Híres Komárom nincs bevéve

 

 

induljunk már előre (fotó: saját)

Nehéz elvonatkoztatni attól, hogy pár ezer kilométerrel arrébb zajlik egy világbajnokság, így amikor az ember mondjuk egy belga-brazil élményétől telve érkezik az ETO Parkba, tekerni kell egyet az agytekervényein. Egyet?

Persze okos vagyok, ennek megfelelően benne van a buksimban, hogy ez egyrészt a magyar (és szlovák) valóság, másrészt még nem az éles derbik időszakát éljük, bármennyire célkeresztben van már a bajnokság indulása, lásd még pénteken kisorsolták a menetrendet.

Az, hogy itthon, sőt Itthon vagyok akkor dőlt el véglegesen, amikor az egyik szurkolótárs hangos ’Te büdös felvidéki cigány!’ felkiáltással köszöntötte az oldalvonal mellett keménykedő egyik játékost. No most a srác halvány bőrszínnel, hirtelenszőke üstökkel és vélhetően kék szemmel rendelkezett. Nemzeti identitását persze nehéz volt megítélni jó ötven méterről, de tudjuk, hogy a cigányok milyenek. Főleg, ha a Felvidékről jöttek.

Én már attól boldog voltam, hogy a stadion szent gyepén fogadjuk az ellent, és nem a hátsó füvesen. Más ez a fíling, lássuk be! Külön öröm, hogy közel egy éves gondos és alapos meló után úgy tűnik, végre eltűnt az az aprócska hibás négyzet a fűfelületről, amit még az EYOF-tól kaptunk ajándékba, az együttműködésért cserébe.

a stadion mellett is zajlott az élet (fotó: saját)

Elvileg huszonhármas kerettel vágott neki a mester a meccsnek, a kezdő mellett további tíz mezőnyjátékos és két kapus vetkőzött le, és mint később kiderült, Onódi kapuson kívül Mészöly mindenkit bevetett, ráadásul úgy, ahogy annak szerintem van is értelme, azaz mindenki kapott egy félidőt. Kissé talányos, hogy ki volt az az egy szem szorgos hangya, aki a második játékrész felétől bőszen melegített a szögletzászló mellett, hogy aztán nem állhasson be. Olvasni trollokról, akik úgy csinálnak mintha, közben dehogy és mivel tét nélküli volt a találkozó még az is belefért, hogy mindenki hagyta bohóckodni. Nagyobb a sansz, hogy teljes jogú tag mozgott ott keményen. Ha valaki tudja a megoldást, kérem írja meg kommentben.

Ha már bemelegítés. A teljes sorcserét megelőzően a bevetésre várókat, korrektül megdolgoztatta az arra kijelölt szakember a keleti lelátó melletti füves részen jó húsz percig. Üdítő látvány volt, mert emlékszem miként ment ez mondjuk a téli tesztmeccsek során. Igen, ez egy kritikai megjegyzés volt.

A meccsről annyit, hogy meglepően tempósan kezdtek a felek, majd szép lassan elfogyott a lendület. Úgy a félidő közepére. Addigra Erdélyi Laci már meg is szerezte a vezető gólt, amúgy a semmiből. Nincs ebben semmi extra, elég belegondolni, hogy a már emlegetett belga-brazilon úgy a harmincadik perc táján úgy mentek a belgák 1-0-ra, hogy kapura lövésük sem volt.

Aztán jött a 32. perc, egy papíron nem túl bonyolult szabadrúgás úgy húszról, nagyjából szembe a kapuval, ami klasszikus kapuscsemege helyett bántóan egyszerű góllá változott, ami vélhetően még jobban fájna, ha lett volna hátsó kamera.

lehet, hogy az ufók miatt ment be (fotó: saját)

Az első garnitúra ekkor el is fáradt fejben és szépen tartotta az ikszet a szünetig.

