Új fiú az osztályban

ellentmondást nem tűrő kinyilatkoztatás (fotó: saját montázs)

Napra pontosan nyolcvanegy évvel ezelőtt játszotta története első NB I-es meccsét az ETO.

*

1937. augusztus 22. NB I, 1. forduló

Győr, 3.000 néző

ETO – Budai 11 0-3 (0-3)

Vezette: Gerő

ETO: Pécsi – Brezányi, Tóth II – Hrabovszky, Kovács, Lantos – Balogh, Boros, Limperger, Farkas, Tóth III. Edző: Fogl Károly

Budai 11: Budavári – Kovács, Ligeti – Steiner, Szigeti, Schuszter – Jászberényi, Vértes, Sáros, Lyka, Vermes.

Gólok: 15’ Vértes 0-1, 21’ Sáros 0-2, 41’ Jászberényi 0-3

*

„A pompás idő kedvezett az ETO első NB-mérkőzésének, mégis csak alig háromezer néző volt kiváncsi a mérkőzésre. Ugy látszik a felemelt helyárak riasztottak el sok szurkolót a mérkőzéstől.” – írta a Nemzeti Sport, ami ezek szerint már akkor sem volt rest, ha egy kicsit szemétkedni kellett.

„A Budai „11” győzelme mindenképpen reális. Jelenleg feltétlenül van háromgólnyi különbség a két csapat között. Az ETO-t azonban nem szabad eltemetni. A csapat ezen a mérkőzésen is megmutatta, hogy komoly képességek rejlenek benne, de megmutatta azt is, hogy még nincs együtt a társaság. Az új fiúk, Kovács, Limperger, Farkas szemmelláthatólag idegenül mozogtak. Mindent egybevetve az ETO-nak sokat kell javulnia, ha komoly szerepet akar játszani a Nemzeti Bajnokságban. A játékosok futballoznitudását tekintve van is remény arra, hogy ez a feljavulás hamarosan bekövetkezik.” – veregette meg az újonc vállát képzeletben a tudósító.

És mit írt az egyéni értékelésben? Keményeket.

„Az ETO-ban komolyan dicsérni szinte senkit nem lehet. Brezányi nyújtott legtöbbet, de teljesítményét lerontotta túl keménysége. (Schuszter sínyli ezt!) Pécsi talán az egyik gólt védhette volna. A fedezetsorban Kovács gyengén kezdett, később már több jó megmozdulása volt. A csatársorról nem lehet kritikát mondani. A két szélső egészen gyenge, Farkas bebizonyította, hogy inkább fedezet, Limperger csak 1-2 húzással árulta el, hogy van alapja jó hírnevének. Ebben a társaságban azután Boros nem érvényesülhetett.”

Nyolcvan évvel később a Kisvárdával lényegesen kesztyűsebb kézzel bánt a sportújság a Vidi elleni szezonnyitót követően…

„Elfogódott, ideges volt a csapat. A játék így is szép volt. Sok tanulnivalónk van még.” – összegzett tűpontosan Fogl mester, akit a nyilatkozata alapján nem neveznék a kor Haász Sanyi bácsijának.

*

A kaland tehát kilencszázharminchétben elkezdődött, és bár csak egy évig tartott először a lendület, később azért sok-sok remek év következett.

A fenti tizenegy a 0-3 ellenére örökre beírta magát a klub történelemkönyvébe.

Tisztelet az elődöknek!

Kategória: történelem
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.