Búcsúzni csak szépen

te vagy a legnagyobb, öreg! (fotó: eto.hu)

Ijesztő volt az a pár másodperc, amikor mozdulatlanul maradt a földön, aztán a többiek rémülten integetni kezdtek a kispad felé.

Én ilyenkor mindig egy régi meccsre gondolok, Mészáros Bubuval ütközött az ellenfél egyik játékosa a tizenhatoson belül, ő pedig kiterült mint egy béka. Esküszöm, nem mozdult sokáig, a mentő is begurult a pályára, az a régi, a Nysa. Mélyen bevésődött az én fejembe is az a két pár kerékcsík, ami lett a fűben, amerre kanyargott a fehér autó. Mikor betették a mentősök, már integetett, istenemre mosolygott is.

Aztán visszakéredzkedett, és ment minden tovább, mintha mi sem történt volna, sőt!, a legendás mozdulatot is megcsinálta, ami csak az övé volt, amikor a dereka körül járatja a bogyót.

Ádám is kiintett, amikor a kicsiny golfkocsi legurult az oldalvonal mellett, de őt elvitték végül.

Nem tudhatjuk, hogy ez okozta a bajt, vagy csupán a jóisten küldött egy apró jelet halandó fiának, hogy ne tovább!

*

Semmi kétség, a blog követői szakmailag a topon vannak, simán megérdemelnének egy pro licenszes papírt.

Miért mondom ezt?

Az idény játékosa szavazáson, közel kétszáz voks leadását követően, Nagy Ádám végzett az első helyen, amihez erősen gratulálok innen, a klaviatúra mellől is. A támogatottsága elég izmos, a véleményt nyilvánítók szűk harmada őt hozták ki győztesnek.

Ádám esetében nyilván van egy érzelmi többlet, amit pályafutásának váratlan és rapid lezárása is indokolhat azon felül, hogy tizenegy éves kora óta a klub játékosa, ráadásul végiggürizte a két NB III-as szezont.

De ne szégyelljük kimondani, hogy ezen az őszön tényleg jól is teljesített. Ő nem egy zsonglőr, de megalkuvás nélkül képes robotolni egész meccsen. Az alkata teljesen passzol a posztjához, valszeg egy robot centerhalfot is ilyen paraméterekkel alkotnának meg. Én most extraként hozom azt is, hogy fejelt két gólt, bár tudom, hogy a modern futballban ez már alapfelszereltsége egy tuti középhátvédnek. Ráadásul Siófokon és Sopronban is nagyon jókor jött az a bólintás.

És most jön az igazi csavar! Az ősszel pályára lépett játékosok átlagos InStat-indexe alapján Nagy Ádám a második helyen végzett volna Boszorád Martin(!!!) mögött, ha nem vettem volna figyelembe, hogy ki mennyi meccset játszott? A józan korrekciót követően Boszorád kipöckölve, mivel neki csak három értékelhető fellépést tudunk elszámolni, így hősünk máris elfoglalhatja a méltó helyét a dobogó tetején. Szóval egy elvileg objektív szoftver is őt hozta ki elsőnek. (Az más kérdés, hogy az összes eredmény birtokában nekem van némi fenntartásom a rendszer tökéletessége kapcsán. Például a vesztes Kisvárda-meccs csapatátlaga 214 volt, míg a szezonzáró bravúr 3-1 jutalma 150… Ez az anomália majd egy másik poszt tárgya lesz.)

  1. Nagy Á. 206
  2. Debreceni 203
  3. Rokszin 201

Egy szónak is száz a vége, jó helyre került a korona, és így talán még fájóbb a capitano elvesztése. Egy szépen ívelő pályafutással komoly értéke lehetett volna a komplett magyar futballnak, elég csak arra gondolni, hogy manapság az a Juhász Roland a középső védő posztjának egyik etalonja, aki gólja után szívesen küldi az ellenfél edzőjét a kurva anyjába.

Azon kívül, hogy ezerszer intelligensebb palinak tartom Nagy Ádámot, el tudtok képzelni egy ilyen jelenetet róla? Ugye nem?

Tiéd hát a képzeletbeli serleg, Ádám, megérdemelted!

Kategória: elemzés
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Horváth Tibor szerint:

    Nagy Ádámot az első perctől kedveltem! – Ádi hiányozni fogsz!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.