Kis hó, nincs foci

jég és jégkrém (fotó: saját)

Az átlagos csákvári futballbarát már a napokat számolta. Nem is gondolt arra a keserű decemberi vasárnapra, amikor a reménytelenül szar, tökutolsó Sopron látogatott a városkába. Csupán tizenkét percen múlt az égés, de jött a megmentő, Sejben Viktor, aki alig több mint húsz perce szállt be, és egyenlített. Cserekirály! Ordították a legvérmesebbek Szijjártó mesternek, de ő csak mosolygott, miközben nyugtázta a közönség szeretetét és közben mutatta, hogy á, nem! Szerencsém volt. Így aztán maradt a remény, mert mégis csak jobban néz ki, ha mindössze egy pontnyira van a bennmaradás.

Aztán a télen belehúztak az erősítésbe. Mégiscsak a Puskás partneréről van szó, nehogy már kizúgjanak az NB III-ba! Jöttek is mindenféle spílerek: NB I-et megjárt kapus, Bundesliga csapat tarcsijában is próbálkozó támadó, tizenhét éves húsvér felcsúti akadémista. Igen, valóban van ilyen állatfajta! Tamás Nándort speciel én is láttam az ETO u19 elleni bajnokin. Amolyan kis Gattusónak tűnt, még is gólt is vágott a 0-3-ra végződött meccsen.

látja valaki az ötésfelest? (fotó: saját)

Ezek után nem meglepő, hogy sima győzelemmel kezdtek Mosonmagyaróváron, és kellő önbizalommal felvértezve várták az ETO elleni derbit. Különösen azért, mert a klub komoly legendát szőtt az őszi 1-2 köré, beszélnek jogtalan kiállításról (ugyan már!), Erdélyi Laci brutálkodásáról (hát az tényleg az volt…), összességében egy szerencsétlen vereségről. Én úgy emlékszem, hogy egy gyenge ETO vert meg, egy lényegesen gyengébb Csákvárt. Pont.

Az átlagos csákvári futballbarát tehát békésen szörfölgetett a neten péntek délután, amikor a klubja honlapján szembejött vele a rettentő hír: elmarad a vasárnapi Győr elleni bajnoki. O, Donna Clara! Mondaná Pampalini, ha ő is Aqvital FC dresszben vadászna Afrikában. Mi nagyon szerettünk volna játszani, de hiába dolgoztak megfeszített erővel pályamunkásaink, az égiek keresztülhúzták számításainkat – folytatódik a szomorkás hangú beszámoló, ami melegséggel töltött el minden csákvári pályamunkás szívét. Hát igen! Ez tényleg nem Afrika! – replikáznak a lengyel rajzfilmek nagy barátai.

elhúzták a csíkot (fotó: saját)

Ez nem lehet igaz! Most, amikor lendületben vagyunk! Biztosan csak valami tévedés lehet – bizonytalanodik el hősünk és közben kicsit félrehúzza a függönyt, a dolgozójának ablakán, hunyorít, de az istennek sem lát a kertben pár centi hónál többet.

Gyorsan kattint kettőt, máris a megyei hírportálon keresi az újabb információkat, de nem lesz vidámabb. Csákváron is az időjárás nyert – virít az alcímben, aztán itt is jön az óda az egyszeri, de megismételhetetlen pályamunkásról, akit már-már olümposzi magasságokba emel a szerző, de aztán valamiért visszaejt a földre azzal a kegyetlenül közhelyes fordulattal, hogy nem sikerült csodát tenni.

Nincs mit tenni. Arcát a tenyerébe temeti, talán még néhány könnycseppet is elmorzsol, de nem akar gyengének látszani, megrázza magát, mert közben megszületett a mesterterv.

Egy igazi csákvári futballbarát nem esik kétségbe, amikor hirtelen meccs nélkül marad. Mert olyan nincs, hogy foci nélkül múljon el a hétvége, hiszen akkor miről beszélnének hétfőn a kollégákkal a gánti kőbányában? A politika tabu.

