Öregapám ismered, öreg?

megborultak (fotó: 24.hu)

Imádkoztál ma este, Desdemona?

Igen, persze. De miért kérdezed?

Semmi-semmi. Csak úgy eszembe jutott. Már érdeklődni sem szabad?

*

A szorgos hangya a szokásoknak és az elvárásoknak megfelelően várta a telet. A cél ezúttal sem volt más, mint a túlélés. Ennek érdekében már kora ősszel elkezdte gyűjtögetni a magvakat, meg minden egyéb olyan étket, amiről azt gondolta, hogy biztosítani fogja számára a fennmaradást a zord időkben. Ezért aztán fáradságot nem ismerve hordta be, és halmozta föl kis vackába a sok-sok ennivalót. A család hitetlenkedve nézte, hogy mit csinál, de nem szóltak neki semmit. Azt gondolták, hogy tudja, mit csinál. Egy kis idő után azonban kezdett egyre kényelmetlenebb lenni a dolog, mert fogyott a hely. Először a kanapét kellett kidobni, ami a nappaliban állt és onnan nagyon kényelmesen lehetett tévézni. Kicsit morogtak, de elfogadták. Aztán jött a tévé is. Ez már nehezebben ment, főleg a gyerekek sírtak.

Többet fogunk beszélgetni, meg egyébként is egy csomó hülyeséget néztek, csitította őket az anyjuk. Apátok tudja, mit csinál.

Ideig-óráig sikerült megnyugtatni őket. Egész pontosan addig, amíg azzal az ötlettel állított be, hogy szerinte elég lenne egy gyerekágy is, nem annyira nagyok a kicsik, elférnek egy helyen is. Az asszony szívta a fogát, de belement. Emlékezett arra, hogy egy évvel korábban éppen csak elég lett a kiporciózott eleség.

Szerinted anyádék befogadnák a gyerekeket télre? A szobájukat feltölteném makkal, meg mogyoróval.

A költözés után azonban nem állt le a dili. Naponta többször is fordult, bevette a barátját is, hogy ugyan segítsen már neki, ugye emlékszik, hogy tavaly milyen sokszor vitte haza a munkából, itt lenne az ideje a kompenzációnak. Az meg persze nem volt rest. Főleg, hogy kapott mindig egy sört.

A feleségét nagyjából október közepén kérte meg, hogy keressen magának albérletet. Nem lesz hosszú a külön élet, ne is menjen messzire, sokszor fogja látogatni, de hát a túlélésért mindent.

Nem tudom pontosan, mikor történt, talán az első nagyobb havazáskor. Olyan hirtelen zajlott le az egész. Először csak fura hangokat lehetett hallani, de nem tűnt vészesnek. Aztán recsegett és ropogott. Volt már ilyen sokszor. Éppen az odúban volt, az egyik sarokból a másikba pakolgatott, kereste a legjobb megoldást, hogy még több eleséget vihessen be. Nem is nagyon figyelte, mi van odakint. Már régen nem érdekelte a külvilág, csak magával volt elfoglalva.

A fa pontosan úgy dőlt el, hogy a bejárat ráesett a régi kanapéra, amit még az elején dobtak ki. Ha nem lett volna ott, talán ki tudott volna mászni. Így csak annak örült, hogy milyen szép.

*

Egész héten azt vártam, hogy a Nyíregyháza kidobja a trénerét. Mármint nem vártam, sőt, de logikus lett volna. Okot találhattak volna bőven, hogy mást ne mondjak, a csapat a visszafogott kezdést követően masszív zuhanásba fogott, és már csak egy helynyire van a kiseső pozíciótól. A magyar Nagelsmanntól ez a teljesítmény nyilván kevés, de még tart a türelem. Jó ez nekünk?

Jó ez nekünk.

tökéletes mez, tökéletes koncentráció, majdnem tökéletes mozdulat (fotó: kisalfold.hu)

A Szpari alapból kedvelt ellenfél, ezzel a háttérrel meg különösen. Többször megénekeltem már, hogy a második ligában sosem lehet tudni, hogy ki és mit akar. Ami gránitszilárdságú bizonyosság, hogy a Nyíregyháza fel akar jutni az NB I-be. Van rá igény helyben? Naná! A tulajdonos ambicionálja a lépést? Nem kérdés! Adottak a feltételek? Mikor, hogy. A játékosok partnerek? Ööö…

A szezont Cucu bácsi unokájával kezdték, akinek edzői karrierjénél talán csak futballista múltja veretesebb. Vegyük csak azt, hogy fél éven keresztül játszott a DAC-ban.

