Most már igazi bűbáj kell

passzoljatok már (fotó: elteonline.hu)

Egyes források szerint elképesztő sürgés-forgás volt egész héten a klubházban. Egymásnak adták a kilincset a különböző szakemberek: pszichológusok, vajákosok, látók, meg még ki tudja milyen csodabogarak. Egy, a környéken kiránduló óvodáscsoport több tagja, egymástól függetlenül arról számolt be, hogy már majdnem megérkeztek az állatkertbe, amikor fura neszre lettek figyelmesek. Amikor felnéztek az égre, elképedve látták, hogy a vasorrú bába repül el a fejük felett, baglyok és denevérek kíséretében és a díszes társaság egyenesen a centerpálya felé tartott.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy szerdán délután Harry Potter szállt le a nyolcas buszról.

Bár az ETO sokáig próbálta titkolni a történéseket, de végül a sok-sok külső jel hatására kénytelenek voltak a nyilvánosság elé állni, és az agytröszt úgy döntött, ezúttal az igazat, a tiszta igazat tárja a közvélemény elé.

„Szakembereink hosszasan elemezték a helyzetet és végül arra jutottak, hogy minden körülmények között meg kell szabadulnunk a dorogi átoktól. A klub 2015-ös újjászületését követően egyértelműen bebizonyosodott, hogy azokban a szezonokban, amikor a dorogi futballcsapattal egy bajnokságban szerepelünk, nem elég, hogy az egykori bányászcsapat majdnem mindig elver minket, a többi mérkőzés többségén sem tudunk igazából önmagunk lenni. Két választásunk maradt, vagy igyekszünk elkerülni a Dorogot, ami jelen esetben a kiesést vagy a feljutást jelentené, vagy levetetjük magunkról a rontást. Úgy értékeltük a szituációt, hogy az első verzió nem járható út, így marad a második. Mivel mindannyiunk szívügye az ETO, a feladat megoldására korlátlan felhatalmazást adtunk a menedzsmentnek. Ezért ne lepődjön meg senki, ha a napokban további meglepő emberekkel, mesehősökkel vagy egyéb nem evilági lényekkel találkozik az ETO Park környékén. Bízunk bennük és az általuk felvázolt javaslatokban, kérjük a klubért aggódók türelmét.

Hajrá ETO!”

*

A múltban meglepően sokszor került sor Győr-Soroksár NB I-es meccsre. A párharc nagyobb múltra tekint vissza, mint a Győr-MÁV Előre, a Győr-Stadler, a Győr-REAC vagy éppen a Győr-PVSK összevetés. A Soroksár összesen tíz szezont töltött az első osztályban, a legnagyobb dobásuk 1934-35-ben volt, amikor a hetedik helyen végeztek a tizenkettőből, és a nagyok közül egyszer elcsípték a Hungária néven futó MTK-t. A klub ’53-ban fejezte be a futballt a legmagasabb szinten. A mostani társaság egyebekben nem a valamikori Soroksári MTK, Er-So MaDisz, Soroksári Textil Vörös Lobogó (Sortex VL) vagy valami más elnevezésű brigád jogutódja, mert az valamikor 1957 környékén Soroksári AC elnevezés alatt eltűnt a ködben. Még az is lehet, hogy kompletten emigrált a levert forradalom után. A Soroksári SC saját identitásának kezdetét 1999-re teszi. , és azóta alsóbb ligákban tolja, váltakozó sikerrel.

*

1949. október 2.

Győr, Vagongyári pálya, 4.000 néző

Győri Vasas ETO – Soroksár 3-0 (1-0)

ETO: Veszelovszky – Pió, Kovács I, Tullner – Fehérvári, Józsa – Dombos, Kertesi, Pális, Kapitány, Gőcze. Edző: Baróti Lajos

Soroksár: Zsikla – Vigh, Konta, Szamosi – Palotás, Kovács S. – Pákozdi, Pusztai, Hontvári, Pintér, Juhász. Edző: Orczifalvi István

Gólok: 20’ Pális 1-0, 76’ Dombos 2-0, 89’ Dombos 3-0

Piros lapKiállítás: 59’ Kertesi

A meccs kapcsán két érdekesség kimondottan azoknak, akik szeretik a kultúrtörténeti finomságokat.

A beszámolók szerint a kezdés előtt egymás mellé felálló huszonkét játékos parádés élőképpel örvendeztette meg a lelkes közönséget. A mellkasukra rajzolt betűkből a következő felirat volt olvasható:

TERVKÖLCSÖNT JEGYEZTÜNK!

