Miért ne engedjük a politikát a futball közelébe?

užívajte si slobodu! žiť republiku! (fotó: dw.com)

Ötven évvel ezelőtt, 1968. augusztus 20-án éjfélkor a Magyar Népköztársaság hadserege, a baráti államokkal karöltve bevonult Csehszlovákiába. A létező szocializmus kereteit feszegető reformoknak ezzel lőttek a szomszédban, a prágai tavasz elesett.

Szimpla gyávaságból lettünk társtettesek, hiszen a szintén a táborhoz tartozó Románia vagy Jugoszlávia nem vett részt az aljas akcióban. Az NDK bevonását nem merték megkockáztatni a szovjet keményvonalasok, az amúgy is menthetetlen szituációt végképp elcsúfította volna, amennyiben a kelet-német hadsereg demonstratív mozgásba lendül alig több mint húsz évvel a világháború után.

A bevonulás nem kicsit felbolygatta Európát, a manapság porig ekézett ’68-as generáció konkrétan akkor találkozott a bolsevik hatalomgyakorlással. A hullámok nem álltak meg a politika határán of course. Természetesen a sport sem maradhatott érintetlen, így aztán számos keleti rendezvény bojkottját vetették fel a nyugati országok vezetői. A naívok!

A futball úgy került a képbe, hogy az ősszel induló kupasorozatok (BEK, KEK) első fordulója kapcsán azokban a párharcokban, ahol gonosz Kelet találkozott volna a jóságos Nyugattal, az utóbbiak kerek-perec kijelentették, nem mérkőznek meg a pária-országok képviselőivel, punktum.

Az UEFA már akkor sem arról volt híres, hogy következetes döntéseket hoz szakmányban. Az éles helyzetre tekintettel lépnie kellett a díszes társaságnak, és össze is hozták a kor egyik leggázabb döntését: újat sorsoltak.

Az összes kényes párosítás innentől kezdve érvénytelen, jöhet az új leosztás.

A kiindulás erről szólt.

Girondains Bordeux (FRA) – Spartak Sofia (BUL)

Rába ETO (HUN)– Lyn Oslo (NOR)

Altay Izmir (TUR) – Górnik Zabrze (POL)

Dinamo Bucureşti (ROM) – 1. FC Köln (FRG)

Динамо Москва (RUS) – Olympiacos (GRE)

Slovan Bratislava (TCH) – KR Reykjavík (ISL)

Union Berlin (GDR) – FK Bor (YUG)

A nagyságos urak ezt írták át a következők szerint.

Lett egy baráti ág.

Spartak Sofia (BUL) – Górnik Zabrze (POL)

Dinamo Bucureşti (ROM) – Rába ETO (HUN)

Динамо Москва (RUS) – Union Berlin (GDR)

Slovan Bratislava (TCH) – FK Bor (YUG)

Meg egy ág a többieknek.

Girondins Bordeaux (FRA) – 1. FC Köln (FRG)

Altay Izmir (TUR) – Lyn Oslo (NOR)

Olympiacos (GRE) – KR Reykjavík (ISL)

Erre aztán egyből ugrottak a komcsi államok szövetségei, hogy ez így piszkosul nem kóser, meg miegymás, a vicc csak az, hogy a jelen korszakból pontosan ismerjük azt a helyzetet, amikor egy autoriter állam a demokrácia formai szabályait kéri számon másokon, miközben sárba tapossa az alapelveket. Érdemes elolvasni a korabeli Népszabadság és Népsport írásait.

A sztori vége természetesen az lett, hogy vesztett a sport.

*

Az MTI jelenti 1968. szeptember 14-én.

„Az MLSZ elnöksége valamint a BEK-ben és a KEK-ben érdekelt FTC, illetve Győri ETO sajnálatosnak tartja, hogy az UEFA végrehajtó bizottsága jóváhagyta a sürgősségi bizottság által megváltoztatott sorsolást. Ez a döntés nem felel meg a sport alapvető céljainak, akadályozza a labdarúgósport fejlődését, s ezért a magyar csapatok a két kupa küzdelmeitől visszalépnek. Emiatt a felelősség az UEFA végrehajtó bizottságát, de mindenekelőtt a törvénytelen döntés sugalmazóit terheli. Az UEFA tartsa be és szerezzen érvényt az alapszabály előírásainak.”

