kezdő, öt csere, 517 játékperc) lenne, lehetne, de mint látszik, ő a meccsek felén csak utólag lett a játék része, többnyire menteni a menthetőt. A karmesteri pálcát megkapta még a tavalyi önmagát folyamatosan, de hiába kereső Magasföldi (hat kezdő, két csere, 513 játékperc), és lehetőség maradt a már emlegetett Nagy Martin.

Egy kicsit ugrok és már a centernél járok. Vélhetően Erdélyi László (négy kezdő, három csere, 300 játékperc) sem gondolta, hogy a soproni kilenc dugó után, tíz meccsel a háta mögött nem lesz strigula a gólok rovatba. Bekövetkezett. Én anyáztam őt rendesen, de utólag be kell látnom, teljesen kilátástalan harcba küldte őt az edző, mert minimális támogatást kapott a többiektől. És nem azért, mert rühellik. Egyszerűen impotens volt taktikailag az előrejáték. Váltótársa, a néha a széleken is felbukkanó Zamostny Balázs (hét kezdő, három csere, 661 játékperc) ebből még istenesen jött ki. Négy találattal toronymagasan vezeti a házi góllövőlistát, utána öten jönnek holtversenyben egy-egy pálcikával.

nagyon figyeljen mindenki, mert nem mondom el még egyszer (fotó: whoateallthepies.tv)

Akikről még nem volt szó, azok az ék mögött, mellett próbálkozó spílerek. Beliczky (három kezdő, két csere, 254 játékperc) nem sok lehetőséget kapott, mint a múlt héten kiderült, Bekő szerint még így is többet a kelleténél. A Vácon elpackázott tizi, sokat ront a megítélésén. Szimcso (hat kezdő, három csere, 662 játékperc) rengeteget melózott, de a csapaton nem nagyon tudott ezzel lendíteni. Kabát Peti (kettő kezdő, hat csere, 365 játékperc) adott két pazar gólpasszt, majd betöltötte a negyvenet.

A kapusokkal kellett volna kezdeni, de ők maradtak a végére. Az elején deklaráltuk, hogy Gyurákovics (hat kezdő, 540 játékperc) lesz az első számú portás. Én ezzel a stratégiával már az elején vitatkoztam, mert lehet akármennyire tehetséges, ezt a gyilkos bajnokságot nem tudja elvinni. Ráadásul a bizonytalanságai után Bekő is beszart, és egyrészt kapkodni kezdett a poszt kapcsán, másrészt pedagógiai erényeket sem csillogtatott. Ennek az lett a vége, hogy Szatmári Zoli (négy kezdő, 360 játékperc majdnem ikszre mentett a fellépések összevetésében. Ami a csapat szempontjából rossz hír, meccset még nem hoztak a kapusaink.

Sok kommentben jött velem szembe, hogy Bekő Balázs szétverte a csapatot. Ezt az állítást határozottan cáfolom, ő a meglévő alapanyagból épített egy nagy szarkupacot, ami végül eltemette. Minden ellenkező kinyilatkoztatás ellenére ez elsődlegesen az ő sara és csak másodsorban azé a szakmai vezetésé, amelyik ilyen-olyan indokkal, részben kompromisszumos megoldásként, részben megalkuvásból, relatív sokáig hagyta bütykölgetni.

Vizsgáljuk csak meg azt az egyszerű felvetést, hogy közel másfél éves munkálkodása alatt, hány igazán éles helyzettel kellett megküzdenie és az mennyire sikerült neki? A 2016/17-es NB III-as idényt kapásból ki is vehetjük az elemzésből, mert ott voltak ugyan hullámvölgyek, de azok hamar kisimultak. Ellenben idén kudarcok sora.

És a reakciók?

„Nem tudom megmondani, hogyan kaptunk ki. (…) amíg óvodás gólokat kapunk helyezkedési hibákból. addig ilyen »se íze, se bűze« csapat maradunk.” [Cegléd-ETO 2-1]

„Amíg ugyanabban a folyóban járunk (sic!), nem várhatunk más eredményt (…) Együtt kerültünk a gödörbe, együtt is mászunk ki belőle.” [ETO-Békéscsaba 0-1]

„Sokadszor lépünk ugyanabba a folyóba, sürgősen változtatnunk kell, mert ez így nem vezet sehova.” [Vác-ETO 2-0]

„Azt gondoltam, hogy az elmúlt időszakban kifelé mászunk a gödörből, de most visszarángattuk magunkat oda.” [ETO-Budaörs 1-2]

Folyó és gödör.

már rég lejárt az idő (fotó: skysports.com)

Nem kell világmegváltó dumákat mondani közvetlenül a meccs után, de ezek egy magában nem bízó ember szavai.

Zárszóként egy adalék. Megnéztem, hogy a tíz meccs alatt, mikor nyúlt bele először a meccsbe látványosabban, amin azt értem, hogy cserélt. (Debreceni a Csákvár ellen és Gyagya CeglédenAlbertirsán sérülés miatt jött le, ezért ezeken a mérkőzéseken értelemszerűen a második változtatás képezte a vizsgálat tárgyát.)

Öt alkalommal döntetlennél módosított, ami után kétszer-kétszer maradt az iksz, vagy vereség lett a vége, és csupán egyszer lett meg a győzelem a Csákvár ellen.