*

2008. augusztus 30.

Felcsút SE – Integrál-DAC 0-0

Felcsút: Farkas – Vadász (77’ Székesi), Makrai, Trampler, Fejes – Gálos – Kocsis (87’ Surányi), Sándor (70’ Halászi), Domján, Móri – Böcsföldi. Edző: Szíjjártó István

DAC: Deli – Pásztor, Töltősi, Szabadfi, Fleischhacker – Szűcs – Lajtos, Ludánszki, Müller (90’ Bozsik), Laki (89’ Sarus) – Bali (46’ Mörtel). Edző: Lengyel Ferenc

*

Ott nem sok sót evett meg, így jöhetett a Százhalombatta.

*

2009. március 7.

Százhalombattai LK – Győri ETO II 1-1 (0-1)

Százhalombatta: Floszman – Pásztor, Móra, Vass, Gyurkovics – Bakó (61’ Gábor), Bozsik, Szabó Z. (68’ Disztl), Lannert – Havrán, Patkó (90’ Janovics). Edző: Gálvölgyi István

ETO II: Filipánics – Dorogi, Nyári, Šupić, Vető – Kiss Sz., Kiss M. (83’ Planéta), Berde, Sánta (85’ Sharashenidze)– Csermelyi, Pákolicz (61’ Klement). Edző: Klement István

Gólok: 30’ Kiss Sz. 0-1, 89’ Móra 1-1

*

„Nagyon figyelek a részletekre, és képes vagyok maximálisan alárendelni magam egy konkrét feladatnak. Például, amikor pályaedzőként tavaly ide kerültem, akkor a feleségemmel együtt, egyik napról a másikra átköltöztünk az ország egyik végéből, Zalaegerszegről – ahol ezt a megelőzően dolgoztam, Csató Sándor mellett pályaedzőként és U19-es vezetőedzőként egyszerre – a másikba, Nyíregyházára.”

egyszer úgyis feljutok (fotó: realtree.com)

Dicséretes. Bár bennem sem merült volna fel, hogy naponta ingázzak Egerszeg és Nyíregyháza között, igaz, az én nagyapám csak kapus volt a Mihályiban.

Az isteni Bozsik József unokája, a kevésbé isteni Bozsik Péter fia, eddig még nem fakított nagyot edzőként. A Nyíregyháza egyelőre vergődik, és roppant távol van attól, hogy az NB I-gyel kacérkodjon. A mókus csak pakol az odúba rendületlenül. Nem akarok senkinek semmi rosszat, de nem bánnám, ha az ETO-meccs után jönne el a pillanat, amikor megköszönik neki az eddigi tevékenységét, és újra költözhet a kedves feleségével oda, ahova hívják.

A Hoffenheim egyelőre rendben van, így az igazi Nagelsmann helye nem kiadó.

*

1999. december 11.

Győri ETO – Nyírség 4-0 (1-0)

ETO: Posza – Győri, Vámosi, Bajusz, Vasas – Böjte, Kiser, Nagy L. (83’ Hegyi), Erős – Herczeg, Vayer. Edző: Garami József

Nyíregyháza: Celeski – Szatke, Ács, Karkusz – Túróczi (61’ Szécsi), Bessenyei, Kondora, Nagy S. – Szabó A. (56’ Göncz) – Baranyi, Cherniyenko (68’ Gerliczki). Edző: Őze Tibor

Gólok: 44’ Herczeg 1-0, 46’ Herczeg 2-0, 66’ Bajusz 3-0, 74’ Erős 4-0

*

Nem sűrűn írok le ilyet, de a mai derbi vége nem lehet kétséges. Ha nem nyerünk, jobb ha nem szól senki egy szót, csak csendben csomagol.

Mert van olyan, ami megmagyarázhatatlan.

Hajrá ETO!

Kategória: előzetes, felkonf
Címke: , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.