Villanyfényes nosztalgia

egy magyar és egy amerikai tévés szakértő a képen (fotó: Nemzeti [nép]Sport

Tiszta szívű vidéki gyerek nem kedveli a pesti csapatokat. Különösen igaz ez akkor, ha van saját szerethető klubja. Az, hogy ez a viszony milyen, utálat vagy csak szimpla lenézés, gyűlölet vagy szánalom, rengeteg tényezőtől függ. Van ugye a Ferencváros, ami egyesek szerint hungarikum, én ezt például vitatom. Körülveszi egy mítosz, aminek szerves része a nem létező Fradi-szív, meg az a csodálatos közönség, akinek tagjaival a saját mentális egészségem tartós fenntartása érdekében egy percig nem szívnék közös levegőt. A Honvéd a mi generációnknak magát a patás ördögöt jelenti, a hatalmat, amelyik elvesz mindent. A klubvezetők a szabadságunkat, ők maguk pedig a szépreményű balhátvédünket. A Vasas egyenlő Kádárral, meg a krumplilevessel, az Újpest meg az indokolatlan utcai igazoltatásokkal.

Félreértés ne essék, mindegyik társaságban csodálatos futballisták kergették a labdát. Albert, Puskás, Farkas, Bene. Meg még rengeteg név, felsorolni nincs hely. Ennek ellenére mi itt a végeken éreztük, hogy ez az egész valahol nagyon gáz.

És akkor ott van az MTK.

Nekem személy szerint régen velük volt a legkevesebb bajom. A többiekhez képest ők tűntek a legesendőbbeknek, amit az is kiválóan bizonyít, hogy futballra eszmélésem után ők estek ki a legtöbbször. Ezzel szinte el is fogadtatták magukat. A régi Hungária körút is inkább volt szeretetre méltó, mint a Groupama előtti Fradi-pálya. Amikor a Pestre vonatoztam rutinszerűen kezdtem készülődni a leszálláshoz, amikor jobbról feltűntek a világítást tartó traverzek.

Ki tudja, ezzel az új, ultramodern betonbunkerrel miként változik a hozzáállás, bár a kapu mögötti rugófal bumfordisága inkább kelt jóindulatot, mint ellenérzést bennem.

Ma egy kicsit elbúcsúzunk egymástól, aztán egyszer majd megint egy ligában nyomjuk. Én alapvetően optimista vagyok, aki szeret hinni a csodákban is, de nem tennék rá semmi szívemnek fontosat, hogy ez először az NB I-ben lesz.

*

Verebes Krisztina az édesapjáról, közismertebb nevén a Mágusról írt könyvében természetesen az MTK-VM 89-90-es szezonjáról is értekezik, amit gólkülönbséggel, egy nyomorult találattal buktak el a kék-fehérek az Újpesttel szemben. Esik szó naivitásról, összeesküvésről, csaló bíró(k)ról, eltiltásról, bónuszként pedig az edzőtestület akkori vezetőjéről, Bicskei Bertalanról, aki állítólag nem kedvelte Verebest.

A történetnek azonban van egy szála, amit nem fejt ki a szerző, még csak nem is érinti. Részben igaza van, mert nem annyira érdekes a dolog, bár én ezzel erősen vitatkoznék, már csak azért is, mert ennél sokkal unalmasabb sztorik is kerültek a könyvbe.

A motiváció sokféle lehet, de gyanítom, hogy az ETO-val szembeni elfogultág lehet a magyarázat, nem akart negatív összefüggésben értekezni rólunk.

bontás (fotó: skyscrapercity.com)

A sztori április elején kezdődik, amikor a Békéscsaba majdnem megveri az egyértelműen a bajnoki címre hajtó MTK-t. Két percen múlt a szenzáció, de Hannich hosszú labdáját csak befejelte Balog Tibor és mentett ezzel pontot (1-1). Érdekesség, hogy a rivális Újpest kikapott Vácon, így élre állt az MTK, de Verebes nem lenne Verebes, ha a ’politikai korrektséget’ mellőzve simán nem csalózta volna le Bognár István játékvezetőt a meccs utáni nyilatkozatában.

Kitört a műbalhé, ami kezdődött a Nemzeti [nép]Sport (tényleg így hívták akkor egy rövid ideig a rendszerváltás környékén) kemény állásfoglalásával, mely szerint Veréb csak akkor hisztizik, ha nem nyer, majd jött a fegyelmi eljárás és végül az eltiltás. A mester krédójának szerves része volt mindig, hogy ilyen helyzetekben elfoglalta a mártír, a mesék legkisebb fiújának, a meg nem értett zseninek a pozícióját, befeszült és dacosan vagdalkozni kezdett, ami utólag értékelve, valóban sokat levon abból, hogy sokszor tényleg neki volt igaza.

Ebben a puskaporos helyzetben következett egy három felvonásos történet április végén az ETO és az MTK között, mivel a kupacsata után egyből jött egy bajnoki is.

Verebes 1986-os távozása után finoman szólva is izmos mérleget épített fel velünk szembe. Hét meccsből négyet megnyert és hármat hozott ikszre. Győrből speciel kétszer is győztesen távozott. A hivatkozott szezonban nekünk ráadásul nagyon nem ment, mielőtt az ominózus Békéscsaba-MTK meccset megrendezték volna, elég gyászosan festett a tabella, hiszen a 13. helyen álltunk, két ponttal a más kiesésre álló Vác előtt.

Ezek után jött egy meglepően magabiztos szűk másfél hét, amikor háromszor is levertük az MTK-t úgy, hogy közben a Vasastól is loptunk egy pontocskát Pesten.

Szerintem Pecze Károly másfél szezonnyi győri működésének legjobb fázisa volt ez a szakasz.

