Egy bejelentés margójára

izgalom a köbön (fotó: nato.int)

Sokáig kerestem a megfelelő szót Borkai polgármester tegnap előadott magánszáma kapcsán. A lehetséges megoldások jó széles skálán mozogtak, volt köztük bőven olyan jelző, amit még én is szégyellek leírni, mert annyira obszcén. A meglepő és mulatságos szerintem kellően kifejező lenne, de végül, hosszas töprengést követően jutottam el a megoldásig.

Szánalmas.

Egy politikus számára kicsi a mozgástér, és ez hatványozottan igaz, ha olyan rövid pórázon tartja az őt delegáló szervezet, mint ahogy a Narancs Párt teszi az embereivel. Ha ehhez hozzávesszük az emberi gyarlóságot, elég gáz végeredményt kapunk.

Nem tudom, hogy az olvasók közül hányan emlékeznek a tavaszi Gyirmót II-ETO bajnoki meccsre. Én elég jól és nem csak azért, mert újraolvastam az arról írt beszámolómat. Ha most vagy bármikor nekem valaki felteszi a kérdést, hogy milyen emlék ugrik be először a derbiről, gondolkodás nélkül rávágom: Borkai Ádám! Olyan volt ő, mint aki éppen csak arra tévedt. Testidegenként mozgott a pályán, a társak egy ideig próbálták bevonni, de nem jött össze semmi, így logikusan jött előbb az elbizonytalanodás, majd az egyre kedvtelenebb ténfergés. Lehet, hogy már csak beleképzelem, de a félidő lefújásakor, amikor vonultak a csapatok az öltözőbe, az arcán mintha a dühbe forduló dac mimikája jelent volna meg.

Borkai Zsolt esetében ugyanezt láttam monológja közben.

mindig a középpontban (fotó: kisalfold.hu)

A szövegben vegyült a ’Mi a faszt keresek én itt?’ kínzó kérdése, az ’Ezt is nekem kell megoldnanom.’, mártíri felvetésével, ami egyébként súlyos önbecsapás. De az egész performanszt mégis a durcás kisgyerek attitűdje hatotta át, akit megmondtak az anyukájának, mert nem csinálta meg a leckét, ami miatt lapított is rendesen, és majdnem megúszta, de akkor a Pistikét elővették valami másért és ő feldobta, hogy rohadjon meg!

Felelőtlen gazdálkodás folyt eddig, szólt a lesújtó verdikt vagy tizenötször, miközben egy olyan ágazat szereplőjéről beszélt, ahol ez a magatartás inkább a mainstreamhez tartozik. És itt még nem volt vége. A tulajdonos nem a saját pénzét kockáztatta a működtetéskor, a bevételek pedig elsősorban (ön)kormányzati pénzekből származtak, ami nagyon nem egészséges. Muhaha.

Amikor ezeket mondta, mintha félve felpillantott volna a mennyezetre, de még csak apró repedések sem jelentek meg a plafonon. Hiába, no. Sok mindent kibírt már ez az épület.

Elismerem én készséggel, hogy nem volt egészséges a gazdálkodás, no de miért is lett volna az? A magyarfutball erről szól? A költésekre nyújtanak fedezetet a bevételek? Nem! Máshol meg tudják oldani ezt? Nem! Pontosabban ott igen, ahol a politika ezt valamiért extra fontosnak tartja. Győr ebből a szempontból kétségkívül egy érdekes hely, mert itt úgy áll hozzá az önkormányzat a kérdéshez, ahogy jobb sorsú országokban szoktak, igaz ugyanakkor, hogy ezzel párhuzamosan a tőkeerős helyi vállalkozások nagy ívben szarnak az egészre. Ördögi kör ez, mert én azt is megértem, hogy egy egészségesen gondolkodó, tényleg a saját pénzét vásárra vivő cégtulajdonos, nem akarja megégetni magát a sajátos magyar futballgazdaságban.

Egyébként meg hol volt ez a fene nagy önérzetesség a polgármester úr részéről, aki saját bevallása szerint napi szinten foglalkozik az ETO-val, akkor, amikor mondjuk közzétették a futball káefté 2016-os beszámolóját? Akkor még nem volt gond, hogy egy forint, nagy jóindulattal a normál működésből származó bevételre, több mint három és fél forint személyi jellegű kiadás jutott?

Borkai úr most a jövőképet kéri utólag számon. Ha csak a fenti aránypárt veszem, az elmúlt két évben volt reálisan ilyen?

városházi retusra váró kép (fotó: kisalfold.hu)

A lábunkat beletörölni az előző korszakba nem elegáns, visszatetsző és ráadásul kontraproduktív. Annyit sem mondani, hogy kösz Zolikám, hogy segítettél, hogy megpróbáltad végigcsinálni, minősíti a megszólalót.

Nem akarok puncsolni az új tulajnak, de nekem úgy tűnt, hogy egy kicsit feszeng a sajtótájékoztató alatt, neki sem feltétlenül tetszik az, ami a társaságában zajlik. Tudja ő nagyon jól, hogy innentől már az ő renoméját is érinti minden, a klubbal összefüggő megszólalás.