Három olyan meccs volt, amikor hátrányban változtatott, de nem tudtuk még döntetlenre sem menteni a partikat.

A maradék két meccsen (Siófok, Budafok) vezetésnél cserélt és maradt az előny, győztünk. Talán ez a két derbi volt a legegyszerűbb.

Látható valamilyen hatékonyság? Nem.

Számoljunk le azzal az illúzióval, hogy egy jó trénert idő előtt menesztettek, mert nem igaz. Ha hiba történt, az annyi, hogy tovább hagyták melózni, mint szakmailag indokolt lett volna.

(Fontos! A poszt alapvetően ugyanezzel a tartalommal jelent volna meg akkor is, ha héten nem történik edzőváltás.)

Kategória: elemzés, gondolatok
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Rövid segédanyag kezdőknek szobordöntéshez bejegyzéshez

 1. peppino szerint:

  Ez oké, de egy kérdés maradt. Mekkora Soós felelőssége, aki a főnöke volt és ott ült mellette a kispadon-

  Kedvelés

 2. Pusztai Zoltán szerint:

  Ameddig a Soós marad, addig szinte majdnem mindegy ki lesz az edző, ugyanis a (t)rendőr (a felébresztett alvó ügynök) sportigazgatóként a mindenkori edző fölöttese és mindenbe belepofázhat… És persze bele is pofázik. “Soós Imre nagyon sokat segített a játékoskeret kialakításában, hiszen ne feledjük, Bekő Balázs az elmúlt időszakot az NB I-ben töltötte, így nem rendelkezhet a megfelelő rálátással ezekre a bajnoki osztályokra.
  – Mi Soós Imre sportigazgató feladata? Ki a szakmai főnök? Ő vagy Bekő? Mi lett Preszeller Tamás szakmai igazgató sorsa?

  – Az új sportigazgató feladata jelenleg a felnőttcsapat kialakítása – természetesen a vezetőedzővel közösen –, a felnőttcsapat szakmai és egyéb feladatainak koordinálása, ellenőrzése, felügyelete. A sportigazgató és a vezetőedző között megosztásra kerültek tehát a feladatok, de Bekő Balázs felel a napi edzésmunkáért, a csapat összeállításáért, és ő is meccsel. Preszeller Tamás pedig visszakerült eredeti pozíciójába, továbbra is a klubnál dolgozik, az utánpótlás szakmai igazgatói feladatok ellátását végzi. ” http://www.kisalfold.hu/sport/eto_fc_-_osztalyt_valtani_letkerdes/2484348/

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Ha már idézted a Drucskó-interjút, szerintem le is írtad belőle a kulcsmondatot:
   “Bekő Balázs felel a napi edzésmunkáért, a csapat összeállításáért, és ő is meccsel.”
   Tavaly nyáron összeraktak egy keretet, amivel kicsi döccenőkkel, de gyakorlatilag a szezon közepétől gálázva nyerték meg a bajnokságot. Az NB III-ban! Eljön az idei nyár, nyilvánvalóan komolyabb ellenfelekkel kell játszani, ezért újra erősíteni kell. Megint jön egy rakat spíler, akik “hoznak magukkal” az előző idényből több mint húsz gólt, meg kapunk még száz fölötti szlovák első ligás múltat. Erősebb lett a keret? Szerintem nem kérdés.
   Ezek után az én meglátásom szerint csupán az első, ZTE elleni derbin látszik némi tudatosság, utána néma csend. A részletek a posztban.
   Egy kérdés marad csupán: Ki meccselt?

   Kedvelés

  • Pusztai Zoltán szerint:

   Tévedtem. Nem is kicsit, nagyot. Soós Imrének (ezúton is megkövetem!!!) köszönettel tartozik minden ETO szurkoló. Nélküle és Drucskó Zoltán nélkül valószínűleg már nem is létezne az ETO. Az általam körömszakadtáig védelmezett Bekő Balázs pedig jobb, hogy már nincs. Viszont igen örülök, hogy Szentes Lázár itt van velünk. Ma volt módomban látni, hogy milyen edzéseket tart. Lázár fantasztikus. Ő és Bekő ég és föld! Mindörökké ETO!!!!!!!

   Kedvelés

 3. Cori szerint:

  Szóról, szóra az én véleményemet írtad le, csak én nem tudtam volna ilyen szépen levezetni, de a benyomásom ugyan ez volt. Sós ide- vagy oda az adott csapat hanyatlóban volt, és ezért csak az edző a felelős, annak ellenére, hogy “hozott” anyagból dolgozik.

  Kedvelés

 4. Csaba szerint:

  Na a Császárnak próbáljon Soós beugatni! Nem fog.

  Kedvelés

 5. Zöldvérű szerint:

  Gondolom az edzéseket Bekő vezette? Vagy Soós állította össze az edzéstervet?
  Mert hogy itt komoly edzésmunka nem folyt az biztos! És ez nem csak az edző felelőssége, hanem a szakmai igazgatóé is.
  Egyetlen játékosunkon sem látszott szemernyi fejlődés sem (és itt konkrétan nem Magasföldire vagy Kabátra gondolok, hanem pl a fiatalabbakra), de még a csapaton sem taktikailag. Sőt inkább egyre jobban visszafejlődtünk ezen a téren is.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.