Irány a Pancho Aréna, hiszen itthon játszik a nagy testvér, az Akadémia!

fő a biztonság (fotó: saját)

Így történt, hogy a Puskás Akadémia-DVSC NB I-es bajnoki meccsen a szokásos nyolcvankilenc fizető néző helyett, ezúttal százhuszonhárman voltak.

*

Szeretnék eloszlatni egy sajnálatos félreértést. Nem oldana meg semmit, ha minden profi futballcsapat stadionjában, pályáján fűthetnék a gyepet. Hiszen volt már rá példa, hogy a rendszer megléte ellenére fújtak le meccset, egész egyszerűen azért, mert drága lett volna a móka. Egy ilyen szisztéma kiépítésével foglalkozó cég munkatársa három évvel ezelőtt azt mondta, hogy durván nyolcszázezer és egymillió forint körül mozog az egyszeri felfűtés. Meggondolandó hát még a forrásbőséggel megvert hazai kluboknál is, hogy megnyomják a gombot avagy sem. Ráadásul mivel a technológia nem arról szól, hogy hoppácska!, holnap meccs van, indítsuk el gyorsan a gépet, hanem először le kéne szedni a havat, és csak aztán mehet a kakaó, aminek három nap kell a tökéletes munkához, de csak akkor ha egyébként nincs kurva hideg (értsd! -10 fok). Úgyhogy a trükközésnek bőven lenne tere.

De mindez egyelőre csak fikció, hiszen az NB II-ben a győri, a zalaegerszegi és a szolnoki, valamint Pesten az Új Hidegkuti Stadion rendelkezik ezzel a szuperképességgel. A hatályos klublicenc szabályzat ugyan arról rendelkezik, hogy jövőre már kellene a másodosztályú jogosítványhoz a pályafűtés, de a részleteket taglaló infrastrukturális szabályzatban ott a menekülési út, a körülményekre való tekintettel csak a 2020/2021-es idényre kell megcsinálni a beruházást. Halleluja!

a szabály az szabály (fotó: saját)

Mindenesetre nekem szent meggyőződésem, hogy ezt a derbit le lehetett volna játszani. Az persze már egy teljesen más kérdés, hogy a kilencven percet követően a Terstyánszky Ödön Sportközpont pályakarbantartója vélhetően zokogva szaladt volna valamelyik helyi késdobálóba, ahonnan csak a nyolcadik hubertus legurítása után botorkált volna haza. És a felesége egy rossz szó nélkül takarította volna egész hajnalban a WC-t, mert még ő is tudta, két hét alatt ebből nehezen lesz újra szép, zöld gyep.

És akkor hol fogadják a Kisvárdát?

Szóval most majdnem mindenki boldog.

A hős pályamunkások, akiknek nem kell pár napig megfeszített tempóban melózniuk és ha szerencséjük van a jóisten megoldja a feladatot egy kis felmelegedéssel, meg egy kis széllel.

A mi kis csapatunk szakmai stábja, mert így kapott még egy hetet, hogy összerakja a gárdát, azt amelyik szétszaggatja a Ceglédet.

A csákvári futballbarát, amelyik úgy mehetett el a Pancho Arénába Puskás Akadémia meccsre, hogy nem kellett külön elkéredzkednie az asszonytól.

Talán csak Szijjártó István szomorkás, mert komolyan azt hitte, hogy megvan a tuti terve és most elkaphatnak minket, pedig dehogy. Ha önkritikusan nézi a dolgokat, ő is tudja, hogy nem lehet mindig olyan szerencséje, mint amikor tavaly decemberben az SVSE ellen beküldte Sejben Viktort az ötvenhatodik percben.

*

A Csákvár-ETO mérkőzést 2018. április 11-én, este hét órától pótolják a felek, hacsak közbe nem jön valamilyen rendkívüli időjárási esemény. Mondjuk egy özönvízszerű eső.

nézzetek a táblára (fotó: saját)

Ezt áprilisban egyáltalán nem lehet kizárni.

[A posztban található képek csupán illusztrációk, azok nem Csákváron, hanem a győrújfalui futballpályán készültek.]

Kategória: gondolatok
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.