A második játékrészre beszállók között a négy friss szerzemény mellett jó pár csikó is lehetőséget kapott. Az utóbbiakkal nekem és a mellett állóknak is kevesebb bajuk volt. Mondjuk nem egészen világos, hogy Koltai miért kvázi előretolt éket játszott, ami kívülről úgy tűnt, nem igazán ízlik neki. Példának okáért nincs meg a poszthoz szükséges gyorsasága és izomtömege. Csak egy név: Lukaku. Ennél talán csak az lepett volna meg jobban, ha beáll kapusnak. Nyilván most még próbálkozunk és lehet, hogy Géza rossz filmet fűzött be a meccsre készülve. A legenda szerint a szép emlékű Aranyos Imre (ugye mindenkinek megvan a kilencvenes-kétezres évek robot-középpályása!) vagy ügynöke egyszer véletlenül a legjobb pillanatait tartalmazó kisfilmet tartalmazó videó helyett egy Mickey egeres mese kazettát küldött el az érdeklődő menedzsernek. Imre sosem játszott külföldön. Lehet, hogy nem véletlen?

A második és végül vereséget eredményező komáromi gólt az összeszokottság hiányának számlájára lehet írni, de ez ilyenkor még bőven benne van. Inkább most, mint a Budaörs ellen.

Nekem sokkal jobban fájt, hogy az ötletnek még a csíráját sem fedeztem fel a negyvenöt perc alatt. Mivel azonban pozitív szemlélettel várom az új idényt, elteszem magamnak emlékbe Szánthó Regő briliáns cselét, amit a tizenhatos vonalánál csinált meg, közvetlenül az alapvonalnál. Amolyan Zizou-szerű mozdulatsor volt, két lábbal, kecsesen mint egy príma balerina. A szlovák védő talán még most sem tudja, hogy hol van. Ráadásul a bepassz sem volt reménytelen, kár, hogy a társak szintén a flikk-flakk bűvöletében ragadtak és képtelenek voltak tovább vinni az élményt. Mondjuk gólig.

Tíz másodperc magas minőségű futball. Gézának lesz dolga még elég.

*

Most pedig tömör egyéni értékelés következik, kimondottan a jobbítás szándékával.

Horváth Tamás: Jó volt látni, hogy kapus kinézetű kapus áll a ketrec előtt. Különösebben nem dolgoztatták meg, így kevéssé látszik, hogy mit tud. A bekapott gólban vastagon benne van. Vagy a sorfalat állította fel szarul, vagy későn reagálta le a bogyót, döntse el aki látta.

Kovács Krisztián: Hozta a szokásos harcos, nem túl látványos játékát. Sajnos a hatékonysága sem volt más mint korábban.

Tar Zsolt: Sallangmentes, semmi extra.

Debreceni András: Dettó ugyanaz. Az ellenfél kevéssé próbálkozott beadásokkal, lehet, hogy tudták, semmi értelme nem lenne.

Völgyi Dániel. Kicsit féltem, hogy lemarad a kezdőrúgásról, de végül rutinból megoldotta. ahogy az egész félidőt is.

itt cuki magyarok játszanak (fotó: saját)

Bagi István: A vezető gól előtt pont azt csinálta, amit kell. Bízom benne, hogy tudatos mozdulat volt.

Tajthy Tamás: Nem tekert annyira, amennyire szokott. Alkata alapján lehetne a mi Hazard-unk, félek, nem lesz az.

Baracskai Roland: Úgy a tizedik perc környékén volt egy jó beindulása, aztán eltűnt. A félidő közepén egy rövid ideig balhátvédet játszott. Vajon miért?

Szimcso Viktor: Nagyon kérem mondja már meg neki valaki, hogy játék közben emelje fel a fejét! Köszönöm.

Erdélyi László: Centerként gólt rúgott. Kell még valamit mondanom, Ildikó? Fostak tőle a szlovákok, egyszer jól agyon is rúgták a biztonság kedvéért.

Magasföldi József: Neki való pontrúgást nem sokat kaptunk, azt az egyet megcsinálta, ahogy kell.

Gyurákovics Erik: Kirúgásai már-már Kunságit idézték. A gól? Nos igen.

