Egy régi március negyedike

egészpályás letámadás (fotó: Képes Sport)

Ötvenhat évvel ezelőtt cudar időjárás uralkodott kora tavasszal. A visszaemlékezések szerint az akkoriban meglehetősen visszafogott március 15-i megemlékezések ellehetetlenítésében nagy szolgálatot tett a mindenható a pártnak azzal, hogy hatalmas havazást küldött az égből. Mindez persze nem jelenti azt, hogy már a hónap első napjaiban is eszeveszett hideg lett volna, de egyáltalán nem kizárt.

A pályafűtés fogalmát akkor még nem ismerhette senki, még azok sem, akiknek rokonai éltek az Államokban és esetleg találkozhattak Marty McFly-jal. A fedett lelátó is a tudományos-fantasztikus kategóriába tartozott, mégis ment rendesen a bajnokság, ráadásul olyan időben, amikor értékelhető futballt mutattak be a sportág hazai képviselői. Amikor a történetünk játszódik, az Újpest a Fiorentina elleni KEK-elődöntőre készült, az MTK pedig a Valenciát próbálta elütni a VVK finálétól. Egyik sem sikerült, de mikor lesz megint egyszerre a BL-ben és az EL-ben magyar klubcsapat?

A szezon is csordogált csendesen. Győrben ugyan kicsit morózus arccal jártak-keltek a drukkerek, mert az ETO az utolsó előtti helyen tanyázott, de mindenki érezte, most jön a fordulat!

A tabellán eggyel előttünk álló Komló érkezett vendégségbe, de ha nyer a csapat, máris befogja a riválist.

A srácok megértették, mit vár tőlük a város sportszerető közönsége, és a kissé hektikus, sok hibával tarkított meccsen simán verték ellenlábasukat.

Az igazsághoz tartozik, hogy a komlói kapus a második percben megsérült. és akkor még a szabályok között nem szerepelt a csere, így a kényszerből Palotás, a centerhalf védte végig szinte az egész derbit. Ha azt veszem, hogy a Képes Sporttól hármas osztályzatot kapott (a legjobb az 5-ös), látatlanban rajta is múlt, hogy csak négy dugóval a zsákban utaztak haza Baranyába.

Azért csak módjával vegyük komolyan az értékelés szakmaiságát, hiszen a 0-4 ellenére az ETO támadó ötösének átlagos osztályzata rosszabb lett mint a vendégeké.

Az idény végül hepienddel ért véget, mindkét csapat maradt az első ligában.

Régen volt, talán igaz sem volt!

*

1962. március 4. Győr, Vagongyári pálya

8.000 néző, vezette: Aranyosi (4)

Győri Vasas ETO – Komló 4-0 (3-0)

ETO: Tóth L. 4 – Kárpáti 2, Borbély 4, Tamás 3 – Koós 2, Adrigán 2 – Vári 2, Morvay 3, Pió 4, Palotai 3, Keglovich 2. Edző: Orczfalvi István

Komló: Kun 0 – Kanizsai 2, Palotás 3, Rátkai 3 – Kékesi 2, Bárkányi 2 – Garai 3, Perényi 2, Komlói 3, Faragó 3, Iván 4. Edző: Albert József

Gólok: 2’ Pió 1-0, 26’ Pió 2-0, 42’ Palotai 3-0, 56’ Palotai 4-0

Kategória: mérkőzés, történelem
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.