Minden relatív

majdnem Dorog (fotó: fifa.com)

1962-ben a Benfica nyerte a BEK-et, de ez messze nem azt jelenti, hogy a portugáloké volt az idény legjobb klubcsapata Európában. Most nem arról beszélek, hogy például Öcsi bácsi hármat vágott a májusi döntőben hiába, szóval mi magyarok már akkor is előrébb jártunk gondolkodásban, de a sok idióta őshonos spanyol nem értette meg az idő szavát, nem segített neki, így a Real bukta a finálét (3-5). És akkor hol volt például a svéd bajnok Elfsborg, nem is beszélve a nyugatnémetekről, akik egy nyomorult oda-visszavágós közös bajnokságot sem voltak képesek összerakni abban az időben.

Bátran leírom, hogy Európa és így a világ legjobb csapatát 1962 tavaszán úgy hívták, hogy Dorogi Bányász.

A Wikipédia azon felül, hogy elképesztő mennyiségű hasznos információt tartalmaz, nem mellesleg nagyon szórakoztató olvasmány. Vegyük csak a Dorogi FC magyar nyelvű szócikkét, ami már azzal mellbe vág, hogy kinyomtatva hetven A4-es oldal. Összehasonlításként: a Benficáról portugálul csak huszonkettőt sikerült összehozni. Na ja! Elolvasva a komplett cuccost, egy olyan szerző tollából származik az anyag, akinek permanens szófosása volt, a számára fontos dolgok mindegyikét rögzítette, például azt is, hogy valamikor réges régen az NB III-ban egy teljesen irreleváns bajnokin véleményes tizenegyest ítéltek szeretett csapata ellen, így 4-1 helyett csak 4-2-re nyert.

Nos, a legérdekesebb rész kétségkívül a csapat barátságos meccseinek felsorolása. Ezek szerint ’62-ben részt vettek Antwerpenben egy húsvéti tornán, amit meg is nyertek. Az eredménysor a következő: Anderlecht 2-1, Vienna 1-0, Royal Antwerpen 2-1, Juventus 1-0, Bayern München 1-0. Mindezt pár nap leforgása alatt. Ehhez képest még szánalmasabb a nagy Benfica nagy menetelése, ami több mint fél évig tartott és az Austria Wien, A Nürnberg és a Tottenham testén keresztül vezetett az amszerdami döntőig. Pimpf!

Az más kérdés, hogy a korabeli Népsportban a Bayern elleni meccset úgy említik, mint a húsvéti torna második fellépését, és a végső táblázatban a Dorog mögött Bayern-Antwerpen válogatott-Vienna a sorrend. Szóval a Juve sehol, miközben Buzánszky Jenő(!) két nappal korábban egy Lille elleni vesztes meccsről tudósított (1-2).

Ezért is szép a Wikipédia világa!

*

1962. április 22.

Antwerpen, 15.000 néző

Dorogi Bányász – Bayern München 1-0 (1-0)

Dorog: Ilku – Fellegi, Lakat, Fodor – Fürtös (46’ Pálmai), Prohászka – Oláh, Surányi, Monostori, Kertes (78’ Láng), Csóri.

Bayern: Kosar – Tietz, Kupferschmidt, Ostner – Borutta, Glesemann – Rockenwagner, Ohlhauser, Thimm, Grosser, Olk.

Gól: 14’ Kertes

*

A miheztartás végett, a 61-62-es idényben az ETO Dorogon nyert, itthon meg 1-1 lett a vége, ami csupán annyit bizonyít, hogy nem is a Dorog volt az igazi király, hanem mi!

A két klub egyébként 1945 és 1977 között harminchatszor találkozott az első ligában. Az időkorlát nagyjából jól mutatja, hogy mikor szárnyalt a magyar bányászat és a rendes szocialista időkben a száguldó magyar nehézipart támogató szénkitermelés erős bástyáinak kijárt az NB I. Hát igen, minden kornak megvannak a maguk emblematikus klubjai, amiket pár évtizeddel később értetlen csodálkozással szemlélünk. A történelem nem áll meg, felkészül: Felcsút, Balmazújváros, Mezőkövesd. Még hogy a futball nem egy adott társadalom tökéletes lenyomata. Dehogynem!

egy dorogi edzőfejedelem (fotó: m4sport.hu)

A dorogi hattyúdal eredményével én ma is bőven kiegyeznék.

*

1977. március 19.

Dorog, 6.000 néző

Dorogi Bányász – Rába ETO 3-5 (1-3)

Dorog: Horváth II (46’ Sarlós) – Engelbrecht, Tóth, Sándor, Kapitány – Major, Csapó, Szabó – Ecker (54’ Kiss), Peszeki I, Péntek. Edző: Ivanics Tibor

ETO: Földes – Baumann, Pozsgai, Cs. Horváth, Virágh – Somogyi, Mile, Glázer – Pénzes, Szolokai, Horváth L. Edző: Palicskó Tibor

Gólok: 7’ Péntek 1-0, 14’ Mile 1-1, 19’ Mile 1-2, 38’ Szokolai 1-3, 50’ Peszeki I 2-3, 57’ Szokolai 2-4, 81’ Peszeki I 3-4, 89’ Horváth L. 3-5

*

Régen, mikor kicsi voltam, folyamatosan az volt a parám, hogy mi mindig megsegítjük a gödörben lévő ellenfeleket. Nem lehetnek akkora szarban, hogy ellenünk fel ne támadnának. Már egy ideje nem foglalkozom ezzel a hülyeséggel, de azért kellő óvatosságra int, hogy mai ellenfelünknél talán csak soproni sporttársaink mélyrepülése meredekebb. Tavasszal még nem nyert a Dorog és marha jó lenne, ha ez a trend nem most fordulna meg.

Kedves jó futballisten, kérlek téged, hallgass meg minket!

A Blog tippje: Dorog-ETO kevéssé csillogó 1-2

Kategória: felkonf, mérkőzés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Minden relatív bejegyzéshez

 1. Zöldvérű szerint:

  Mi meg tavasszal nagyon adakozó kedvünkben vagyunk a kiesőjelöltek ellen…

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Ezúttal is volt ajándék a zsákban…

   Kedvelés

   • Zöldvérű szerint:

    Megmondtam!
    Célok nélkül csak ez a nihil van.
    Nem feltűnő, hogy az összes dobogóst megvertük, kettőt idegenben, aztán szinte az összes kiesőjelölttől meg kikapunk…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.