Csoda és Kósza

álljatok föl (fotó: Nemzeti Sport)

Tegnap színházban jártam, ahol remek gyerekdarabot néztünk meg a családdal.

Hatalmas a hőség. A két ló jóbarát azon tanakodik, hogy miként élhetnék túl ezt a borzasztó időjárást, közben zabfagyiról merengenek és arról, hogy a Marson biztosan van ilyen. Az egyikük, az, amelyik kevésbé jár a földön, cselekvésre szánja magát, az éjszaka leple alatt a disznóólból és a gazda rozzant traktorjából űrhajót eszkábál, és elutazik a Marsra. Amikor ott kalandokba keveredik és éppen mágnese patkóra lenne szüksége, hogy nem essen le a marsbéli útról, amit büntetésből kellene megépítenie, mivel nem tudott fizetni a helyi boltban sok-sok marsdínárral, a széksorok mellett egyszerre feltűnik valaki, aki nem rest a színpadra pattanni és szembesíteni a játszókat, hogy az egész egy nagy hülyeség. Mi az, hogy egy ló beszél, ráadásul a Marsra repül, ott meg marslakókkal találkozik. Ilyen nincs, nem létezik, satöbbi. Fizika, matek, földrajz, sorolja, bizonyítva, hogy ez az egész képtelenség.

A színészek megengedően mosolyognak, elmondják neki, hogy ez csak mese, kitaláció, a fantázia szüleménye, és próbálja meg ő is elképzelni az egészet. Ha nehezen is, de rááll a dologra, becsukja a szemét, koncentrál, lassan kisimul a tekintete és végül kiül az arcára a gyermeki boldogság.

Ez fantasztikus! Próbáljátok ki ti is! Mondja derűsen.

*

És ezt mondom én is, mikor már csak pár óra van hátra a Nyíregyháza elleni bajnoki kezdetéig.

Csukjátok be a szemeteket! Képzeljétek el, hogy már az első perctől kezdve hatalmas nyomás alá helyezzük az ellenfelet, akinek esélye sincs kijönni a saját tizenhatosáról. Sorra alakítjuk ki a helyzeteket, és a konstans presszing már a harmadik percben meghozza az eredményt. 1-0 ide. De nincs megállás, a közönség őrjöng, követeli a folytatást, a csapat pedig kiszolgálja a népet, alig félóra múlva jön a második. A szünet előtt kisebb hiba, amit rögtön megbüntetnek, sőt a szünet után az egyenlítés is sikerül, de aztán újra teljes sebességgel pörög a gépezet, az ellenfél játékosainak arcán pedig már hideg rémület látható. Szinte könyörögve kérik, hogy 5-2-nél fejezzük be a száguldozást, hiszen a győzelem így is meglesz. Nem lehet, jön a szenvtelen válasz, és bónuszként még két dugó. A végén öt közte.

Jó a csapat, kegyetlenül jó. A center pedig egészen zseniális.

Tudjátok, hogy mi a mókás, hogy mindez nem csupán a képzelet szüleménye.

*

1984. március 10.

Rába ETO Stadion, 15.000 néző

Rába ETO – Nyíregyházi VSSC 7-2 (2-1)

ETO: Kovács – Csonka, Hlagyvik (46’ Szijártó), Mile, Magyar – Kurucz, Hannich, Burcsa – Szabó, Szentes, Hajszán. Edző: Verebes József

Nyíregyháza: Rabcsák – Polyák, Szűcs, Szikszai, Varga – Vágó, Moldván, Bücs, Czeczeli (63’ Halász) – Fecsku, Csehi (70’ Cséke). Edző: Kovács Imre

Gólok: +’ Mile (11-es) 1-0, 27’ Szentes 2-0, 48’ Csehi 2-1, 49’ Vágó 2-2, 61’ Szentes 3-2, 66’ Szentes 4-2, 70’ Burcsa 5-2, 85’ Hannich 6-2, 89’ Hajszán 7-2

*

Majdnem napra pontosan három évvel ezelőtt már mindenki jól tudta, hogy itt a következő szezonban nem lesz NB I. Hogy mi lesz helyette, az még erősen kérdéses volt. Benne volt a pakliban a beszántás, a megye három, az NB III, meg a jóisten tudja, hogy még micsoda. Csodavárás, szemét Tarsoly, az ETO az életünk.

színpadra (fotó: bigthink.com)

Visszatekintve egy kicsit röhejes, hogy szegény Nyíregyháza még úgy jött ide, hogy nem volt benne semmi veszélyérzet, és most nem arra gondolok, hogy megégnek Győrben. Középmezőny, havaj, dídzsé. Mátyus a meccs után sem beszélt a sötét jövőről, a Nemzeti Sportban egy fél mondat nem esett arról, hogy a Szpari is megy majd a levesbe, mert szegények félreértették a számviteli törvényt, a versenykiírást, Csányi Sándort. És még az álmoskönyvet sem olvasták, pedig abban világosan benne van, hogy ha édesded szundikálás közben betévedsz a sóstói strandra, akkor biztosan kiesel. A kérdés csupán a miként és hogyan?

Két sanyarú évet kellett kibekkelnünk ahhoz, hogy azt az elbaszott 2-3-at, ami egyébként nem osztott, nem szorzott, csupán megforgatta a kést a győri szívekben, méltón megbosszulhassuk. A Nagy Futballisten úgy rendelkezett, hogy ebben a szezonban erre háromszor is alkalom nyíljék, mivel a kupában is nekünk dobta a nyíreket, és bizony-bizony nem állunk rosszul. Ma délután mi lehetünk Ludas Matyi, jöhet a harmadik verés.

*

2015. április 11.

ETO Park, 2.067 néző

Győri ETO – Nyíregyházi Spartacus 2-3 (0-2)

ETO: Kamenár – Brdarovski, Lipták, Lang, Dinjar(27’ Priso)  – Pátkai, Bucsa (72’ Kamber) – Koltai, Rudolf (54’ Mayer), Ibañez – Priskin. Edző: Miriuta Vasile

Nyíregyháza: Balogh – Rubus (67’ Szokol), Kovacevic, Ivanovs, Törtei – Fodor – Kostic, Halenár, Zofcak (64’ Arziani), Pekár – Seydi (84’ Darcimelija). Edző: Mátyus János

Gólok: 3’ Lang (öngól) 0-1, 33’ Fodor 0-2, 62’ Lipták 1-2, 79’ Mayer 2-2, 90+2’ Pekár 2-3

*

A tavaszi Nyíregyháza relatív kiegyensúlyozottan játszik, verte az MTK-t is otthon, bár újabban az már nem akkora szám. egészen az ötödik helyig tornázták fel magukat és csak kilenc pontra vannak a feljutó helytől, márpedig arrafelé mindig akarják az NB I-et. Mi kapaszkodjunk inkább abba, hogy a hullagyenge Sopron ellen csak 5-4-re tudtak nyerni és az Óvár is meglepte őket Sóstón egy hete (0-1).

fel a magasba (fotó: jegymester.hu)

Álmodozni meg mindig érdemes. A már emlegetett ló például remek pizzát sütött vizesvödörből, lónyálból, csavarokból és szegekből, meg még sok más dologból. a Puszta Pizzériába érkező miniszter pedig jóízűen megette az egészet.

A Blog tippje: ETO-Nyíregyháza betegesen optimista 4-2.

Kategória: felkonf, mérkőzés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szentes 2 gól 🙂 remélem elárulta a titkot 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.