Nagy kérdés, miként oldották meg azt a problematikát, hogy ez összesen huszonhárom karakter. Vélhetően a K betű mellé még odaszorítottak egy felkiáltó jelet is. Életem egyik meghatározó élménye az általános első osztályos jelmezbál. Gondolom, az osztályfőnökünk, a drága Gárdonyi Gézáné Éva néni találta ki azt a zseniális ötletet, hogy öltözzünk ABC-nek. Mármint nem a boltnak, hanem a betűknek. Magas volt az osztálylétszám, így még arra is volt mód, hogy cifrázzuk a dolgot és az összes betű mellé még büszkén kiírjuk azt is, hogy ELSŐ E.

dorogdorogdorogdorog (fotó: 444.hu)

Én voltam a magányos E betű, aki a bal kezében egy pontot is szorongatott, amit kissé kitartva kellett a kompozíció lezárásaként fognom.

Az ETO és a Soroksár játékosainak osztályharcos performanszát a drukkerek hatalmas tapssal köszöntötték, legalábbis ezt hazudta a korabeli Népsport. Ami biztos, hogy a mi produkciónknak tuti óriási sikere volt valamikor ’78 kora tavaszán.

Ha az ember sokat olvassa a két háború közötti, vagy közvetlenül a világégést követő bajnoki meccseinek összefoglalóit, egy dologgal biztosan szembesül. Piszok sok kiállítás volt és jellemzően indolens viselkedés a kiváltó ok. Ugyebár manapság az a vezető hang, hogy a húszas-harmincas évek maguk voltak a Kánaán, mindenki boldogságban és vidámságban élt, természetesen zsidó honfitársainknak voltak kisebb-nagyobb nehézségei, de hát ez bagatell. Mégis úgy tűnik, hogy lappangott némi feszültség az emberekben, a futballistákban minden bizonnyal.

„Két perccel később a soroksári kapu előtt tömörülnek a játékosok. Pálist dancsolják, Kertesi megrúgja Kontát. A játékvezető azonnal kiállítja Kertesit.”

Először azt gondoltam, hogy sajtóhiba van a szövegben, de aztán egy kicsit utánanéztem, és kiderült, a dancsolás valós kifejezés volt akkortájt. Pontos jelentése: az ellenfél játékosa ellen elkövetett durva lökés vagy gáncsolás. Mit ne mondjak! A mai foci is tele van dancsolással!

*

Van veszély! Ha valamilyen okból kifolyólag nem sikerül a varázslat vagy bármi más, és a dorogi átok továbbra is a csapaton marad ma délutánra, aminek következtében a Soroksár győztesen hagyja el a várost, helycsere következik a tabellán. Márpedig én úgy veszem, hogy a hetedik pozíció még az első, de a nyolcadik hely már a második harmada a mezőnynek, ami lássuk be, nem méltó az ETO-hoz. Most azt az opciót ne is vegyük figyelembe, hogy a Cegléd és a Vác is nyer emellett, mert abban az esetben kétszámjegyűvé válik a helyezési számunk, ami aztán végképp ultragáz.

mi van? Győrbe ment? (fotó: smokingbarrels.blog.hu)

Ami egy cseppet aggasztó, az a Soroksár tavaszi idénybeli eredménysora: 6-4-1. Az egyetlen vereség a Gyirmót ellen csusszant be még március közepén. A harmadik és végső fülkeforradalom napján ugyanakkor erősen oktatták az MTK-t (4-2). Tiszta szerencse, hogy az utoljára lejátszott két bajnokin egyaránt ikszeltek és szeretik a hosszabb sorozatokat, ezért talán a hazai vereség veszélye nem áll fenn. Nyilván ehhez Csernus Imrének, Joshi Barátnak, Frabatónak vagy Óznak, a nagy varázslónak, esetleg Bibi Blocksbergnek is lesz pár szava. Mert ugye az a nyomorult dorogi átok…

A Blog tippje: ETO-Soroksár varázslatmentes 1-1.

nem mese ez gyermek

Kategória: felkonf, mérkőzés
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Most már igazi bűbáj kell bejegyzéshez

 1. Horváth Tibor szerint:

  Ha nem nyerünk,- mindenkit el..csázok! hajrá ETO- hajrá Győr!

  Kedvelés

 2. Leskó László szerint:

  Az aranyos, hogy elpolemizálgatsz karakteren, dancson meg más apróságokon, de konkrétan futballszakmai nonszensz, hogy akkoriban ” piros lap ” lett volna, és ez fel sem tűnik Neked.

  Kedvelés

 3. Csabi szerint:

  Azon a bizonyos ’78-as farsangon én lettem volna a H betű, amire a nevem miatt rendkívül büszke voltam. Készültem rá nagyon. Aztán előző este máig tartó egyéni rekordot döntöttem: 40,8. A lázam, ügyelet nem jött (pedig volt telefonunk!), a hűtőfürdőt távirányítással a nővér ajánlotta, meg azt, ha nem javul a helyzet: kórház. Azt megúsztam, de Ti másnap H betű nélkül vonultatok…😁

  PS.: Így 23 20-kor persze okos vagyok, de kishitű voltál: győztünk!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.