Jakab Dávid: Nem sok momentumára emlékszem, de mondjuk ő játszott tőlem a legmesszebbre.

Vadász Viktor: Lehozta, különösebb hiba nélkül. Azért nálam még mindig ő az alibi király.

Marko Vukasović: Nagy harcos a srác, később talán focizni is fog.

Kalmár Olivér: Jó felépítésű a srác, bár a mozgása kicsit darabos. Ha lendületből jön rá az ellenfél, bajban van. Sajnos az előrejátékhoz kevés.

Hidi M. Sándor: Határozottan és jól mozgott. Bátran lehetne használni később is.

kifogástalan kiszolgálás (fotó: saját)

Szatmári Lóránd: Pozitív csalódás. Igyekezett mozgatni a csikócsapatot, attól meg teljesen kész voltam, hogy még a kapust is letámadta egyszer nagy rössel. Biztos, hogy ő volt a 28-as?

Mervó Bence: Nagyot hajtott. sokat csatázott a balbekkel, az már más kérdés, hogy kevés párharcot nyert. Látszik rajta, hogy nem volt annyira játékban mostanában. Ami biztos, hogy raktak rá izmot, amióta nem láttam.

Szánthó Regő: Futballozott, ihletett előadását fentebb megénekeltem. Talán nem túlzás, társak kellenének neki.

Múcska Viktor: Esetleg ő? Simán. Lehet, hogy végül ő lesz a mi Hazard-unk?

Koltai Tamás: Talány. Hiszek benne, hogy nem ezen a poszton fog később játszani és akkor majd jó lesz.

*

ETO – KFC Komarno 1-2 (1-1)

ETO [I. félidő]: Horváth 2 – Kovács 2, Tar 2, Debreceni 2, Völgyi 2 – Bagi 2, Tajthy 2, Baracskai 1.5 – Szimcso 2, Erdélyi 2.5, Magasföldi 2

ETO [II. félidő]: Gyurákovics 2 – Jakab 2, Vadász 2, Vukasović 2, Kalmár 2 – Hidi 3, Szatmári L.2.5, Mervó 2 – Szánthó 2.5, Múcska 2.5 – Koltai 1.5

KFC Komarno*: 1 – 11, 6, 3, 13 – 15, 17, 14, 10, 23 – 9 (ők is cseréltek)

Gólok: 20’ Erdélyi 1-0, 32’ Mikes 1-1, 79’ Nurkovič 1-2

*A vendégek összeállítását nem a tiszteletlenség okán skicceltem így fel. Egész egyszerűen nincs olyan forrás, ami leírta volna, hogy ki kicsoda a fekete-fehér dresszesek közül. Sajnos nem meglepő, hogy a felkészülés során az ellenfél játékosainak neve kimarad a tudósításokból. Nem ETO-specifikus jelenségről van szó. A komáromiak játszottak nyáron az MTK-val és a Puskás Akadémiával is, ott sem jött össze az oknyomozás csimborasszója. Az más kérdés, hogy a saját felületeiken (klub honlap, FB oldal) ők sem csipkedték nagyon magukat. Úgy tűnik a magyar kormány nagyvonalú támogatásából (5,9 millió EUR, mondom öt egész kilenc tized millió euró!) tényleg csak a stadion korszerűsítését finanszírozzák. Nagyon derék!

most már lehet hazamenni (fotó: saját)

Kategória: elemzés, hotszezon, mérkőzés
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Híres Komárom nincs bevéve bejegyzéshez

  1. Horváth Tibor szerint:

    ’Te büdös felvidéki cigány!’ – egyedül a “nagy-gyerek” röhögött rajta, mert ilyen!

    Kedvelés

  2. Horváth Tibor szerint:

    Felkészülési mérkőzésnek is gyenge volt, – főleg a II.-félidő- 45-percből 40.- a mi térfelünkön zajlott, rossz volt nézni amit csináltak! A felvidéki csapat, játékosai, futottak, helyezkedtek alázatosak voltak a foci iránt, és akartak. –

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.