Most múlik pontosan

mindig jön egy árnyék (fotó: Nemzeti Sport)

Már nem Tamási Zsolt az ETO utánpótlás szakmai igazgatója és távozásával együtt a poszt is megszűnik.

*

Kicsit messzebbről indítok.

Érdekes emlékek villantak be, amikor a Tiszakécske elleni meccs felvezetőjéhez kerestem anyagokat. A vadkapitalista magyar futball egyik legizgalmasabb időszaka volt 1998 nyara, amikor sorra alakultak a csapatokat működtető káefték és részvénytársaságok. A sporttörvény vonatkozó módosítása miatt ugyanis az 1998/1999-es idényt az MLSZ olyan hivatásos bajnokságként írta ki, amiben kizárólag jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok indulhattak. Szerencselovagok előre! A diósgyőri sportbarátok például még most is biztosan meleg szívvel emlékeznek az akkor aktív Kövy Zoltánra, vagy nem.

Győrben mindenesetre komolyabb csapat hozta össze azt a céget, ami ETO FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. néven kezdte meg működését. Lássuk is gyorsan a listát! Rába Rt., Integrál-Hexa Rt., Alcufer Kft., Észak-Dunántúli MÉH Rt., Győri ETO Futball Club, Piro-Men Kft. és végül dr. Ádám János ügyvéd. Micsoda csapat! Először arról is szó volt, hogy az önkormányzat is direktben beszáll, de aztán ebből végül nem lett semmi. A vállalkozás 2002. júniusában, immár Győri ETO FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-ként szűnt meg, miután beolvadt a Rába-Stadion Sportszervező Kft.-be. Utóbbira már a kutya sem emlékszik, a csapatot azóta számos más vállalkozás tulajdonolta, voltak átalakulások, születtek új cégek, míg eljutottunk napjainkig.

Most éppen ETO Futball Sportszervező és Szolgáltató Kft.-nek hívják a működtetőt, amelynek nyár óta kizárólagos tulajdonosa a Mányi József érdekeltségébe tartozó Ker-Gasztro Kft.

*

Régi igazság, ha egy cégnél nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene, a menedzsmentnek előbb vagy utóbb virítani kell valamit a tulajdonos felé, egyébként mennek ők is a levesbe. Ha a büdzsébe belefér, meg egyébként is van olyan haver, akinek pont van egy tanácsadó cége, jut is marad is címen meghívják, hogy ugyan már világítsa át őket, ha meg nincs, akkor megoldják maguk között okosban. A vége úgyis ugyanaz lesz: összevonnak, racionálnak, kirúgnak, és meg is van oldva a dolog. Pár hónapig biztosan.

Szóval a friss hír, hogy Tamási Zsoltnak megköszönték a tevékenységét, mostantól fogva nem lesz a klubnál utánpótlás szakmai igazgató pozíció, a feladatkört az akadémia igazgatója, Tuboly Frigyes veszi át. Az ok hivatalosan a racionalizálás.

Először vegyük egy picit a szakmát. Tamási nagyjából az előző idény elején került a klubhoz, szóval a 2017/2018-as szezon már számon kérhető rajta. Az egyes korosztályok a következőképpen zártak, először a helyezés, majd utána a bajnokságban indulók száma szerepel.

        U19        8/8

        U17         3/8

       U16          5/8

       U15      13/16

       U14     10/16

Azt tudni kell, hogy a felső három korosztálynál az un. kiemelt bajnokságban veszünk részt, ahol rajtunk kívül kizárólag NB I-es csapatok szerepelnek. Nem mellékes, hogy az ellenfeleknél mondjuk egy u19-es játékosnál az is benne van a pakliban, hogy bekerül az első csapat keretébe, nota bene játékpercet is kap első osztályú bajnokin, ha van benne elég spiritusz, meg a tréner is kellően bátor, bár a fiatalszabály helyébe lépő produktivitási rendszer már erre nem annyira szorítja a klubokat. Sok minden rosszat leírnak a mai fiatalfocistákról, de azt gondolom, hogy ez a többséget azért még motiválja, motiválhatja. Az ETO-nál és csak az ETO-nél ez a csáberő nincs, nem lehet meg. Az eredményességnél azt is figyelembe kell venni, hogy úgy szólt az utolsó kiírás, az u17 és az u16 összesített tabellájának utolsója esik ki rendszerből. Ennek fényében nem meglepő, hogy az ETO gyakorlatilag feladta az u19-es bajnokságot, azaz alulról nem játszatta ott a tehetségesebb spílereket, míg a korosztály legjobbjai rendszeresen az NB II-ben szerepeltek. Játszottak vagy a padon ültek.

nagyon fáj (fotó: saját)

Ha ezt a két tényt vesszük, a csapatok szereplése elfogadható, sőt, talán erőn felül is teljesítettek a srácok. Meg a stáb.

A másik mérhető szempont, hányan szerepelnek a korosztályos válogatottakban? Nos, az augusztusi összetartásokra tíz játékost hívtak meg a szövetségi edzők: Kovács Krisztián, Szánthó Regő (u19); Kalmár Olivér, Márton Adrián, Múcska Viktor, Onódi Ákos (u18); Americo Pereira Denílson (u17); Deákovits Richárd, Molnár Kevin, Lacza Alex (u15). Azért ez sem olyan rossz szám.