*

Gondolatkísérlet.

1968. szeptember 9. Győr, 6.000 néző

Győri ETO – DVTK 4-2 (3-2)

ETO: Barna – Keglovich, Orbán, Izsáki (62’ Magyar), Szániel – Kiss, Stolcz, Merczel, Pozsgai – Nell, Somogyi. Edző: Szusza Ferenc

Diósgyőr: Veréb – Várkonyi, Salamon, Kiss, Gál – Ruttkai, Vass, Halas – Szurgent, Horváth, Sikora. Edző: Teleki Gyula

Gólok: 1’ Horváth 0-1, 10’ Vass 0-2, 12’ Orbán 1-2, 22’ Stolcz 2-2, 26’ Orbán 3-2, 77’ Merczel 4-2

én nem szerettem mást, úgy ahogyan téged (fotó: pinterest.com)

A lefújás után összegyűlt a hazai csapat és átbeszélte a világpolitikai helyzetet. Rövid tanakodás után arra jutottak, hogy támogatniuk kell a párt és az állam törekvését a nemzetközi békefolyamatok alakításában, kiemelten a csehszlovák helyzet kezelésére. Erre tekintettel mindenben támogatják az MSZMP törekvéseit, és elítélik a nyugati hatalmak összes próbálkozását a szocialista országot megbonthatatlan egységének gyengítését célzó valamennyi kísérlettel szemben. Belátják, hogy ennek szerves része az az aljas igyekezet, amivel a baráti államok futballközösségét szeretnék szembefordítani egymással, jelesül a BEK és a KEK versenysorozatát igyekeznek a szabályok szellemével szemben átírni. A fentiekre tekintettel kérik az őket képviselő szervezetet, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, és léptesse vissza a csapatot a KEK aktuális szezonjából.

A sportsikereket nem jelentenek mindent, ezeket felülírja a szocialista iránt érzett szolidaritás.

*

A fenti nyilatkozat természetesen a képzelet szüleménye. Magára valamit is adó futballista soha nem adná a nevét ilyen szánalmas szöveghez. Történelmi szerencse, hogy nem is volt erre szükség, a párt megoldotta azt magától, a klub és az MLSZ csak statisztált.

*

Az igazi csavart csak az 1968-69-es szezon vége szolgáltatta, mikor is a KEK-ben végül elinduló Slovan Bratislava az FK Bor, az FC Porto, a Torino és a skót Dunfermline búcsúztatását követően bejutott a bázeli döntőbe és ott mindenki elképedésére megverte a Barcelonát.

A (cseh)szlovák klubfutball egyetlen értékelhető eredményét érte el a pozsonyi gárda, alig egy évvel a ’68-as események után. Micsoda fricska!

Abba meg most ne is gondoljunk bele, hogy az akkoriban nem gyenge ETO meddig jutott volna, ha a szarházi politika nem szól bele az eseményekbe…

*

1969. május 21. Basel, St. Jakob-Stadion

Slovan Bratislava – FC Barcelona 3-2 (3-1)

Slovan: Vencel – Fillo, Hrivnák, Horváth, Zlocha – Cvetler, Jo. Čapkovič, Hrdlička, Jokl – Móder (67’ Határ), Já. Čapkovič. Edző: Michal Vičan

Barcelona: Sadurní – Franch (11’ Pereda), Rifé, Olivella, Eladio – Zabalza, Pellicer, Castro (46’ Mendonça), Fusté – Zaldúa, Rexach. Edző: Salvador Artigas

Gólok: 1’ Cvetler 1-0, 15’ Zaldúa 1-1, 29’ Hrivnák 2-1, 42’ Já. Čapkovič 3-1, 51’ Rexach 3-2

slováci do toho!

Kategória: mindenmás
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.