Egyszerű és kiszámítható

még több ráncot szeretnék (fotó: rangado.hu)

1981 márciusában történt. A nem túl izmos bajnokságot futó Rába ETO Hannich tizenegyesével 1-0-ra vezetett a dobogó alján dekkoló Bp. Honvéd ellen. Ötezren gondolták akkor, hogy na most végre elkapunk egy nagyvadat és elindulunk felfelé a tabellán. Tíz forduló volt hátra a szezonból és a tizennegyedik hely nem tűnt életbiztosításnak.

Az ellenfelet gardírozó Tichy Lajos is érezte, hogy gáz van, ezért a második félidőre már nem küldte pályára Pandurt a belső középpályás pozíciójába, hanem újoncot avatott.

Bedobott a mélyvízbe egy tizenkilenc éves titánt.

Hogy Supka Attila megjelenése zavart meg minket vagy valami egészen más, azt én nem tudom. Ami már történelem, hogy a Honvéd két percen belül egyenlített, aztán egy tizenegyessel el is vitte a két pontot.

Kovács Imre amúgy is ingatag helyzetét nem erősítette meg ez a bukta sem, így kicsit hálásak is lehetünk Supkának, mert egy picurkát hozzátett ahhoz, hogy a Rába az idény végén az edzőváltás mellett döntsön, és eljöhessen a Verebes-korszak.

Supka Attila ellenben nem nyerte el méltó jutalmát, erősen középszerű pályafutást tudott le futballistaként, akinek öt idény kellett ahhoz, hogy 54 meccset abszolváljon az NB I-ben. A Honvédban ez az egy fellépés jutott neki. A kenyere javát a Debrecenben ette meg, ahol három első osztályú szezont húzott le és még rúgott is két gólt, aztán eligazolt Fehérvárra. Az ígéretes kezdés (az első három meccsen játszott) után jött a böjt, még egyszer számították rá. A bajnokság befejezése után, 1988 nyarán 26 évesen gyakorlatilag elkezd levezetni, ami főként alsőbb osztályú osztrák csapatokat jelent.

A Wikipedia szócikkét vélhetően ő, vagy valamelyik rokona szerkeszti, mert abban ez áll:

„Fiatal játékosként nagy tehetségnek tartották, a Honvéddal bajnokságot is nyert. Ezután több csapatban is megfordult, de sehol nem tudott meghatározó játékossá válni. 1984-ben az Újpest ausztriai túrájáról nem tért haza, emiatt kettészakadt a pályafutása. Az NB I-ben összesen 106 mérkőzésen játszott és három gólt szerzett, az NB II-ben a Szarvas csapatában játszott két évig.”

Bárki is volt, aki ezeket a sorokat írta, simán eljátszhatná Pinokkiót. Supka a Honvéddal nem lett bajnok, és a ’84-85-ös bajnokság volt talán a legsikeresebb időszaka. Egyébként meg 54/2 a mutatója.

Edzőként már van mivel dicsekedni, mert 2005-ben vele lett történetében először bajnok a Debrecen. Pikáns, hogy a szezon 11 fordulója után Szentest váltotta a padon, aki 7-1-3-at produkált (67%), ami nem annyira rossz, főleg egy olyan csapattól, amelyiknek nem sok babér termett korábban az elitben. Ő ehhez hozzátett egy 12-4-3-at (70%), és már akaszthatták a nyakába az aranyat. A saját szobrát a következő évadban faragta tovább, amit már egyedül teljesített és megint első lett a Loki. Sőt! Papíron van egy harmadik címe is, de a következő szezon első két meccs után lemondott.

Supka és a Loki a csúcson

„A sportnapilapban olyan cikk jelent meg a csapattal és velem kapcsolatban, amely után nem tudtam folytatni a munkát Debrecenben” – mondta anno Supka. Mondjuk előtte kaptak ki BL-selejtezőben 4-1-re a Rabotničkitől, ami akkor még ultragáz eredménynek számított. 2006 nyarán jártunk.

Onnantól számítva már csak fellángolásai vannak, vagy még azok sem. Az első évben kupagyőzelem a Honvéddal, ráadásul a döntőben a Loki ellen. Elégtétel. A bajnokságban két időszakban volt a piros-feketék edzője: 8., 8., 10., 9. Közben Zalaegerszegen elkezd egy szezont, de tíz meccs után elküldik, végül a Péccsel jut 17 fellépésig, amikor jön a szokásos „Köszi!”.

A közelmúlt a soproni szerepvállalásról szól, meg arról, hogy finoman szólva ellenséges hangulatban teszi a dolgot. Mi is az? Ha szürke csapatot kell építeni és közben semmitmondó nyilatkozatokat tenni a bajnokik után, akkor teljes sikerrel.

Nyáron ennek is vége lett, de mivel a magyar futballban senkit sem hagyunk az út szélén, az ország túlsó felén kapott munkát és eddig nem kellett csalódnunk benne.

A püspök úr türelme, úgy tűnik végtelen.

„Az első félidőben nem úgy játszottunk, ahogy megbeszéltük, mert a középpályán rengeteget hibáztunk.” (Cegléd-Szeged 2-1)

„Sok hibával játszottunk, sok munka vár még ránk.” (Szeged-Békéscsaba 1-4)

„Sokat kell még dolgoznunk azon, hogy a játékosok megértsék, mit is szeretnénk velük játszatni, mert a csapatrészek közötti kapcsolat és a védekezésből a támadásba való átmenet még nem tökéletes.” (Vác-Szeged 1-0)

„A második félidőben megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre, s ha játékosaim rutinosabbak, megnyerhettük volna a mérkőzést. A döntetlen nem igazságtalan, de egyik csapatnak sem jó eredmény.” (Budafok- Szeged 0-0)

„Fontos, hogy nem kaptunk gólt, ami tovább erősíti a csapategységet.” (Nyíregyháza-Szeged 0-0)

a sportigazgató magyaráz, a püspök fohászkodik (fotó: grosicsakademia.hu)

„Az első húsz percben ugyan kontrolláltuk a meccset, de a hazaiak vezető gólja előtt nagyot hibáztunk. Attól kezdve szinte mindent rosszul csináltunk.” (Soroksár-Szeged 3-0)

„Butaságból kapott góllal veszítettünk.” (Szeged-Kazincbarciak 0-1)

„Hétről-hétre küzdünk, jól játszunk, de sajnos mennek el a pontok.” (Gyirmót-Szeged 1-0)

„Nagyon sokat kell még javulnunk, hogy elképzeléseinket megvalósítsuk.” (MTK-Szeged 1-0)

„Gól nélkül nem lehet mérkőzést nyerni. Hétről hétre kihagyjuk a helyzeteinket, és közben olyan gólokat kapunk, amit ifi szinten sem lehet.” (Mosonmagyaróvár-Szeged 1-0)

És végül.

„Remekül felkészített csapattól kaptunk ki, ellenfelünk NB I-es nívón játszott, sőt! A jobbtól sosem szégyen kikapni, csak reménykedem, hogy játékosaim tanulnak a mai találkozóból, mert akkor jövő héten nyerhetünk Zalaegerszegen. Utólag is köszönöm Szentes Lázárnak, hogy 2004-ben egy jó csapatot vehettem át tőle Debrecenben, így az a bajnoki cím az ő érdeme is!” (Szeged-ETO 1-3)

A Blog tippje tehát: Szeged 2011 – ETO 1-3

Kategória: felkonf
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Horváth Tibor szerint:

    Kovács Imre az eget nézte meccs alatt!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.