A tegnapi bejelentés kapcsán sokan örömtüzeket gyújtanak, új kezdetet emlegetnek, csodálatos jövőt vizionálnak. Mások, talán a mindennapok fociját körülvevő posvány miatt, újabb mutyitól tartanak, és úgy gondolják, hogy csupán a klub elveszejtése kapott némi haladékot. Szerencsejátékos, kesztyűbáb, NER-lovag, Soós Imre klón. Csak úgy repkednek a jelzők.

Nem gondolom, hogy egyik vagy másik tábornak lenne igaza. Hogy mi fog változni, egyelőre nem tudhatjuk. Én adnék egy esélyt Mányi úrnak.

Nekünk meg nincs más dolgunk, mint hogy támogassuk a csapatot, például azzal, hogy kijárunk a meccsekre, mert azt gondolom, azzal teljesen betalált a megmentőnk, piszkosul nem mindegy, hogy négyszázan lézengünk vagy hétezren szorongunk a lelátón.

Hajrá ETO!

tanulságos nyolc és fél perc

Kategória: gondolatok, nemsport
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Egy bejelentés margójára bejegyzéshez

 1. Zöldvérű szerint:

  Kíváncsi leszek, hogy Mányi Úr mit fog tenni, hogy 7 ezer néző legyen majd a lelátókon. Mert ugye mostantól ő tehet ezért a legtöbbet. Megfelelő gazdálkodással, megfelelő játékosokkal a csapatban, megfelelő szakmai munka megkövetelésével, a közönség megfelelő kiszolgálásával és nem horribilis jegyárakkal.
  Győrben a Verebes korszak óta sikk volt futball mérkőzésre járni. No nem mostanáig, mert az előző tulajdonosok akarva-akaratlanul szinte mind mindent megtettek, hogy kevesebb néző legyen a győri stadionban. Drucskó Urat nem sorolnám ide, az ő lehetőségei eléggé korlátozottak voltak és szerintem amíg volt rá lehetősége, próbálkozott is a nézők visszacsalogatásával.
  Az biztos, hogy nehéz feladat lesz az új tulajdonos számára is. Éppen ezért ez a belépő nem volt túl elegáns, még ha van igazságtartalma is.

  Kedvelés

 2. Zöldvérű szerint:

  Nekem az volt az első gondolatom Borkai kirohanását hallgatva, hogy ő épp annyira hibás ebben a felelőtlen gazdálkodásban, hiszen éppen ő indította el 2015-ben ezen az úton az ETO-t mikor a megszűnés fenyegette. Tulajdonképpen a csődközeli helyzetet is ő állította elő a 75 millió Ft visszatartásával! Most tekintsünk el attól hogy így kell-e egy sportklubnak működnie vagy sem. Egyébként nagyítóval sem találunk olyan magyar profi futballklubot, aki nem hasonlóan működik az állami, önkormányzati támogatásokból, a TAO-ból, meg az MLSZ pénzekből. Ha nem tarja vissza ezt az összeget Borkai, akkor vígan most is működne a Drucskó vezette klub.
  Tehát pont ő ne kiáltson farkast!

  Kedvelés

 3. Horváth Tibor szerint:

  A műlovast és barátait egyszer láttam egy edző meccsen ((Borkai Ádámot jöttek megnézni))- 4-0-ra ki is kaptunk, köszönhetően nevezetnek is!
  Az utolsó mondataid, jellemzik ezt az egyedet, – -“alias” /j/- – – -annak idején az ETO- Győr városa “kinyalta a valagát” – ám ez a ficsúr mégis a bp.-honvédhoz ment, itt hagyva nevelőedzőjét, akinek 2006-ig nem is köszönt!!- ((a fáma szerint, ha nincs Magyar Zoli, – nincs számára olimpiai arany))
  – ez beszél a gazdálkodásról? – annyi pénzből, ami befolyik,Győrben?- annyi, mint a ganyé- úgy is bánnak vele, ‘hánnyák’ is!
  Ez ítélkezik másokon?
  – Hol volt amikor csapatunkat visszasorolták?
  – Mit tett akkor,- az ETO- ért?
  – sehol, semmit,. . . . ,- – – – – -mert utálja az ETO-t és Győrt!

  Kedvelés

 4. Horváth Tibor szerint:

  A mai – a műlovas által megrendelt cikk, valami borzalom! – ilyen amikor egy nem gondolkodó/miket írók?/ egyed, így próbálja menteni magát, hogy -ű-milyen jól sáfárkodik a -marhasok- pénzzel ami befolyik Győr kasszájába! – a nagyzsebesek, ha beszélni tudnának! – –
  – borzalom ez a regnáló banda Győrben és ilyen “vezetővel”!

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   A cikket jegyző Kövér Dávid 2017-ben összesen két szöveggel jelentkezett a Kisalföldben. A másik alkalom az volt, amikor Borkai beengedte a lapot a házába még áprilisban.
   Érdekes, nem?

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.