És mi rondít bele egy kicsit a képbe? Az, hogy a derbik felvezetését belengte a Mágus és az MTK körüli őrület. Nem csoda, hogy a még mindig higgadt Palotai Karcsi bácsi is elszállt egy csöppet, amikor a bajnoki előtt azt nyilatkozta a Népszabadságnak imígyen.

építés (atlatszo.blog.hu)

„Ha már Verebes szóba került, hadd mondjam el: szerintem jó adag tudatosság van a játékvezetőket érintő bírálataiban. Ezekkel egyet érteni nem tudok, viszont ismerem a játékvezetői lélektant, és tudom, hogy a megnyilatkozásoktól való félelem némelyikükből nemkívánatos reakciókat is kiválthat. A szombati mérkőzéssel kapcsolatban idézném azokat a szurkolói véleményeket, amelyek szerint a kupában elért két győri győzelmet a harmadik egymás elleni, ezúttal bajnoki találkozón csak az MTK-VM sikere követheti. Én el tudom viselni volt csapatom vereségét, ha jobb az ellenfél, de a labdarúgás iránti általános bizalomnak mindenképpen az tenne jót, ha a Rába szerezné meg a három pontot.”

Ezt, mint megyei sportvezető mondta ugyan, de abban a kontextusban nagyon nem volt szerencsés, még ha kiérződik is belőle a jó szándék. Nem meglepő, hogy az újabb kék-fehér bukta után az MTK-sok be is lengettek valami jogi eljárást, ami remek lózungnak hangzott, aztán persze nem lett belőle semmi.

Szomorú, hogy Verebes és Palotai ezt a sztorit már nem tudja megbeszélni egy pohár ital mellett…

*

Első stáció.

1990. április 18. MK negyeddöntő, első mérkőzés

Győr, 4.000 néző

Rába ETO – MTK-VM 1-0 (1-0)

Vezette: Nagy L. (Stamler, Hazafi)

ETO: Boros – Urbányi, Pecsics, Preszeller – Csikós, Kiss Zs., Bücs, Freppán, Farkas S. (46’ Sziffer) – Mörtel (80’ Sullivan), Sallói. Edző: Pecze Károly

MTK: Zsiborás – Szalai, Híres, Kardos – Farkas T. (48’ Pölöskei), Horváth Cs., Lakatos, Lőrincz, Huszák – Talapa (46’ Balogh G.), Cservenkai. Edző: Verebes József

Gól: 6’ Sallói 1-0

Második stáció

1990. április 25. MK negyeddöntő, visszavágó

Hungária körút, 1.500 néző

MTK-VM – Rába ETO 1-4 (0-2)

Vezette: Puhl (Szilágyi, Kaibás)

MTK: Zsiborás – Kardos, Híres, Hahn – Talapa, Lőrincz, Balog T.(46’ Szalai), Lakatos, Pölöskei (46’ Sima) – Cservenkai, Balogh G. Edző: Verebes József

ETO: Boros – Urbányi, Hlagyvik, Bordás – Udvardi, Kiss Zs., Sallói, Freppán, Virág (34’ Sziffer) – Mörtel (67’ Ördög), Sullivan. Edző: Pecze Károly

Gólok: 26’ Sallói 0-1, 44’ Mörtel 0-2, 62’ Sallói 0-3, 65’ Freppán 0-4, 66’ Balogh G.1-4

Harmadik stáció.

1990. április 28. NB I., 25. forduló

Győr, 8.000 néző

Rába ETO – MTK-VM 3-1 (2-0)

Vezette: Varga S. (Kovács I L., dr. Szőke)

Rába ETO: Boros – Urbányi, Pecsics, Preszeller – Csikós, Kiss Zs., Bücs, Freppán, Sziffer (76’ Bordás) – Mörtel, Sallói (68’ Sullivan). Edző: Pecze Károly

MTK: Zsiborás – Hahn, Híres, Lőrincz – Talapa, Balog T., Hannich, Vadász, Pölöskei (46’ Lakatos) – Cservenkai, Jován (65’ Balogh G.). Edző: Verebes József

Gólok: 15’ Mörtel 1-0, 30’ Mörtel 2-0, 65’ Bücs 3-0, 82’ Hannich 3-1

Piros lap: 18’ Balog T.

*

Mindenkinek szíves figyelmébe ajánlom a Stuttgart tegnapi sallangmentes gálázását az Allianz Arénában a már bajnok Bayern ellenében (1-4). Oké, a VfB magáért is futballozott, mert akár össze is jöhetett volna az EL, de lehet, hogy egyébként is be akarták bizonyítani, vagyunk annyira jók, hogy nyerjünk. Önbecsülés.

ki van kint és ki van bent? (fotó: tempofradi.hu)

Mert ma igazából nincs más tét. Írja az újság, hogy bajnok lehet az MTK, aminek biztosan van jelentősége náluk, amikor sorban állnak záráskor a pénztárnál. Egyébként meg, ha ma ki is kapnak, még mindig 99,99% marad az esélye annak, hogy végül elsőként zárjanak. Arról nem is beszélve, hogy sokkal méltóbb lenne a zajos ünneplésre egy Kisvárda elleni 6-0-s hengerlés két fordulóval később, nem igaz?

A kilátásaink abból a szempontból mindenképpen jók, hogy az előttünk állók közül csak Budaörsön Tatabányán kaptunk ki, ellenben nyertünk Kisvárdán, Békéscsabán és Nyíregyházán is

Folytassa, ETO!

A Blog tippje: MTK-ETO első osztályú színvonalon lehozott 2-3

Kategória: felkonf, mérkőzés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Horváth Tibor szerint:

    Na ez az a pálya ahova be nem teszem a lábam! –

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.