Volt amikor a Szovjetunióban oktattuk a futballt

ízléses bőrtokban (fotó: galeriasavaria.hu)

Amennyire emlékszem, a Dinamo Minsk elleni hazai 3-6 sokkal, de sokkal jobban fájt, mint az egyévvel korábbi liège-i 0-5. Ebben nyilván benne volt, hogy azt az ember tudta, ki az a Gerets, ki az a Tahamata, vagy ki az a Preud’homme? Ellenben az életben nem hallottam előtte a kapus Kurbykoról, vagy a mezőnyjátékosok közül Pudishevről, Trukhanról vagy éppenséggel Viktor Sokolról, pedig tizenkét évesen már figyeltem a világfutballt és mondjuk élesen emlékszem a ’82-es brazil-szovjet vébémeccsre. Ott egyébként egy minski ült a padon, Borovsky. Epizodista.

Sokol nevét aztán egy életre megtanultuk, én például erős felindulásból egy élesebb késsel próbáltam levakarni a konyhai kisrádió idevágó feliratát, de nagyon nem sikerült. Olyan sikeresen állt ellen az az öt betű, mint ahogy Viktorka csinált bohócot a komplett ETO-védelemből.

Szerencsére a sors a futballban majdnem mindig igazságot szolgáltat, és nekünk ez összejött, hiszen három évvel később megint kis csapatunk elé sodorta a belarusz foci büszkeségét egy zürichi kéz, ezúttal az UEFA Kupában. Mindkét keretben voltak jócskán olyanok, akik megélték a BEK összecsapást is, így utólag, az eredmény ismeretében amondó vagyok, mi tanultunk a korábbi buktából, ellenben a szovjet sportbarátok túlzott magabiztossággal indultak a csatába. Nevezhetnénk ezt nagyképűségnek is, ha nem tudnánk, hogy a szocialista embertípustól milyen távol áll ez az attitűd.

*

UEFA Kupa 1.forduló, első mérkőzés

1986. szeptember 17.

Minsk, 30.000 néző

Dinamo Minsk – Rába ETO 2-4 (1-2)

Minsk: Zhekiu – Yanushevsky, Borovsky, Trukhan, Kurnenin – Dozmorov, Kisten, Zygmantovich, Metlitski (67’ Derkach) – Sokol, Kondratiev. Edző: Ivan Savostikov

ETO: Ulbert – Csonka, Hlagyvik, Horváth, Preszeller – Szabó, Kiss, Rubold (83’ Rubold), Handel (52’ Turbék) – Szentes, Hajszán. Edző: Gellei Imre

Gólok: 18’ Hajszán 0-1, 44’ Szabó 0-2, 45’ Zygmantovich 1-2, 50’ Kondratiev 2-2, 62’ Szentes 2-3, 80’ Szabó 2-4

a negyedik gól sajna lemaradt

Kategória: történelem
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.