Fogalmam sincs, milyen munkamegosztás volt a szakmai igazgató és az akadémiai igazgató között, mit tartalmazott a munkaköri leírásuk, voltak-e esetleg átfedések, ki és mekkora részt vett ki a melóból, de összességében annyira rosszul nem csinálták a dolgukat.

Az egyiküknek mégis mennie kellett. Valószínűsítem, hogy nem a tulaj mondta meg, kitől váljanak meg. Akkor vajon mi döntött? Van a klubnál egy auditált teljesítményértékelő rendszer?

És ami számomra sokkal érdekesebb: miért a klubhoz ezer szállal kötődő, a múltban utánpótlás szinten már itt is bizonyító Tamási lett a vesztes? Kicsit plasztikusabban: miért a mi kutyánk kölyke? Mivel szakmai magyarázat nincs, csak utalgatás a pénzre, érthető, ha kérdéseim vannak. Ha ilyen kérdéseim vannak.

*

A racionalitásról meg csupán annyit. A Kft. 2017-es, mindenki számára elérhető beszámolója szerint a cég 729.475 ezer forintot, azaz hétszázhuszonkilencmillió-négyszázhetvenötezer forintot fordított személyi jellegű kifizetésekre, amiből 525.997 ezer forint a bér. Az előbbi a normál bevételek 226%-a, az utóbbi a 163%-a. De legyünk igazságosak! A futballgazdaság nélkülözi a normalitást, adjuk hozzá a bevételekhez a különben nem részletezett egyéb bevételeket (itt lehetnek támogatások, közvetítési jogdíjakból származó bevételek, szponzori pénzek, etc.), így a mutatók értéke már „csak” 62%, illetve 45%. A gyengébbek kedvéért: a bevételeink nagyjából felét fordítjuk bérjellegű kifizetésekre. Normális?

a nemzet napszámosai (fotó: szon.hu)

Az átlagos statisztikai létszám 106 fő volt tavaly, szóval egy nagyon leegyszerűsített számítás után az egy főre jutó átlagos havi bérköltség 413.520 forintra jön ki.

Ha a feljebb emlegetett számokat figyelembe vesszük, biztos, hogy egy ember kirúgása oldja meg a problémát?

*

Szegény Tamási egyébként nem először állt az izé rosszabbik végén.

Miután vezetőedzőként megünnepelte a 2002-es karácsonyt, a tulajdonos (Quaestor, Tarsoly) január első napjaiban visszahozta a nyakára Varga Zolit szakmai igazgatónak. Azt a Vargát, akit ő követett vezetőedzőként 2001 októberben, miután a csapat kieső helyen állt. Nem volt egy fáklyásmenet a szezon, de végül bent maradtunk.

A következő idényben ötödik helyen állt a csapat. Nem volt csodacsapatunk, Tamási sem varázsolt, ha jobban belegondolok, abból az időből az maradt meg, hogy vettünk egy rakat horvát légióst. Tamási az új szituációban először azt mondta, hogy nem lesz gond az új modellel, kész a munkára, aztán mégis meggondolta magát, vélhetően nem véletlenül.

A mi kutyánk kölyke ment el inkább.

„Hosszú folyamat eredménye volt a mostani döntésem. Úgy érzem, hogy a jelenlegi felállásban nem tudom maradéktalanul megvalósítani elképzeléseimet, és úgy gondolom, hogy az a modell, amikor a szakmai munkáért felelős vezetőedző felett még egy szakmai vezető működik, nem lehet működőképes. Varga Zoltánt nagyon jó szakembernek tartom, akivel már korábban is dolgoztam együtt, ezért döntésemben nem az ő személye játszik szerepet, hanem az, hogy én más felfogásban képzelem el a szakmai munka elvégzését. (…) Úgy érzem, hogy tovább kell lépnem, mert a saját utamat szeretném járni. (…) Örülök annak, hogy lemondásomat a tulajdonossal rendkívül korrekt módon tudtam megbeszélni.” – mondta akkor Tamási Zsolt.

„Annyit azért elmondhatok, a klub kezdeményezte a váltást, s meglepetésként ért a bejelentés. Nem volt kellemes érzés, hiszen győriként is nagyon szerettem az ETO-nál dolgozni. Ezzel együtt teljesen korrekt volt a búcsú, közös megegyezéssel távozom Győrből. Hogy hol folytatom a munkát, még fogalmam sincs, annyira friss még a változás.” – ezek a mostani búcsúszavai.

Van némi különbség.

*

Tamási Zsolt tizenhat évvel ezelőtt, Debrecenben ült utoljára az ETO kispadján. Érdekesség, hogy a kezdőcsapat tagja volt Stark Péter is.

  1. november 30.

Debrecen, 2.500 néző

Debreceni VSC – Győri ETO 3-1 (2-1)

DVSC: Tomić – Kiss, Flavio Pim, Szekeres, Selymes (77’ Hanák) – Dombi, Habi, Sándor T., Böőr (50’ Sketiani) – Kerekes, Bajzát (72’ Șumudică). Edző: Szentes Lázár

ETO: Sebők – Karabatić, Stark, Böjte (53’ Kartelo) – Jančetić (68’ Herczeg), Baumgartner, Perić, Lakos, Németh N. – Nicsenko, Weitner (46’ Nagy T.). Edző: Tamási Zsolt

Gólok: 34’ Bajzát 1-0, 41’ Bajzát 2-0, 43’ Nicsenko 2-1, 64’ Bajzát 3-1

Kategória: gondolatok, mindenmás, utánpótlás
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.