You’ll never walk alone

mané? salah? firmino! (kép: saját)

’This is Anfield.’

Ez kattogott a fejemben, miközben kilencvennel tepertem az Ipar úti felüljárón, hogy elcsípjem a második félidő elejét. Valószínűtlennek tűnt, hogy a liverpooli második vonal eljöjjön hozzánk, még akkor is, ha tavaly már összejött a randi két alsóbb ligás angol klub tarcsijával. Ha belegondoltok, egy ilyen meccs részünkről a klasszikus win-win szituáció. Ha nyerünk, azt nem kell magyarázni, ha vesztünk, akkor mégiscsak a Premiere League előszobája, ezek játszanak a Youth Champions League-ben, a lehetőségeik korlátlanok, miegymás.

Őket ellenben mi motiválhatja? Brit tehetségek, meg sok-sok srác a világból (Bogdán Ádi, Németh Krisztián, Simon testvérek, Adorján, soroljam tovább?), akiket egyszer megtalált a ’Pool scout hálózata, tisztességgel végigcsinálnak mindent, a saját posztjukon letarolják a Reserve bajnokságot, ott toporognak az első csapat kapujában, aztán a klub csilliárdokért megveszi Mo Szalahot, Firminót meg Sanèt, legújabban Allison Beckert a kapuban, ők meg mehetnek kölcsönbe mondjuk a Wrexhamhoz. Ha egyáltalán van még ilyen csapat.

És ekkor hirtelen egy fiatalemberre lettem figyelmes, aki békésen ballagott a stadion irányába. Pirosat mutatott a lámpa, lassítanom kellett, így bőven volt időm rácsodálkozni a pólóra, amit viselt. Kissé kopottasnak tűnt az a felső, valaha élénk kék színben pompázhatott, amit harsány sárga betűk ékesítettek. A felirat megmaradt, de már inkább borongós barna volt, ami szinte teljesen belesimult a szürkéssé váló trikóba. A szöveg azonban, ha kissé nehézkesen is, de olvasható maradt.

BVSC-Zugló.

Fejemet a kormányra hajtottam és sírtam. Sebek szakadtak fel, egy régi, 1996-os ETO-BVSC meccs emléke villant be, amikor 1-1-et játszottunk a Vasutassal úgy, hogy mi voltunk kieső helyen, míg a BVSC a tabella élén állt. Már itthon sem lehetek igazán itthon? Miért? Aztán rájöttem, hogy én a Liverpool Academy elleni felkészülési találkozóra tartok, miközben a BVSC a BLASZ kettőben szerénykedik, szóval a világ rendje szinte helyreállt. A mögöttem álló autó szolidan dudált, én letöröltem egy apró könnycseppet, indexeltem és már fordultam is be a Nagysándor József utcába.

Pont elcsíptem a félidőt lezáró bírói sípszót. Hogy állunk? – kérdeztem egy a telefonjával babráló srácot. Asszem egy-null, mer’ csak a huszadik percben érkeztem. – szólt a kissé bizonytalan válasz. Három piros mezes melegített a pályán. Hosszú keresztlabdákkal kínálták meg egymást bejátszották az egész térfelet. Az egyik alkalommal a tizenhatos vonalánál bóklászó fiú talppal próbálta megszelidíteni a bogyót, de nem jött össze a mutatvány, így a labda az arcát találta el nagy erővel.

Biztos, hogy ez a Liverpool?

*

A második félidő nem mutatott túl sok extrát. Az angolok uralták a meccset, de roppant sematikusan építgették támadásaikat. Rögtön az újrakezdés után kis híján pankrációba fulladt a meccs, mert egy faultot nehezen viselt a piros hetes, ráadásul Vukasovićnak ugrott a szerencsétlen, gondolom azért, mert kicsinek találta. Hiba volt. Kakaskodtak egy csöppet a felek, ment az anyázás, aminek a végén az adott alapot, hogy nem fogadta el a baráti jobbot a vendégjátékos. Magasföldi Dodó igyekezett neki elmagyarázni, hogy ez kurvára nem helyes, hiába. Végül valahogy lecsendesedtek az indulatok. Foci nem volt, cirkusz ellenben igen.

A játékról. Ami feltűnő volt, hogy Völgyi Dani egyre jobb. Magabiztosan tette-vette a bőrt, és láthatóan ő irányította a védekezést a balbekk pozíciójából. Valszeg simán beférne még egy elsőligás csapatba is, bár nem tudom, mit bír a lába. Én mindenesetre örülök, hogy itt van és játssza a focit. Az meg, hogy ő nyugtatja a kedélyeket éles helyzetben, igazi bónusz. A védekezés úgy általában rendben volt, bár néha fájó módon voltunk eszköztelenek egy mélységi passzal szemben, és a lendületből induló támadók megállítása is a lehetetlen küldetés kategóriába tartozott. Szerencsére a pálya hossza nem haladja meg a sztenderdet, az angol csatárok meg nem voltak olyan jók matekból, hogy a sebesség és a távolság viszonyrendszerét kellően felmérjék.

élénk érdeklődés (fotó: saját)

Amit problémásnak érzek, az a játék megszervezése és most a színezés szót direkt nem is használom. Nincs igazi irányító! Amiben veszély volt, az néhány gyors ritmusváltás a széleken, jellemzően baloldalon, a befejezések azonban meglehetősen esetlegesnek tűntek. A cseréket követően egy dinamikus Erdélyi Laci lépett a pályára és Koltai is meglepően jól kapcsolódott be a meccsbe. Az ő esetében látványos volt a különbség dinamikában pölö a Komárom elleni fellépéshez képest.

Összességében megérdemeltük volna, hogy nyerjünk, mert abból a kevés futballra emlékeztető momentumból mi mutattunk be többet, de a spori eldöntötte, hogy minkét csapatnak befúj egy-egy tizenegyest. Ha ezt előre eldöntötte, vért kellett izzadnia, hogy a Poolnak adhasson egyet, és vélhetően az idő szorítása miatt fütyült bő tíz perccel a vége előtt egy szánalmasan teátrális műesést követően. Amennyiben tétmeccsről van lett volna szó, az Iparcsatornáig kergetik szerencsétlent, majd ott rituális körülmények között belefojtják az olajos vízbe. Nem az volt, így aztán a kezdeti totális értetlenség után jött a belenyugvás: jól van bazmeg, ha minden jól megy benne leszel a BBC Sportsban.

Kompenzálásként még kiküldte pirossal a piros hetest, ami egyébként rendben is volt, de mondjuk minek?

Becsüljük meg az egy pontot, elvégre a Liverpool u23 alig maradt el a Premier League 2-ben a végső győztes Arsenaltól úgy, hogy például az utolsó fordulóban 5-1-re gyalulta le a Chelsea-t májusban.

Kizárt, hogy a Budaörs megközelítse ennek az angol csapatnak a játékerejét, szóval önbizalommal telve várhatjuk a z NB II rajtját.

*

WKW ETO – FC Liverpool u23 1-1 (1-0)

ETO: Horváth – Kovács, Tar, Bagi, Völgyi – Tajthy (Debreceni), Vukasović – Magasföldi (Erdélyi) – Szimcso (Szánthó), Mervó (Koltai), Baracskai (Jakab).

Gólok: 39’ Magasföldi (11-es) 1-0, 77’ MacAuley (11-es) 1-1

Piros lap: 88’ Adekanye

Kategória: felkészülés, mérkőzés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.