Orbitális majális

a százegyes számú dugó (fotó: Dunántúli Napló)

„A mi mai felvonulásaink, gyűléseink a glóbus sok más országában már hetek, hónapok óta és ezután is tartó, mind nagyobb méretű és hevességű békemenetekhez kapcsolódnak.”

Ezzel a dumával próbált a Népszabi 1982. május 1-jei számában a remek tollú megbízható káder Szántó Jenő mind nagyobb tömegeket rávenni arra, hogy menjenek és vonuljanak a párt és a kormány legnagyobb dicsőségére. A fedőszöveg az volt, hogy mutassuk meg a csillagháborús terveket dédelgető western sztárnak, hol lakik a magyarok istene!

Nem volt szerencséje, mert az időjárás nem kedvezett a kültéri buliknak, ráadásul akkor még kevéssé volt bevált szokás a szervezett buszoztatás.

Hogy Győrben végül hányan indultak menetelni, fedje jótékony homály. Az azonban biztos, hogy a stadion irányába jó páran gyalogoltak, köztük apám is, aki örömmel váltotta be az egy évvel ezelőtt saját magának tett fogadalmát, miszerint akkor megyek meccsre legközelebb, ha a bajnokságért játszik az ETO!

Nem érdekelte, ha szarrá is ázik, mert tudta mire számíthat.

És lássatok csodát, a csapat be is húzta a kötelező győzelmet, ami után indulhatott az igazi majális.

„Nagyon örülök annak a bizakodó, jó hangulatnak, amit itt tapasztalok, mert olyan időket élünk, amikor egységben, összefogva, céltudatosan kell dolgoznunk országépítő munkánkban. Jól indult az év, s bízom benne, hogy a folytatás is ilyen lesz.”

Kádár elvtárs ajkát hagyták el ezek a forradalmi szavak szokásos bullshitek és ő már csak tudta, hiszen aznap a Vasas nem kapott ki a Tatabányától.

angyalföldi deszkások, szevasztok (fotó: Népszabadság)

Nem véletlen, hogy a másodikán megjelenő Népsportban, az utóbbi meccsről készült kép került a címlapra és nem mondjuk egy győri örömködést megörökítő fotó.

A sportújság már akkor is tudta, hova kell állnia és azóta sem tud hibázni.

*

1982. május 1.

Győr, 20.000 néző

Rába ETO – Pécsi MSC 2-1 (1-1)

Vezette: Nagy M. (Kovács, Nagy Z.)

ETO: Kovács – Csonka (72’ Glázer), Hlagyvik, Szíjártó, Magyar – Hannich, Póczik, Burcsa – Szabó, Mile (75’ Gyurmánczy), Hajszán. Edző: Verebes József

Pécs: Katzirz – Kincses, Toma, Róth, Lőrincz – Lutz, Morvai, Dárdai, Gallai – Nagy, Mészáros (66’ Radics). Edző: Kovács Imre

Gólok: 11’ Róth 0-1, 23’ Hannich 1-1, 53’ Póczik 2-1

Verebes József: „Számunkra ezen a majálisi hangulatú mérkőzésen a győzelem volt a fontos. Ezt megszereztük és jogosságát senki sem vitathatja. Sőt… Helyzeteink alapján akár több góllal is nyerhettünk volna, hiszen vagy nyolc nagy helyzetet hagytunk kihasználatlanul. A Pécs nemes ellenfélnek bizonyult. Becsületesen, sportszerű eszközökkel küzdött. Nagyszerű érzés számunkra, hogy egész évi jó teljesítményünkkel, a bajnokság megnyerésével ilyen osztatlan örömet tudtunk szerezni az egész városnak. Felemelő és megható érzés a győri szurkolók szeretete, öröme. Ezért érdemes volt dolgozni.”

Kategória: mérkőzés, történelem
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Orbitális majális bejegyzéshez

  1. mikor lesz már 20000 néző ?De jó is lenne 🙂

    Kedvelés

  2. Silvanus szerint:

    Kint voltam, szokás szerint.

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .