Humor Herold kalandjai Futbóliában

a Louis de Funès hasonmásverseny első helyezettje (fotó: blikk.hu)

Már csak tíz perc volt hátra az előadás kezdetéig, amikor óvatosan kilesett a nézőtérre és csalódottan vette tudomásul, hogy csak pár asztalnál ülnek. Mániákusan ragaszkodott minden megszokásához, így ehhez is, másodpercre pontosan megvárta a pillanatot, köhintett egyet, majd jobb kezével résnyire húzta a függönyt, kicsit hunyorított, lassan körbepásztázta a nézőteret. Először nem látott semmit, új volt neki a hely, a teremben világító éles fény, szinte elvakította. Zsigereiben máris érezte, hogy baj lehet, nem így szoktak a dolgok történni, ő mindig ura a helyzetnek, most azonban az az átkozott lámpa azonnal kizökkentette a magabiztosságából. Hunyorgott egy kicsit, de ettől nem lett jobb, gyors pislogásba kezdett, aminek következtében egészen meglepő képek sorozata pergett le a félig lezárt szemhéj mögött, ami egészen az agyáig hatolt, olyan volt mintha egy Vasarely kiállításon rohanna keresztül, és minden képre csak egy pillantást vethetne, aztán jön a következő, aztán a következő és így tovább, egészen a tárló végéig, majd a sok apró snitt egy fura filmmé áll össze, aminek nincs története, csak hangulata. Végre kitisztul minden, és akkor jön döbbenetes felismerés: alig vannak nézők.

Mi történhetett? A várost már két héttel ezelőtt ellepték a színes plakátok. Ráadásul őt már ismerhetik régről. Jó! Most jött egy másik társulattól, itt még kezdőnek számít, de a minőség akkor is minőség. Érzi magán a dühöt, a tehetetlenséget, de tudja, hogy néhány perc és annak a pár embernek megmutathatja, ámulni fognak biztosan, hiszen ilyet még nem láthattak, aztán ők elmondják másnap mindenkinek, hogy milyen csodában volt részük, és igazán bánhatja, aki nem jött el. Igen, így lesz biztosan.

Még egy perc a kezdésig! – süvít bele a feszült csendbe az ügyelő hangja. Megigazítja elegáns zakóját, két tenyerével megpaskolja az arcát és vár, mereven néz a közönség felé, akiket persze nem láthat még, hiszen köztük van a függöny, de ő már előnyben van velük szemben, hiszen megjegyzett minden arcot az alatt a röpke pillanat alatt, amikor kikandikált, ellenben a székekben feszengő kevesek csak az újságokból ismerhetik, most fognak csak csodálkozni igazán, hogy nem is olyan, sokkal kisebb, de talán fessebb, súgnak össze. Ugyan! – feleselnek erre mások, mire hátulról pisszegés hallatszik. Színpadra! Kezdődik az előadás!

A konferanszié mindenkit udvarisasan köszöntött, bemutatta a fellépőt, majd így szólt: Ki szeretne először kérdezni? A pár magasba emelkedő kéz tulajdonosa közül rábökött az egyikükre. Parancsoljon!

Az illető felállt, illedelmesen biccentett, összeszedte minden gondolatát, aztán várt még egy lélegzetvételnyit, tudta az alapszabályt, miszerint fenn kell tartani a feszültséget, így csupán akkor vágott bele, mikor a többiek már elégedtelenül néztek rá.

Ön hogyan értékeli a mai meccset?

*

Fogós feladat lenne ’A váci futball kalandos története’ című esszé megírása. Megengedem, hogy még egy családi activity során is könnyebb lenne azt elmutogatni vagy lerajzolni, mint szép kerek mondatokban megfogalmazni, mondjuk húsz oldalon keresztül, Times New Roman betűtípussal, tizenkettes betűnagysággal. Akárhogy csavargatom elmémet csupán a szürkeség ugrik be a dunaparti kisváros csapatáról. Pedig az elsőligás indulás nem volt reménytelen abból a szempontból, hogy hagy-e különösebb jelet maga után a gárda vagy sem, bár el kell ismerni, hogy ehhez vajmi kevés köze volt a tényleges futballtudásnak.

A történet ott kezdődött, hogy még az NB II-ben szerződtették trénernek azt a Haász Sándort, aki ezt megelőzően a szintén második ligás Salgótarjáni BTC-t edzette két évig, illetve korábban tagja volt a ’84-ben bajnokságot nyerő Budapesti Honvéd stábjának. Mindenki emlékezhet arra a gyalázatos szezonra, amelyikben elvették tőlünk a triplázás lehetőségét, pont a Honvéd elleni, elcsalt meccsel (1-3). Nos, Sanyi bácsi kicsit döcögős kezdés után, mindenki elképedésére felvitte a Vácot az első osztályba. A lényeg azonban az volt, hogy korát megelőzve felismerte a média erejét, és azt az aspektust, hogy a tájékoztatás mellett a szórakoztatásra is szükség van, így korai standup-osként többnyire vicces meccs utáni nyilatkozatokkal büntette a sajtómunkásokat. A mai fiatalok olvasgassák Horváth Feri korai (ti. Haladás edzői szerepvállalás előtti) szövegeit, akkor nagyjából képet kaphatnak Haász munkásságáról. Természetesen Sanyi bánál is voltak formaingadozások, és néha becsusszant egy-két orbitális közhely, de elég jó százalékkal dolgozott a mester.

legendák lettek (vaconline.hu)

Haász egész évben, a Vác meg a tavaszi szezonban villogott 1986/87-ben, így jöhetett a feljutás, így a csapat a következő szezonban már az NB I-ben fakíthatott, míg a tréner is szintet lépett azzal, hogy nyilatkozatai olyan klasszikusok mellett jelenhettek meg a Népsportban, mint Temesvári, Göröcs, Albert, Kisteleki, Novák, Bicskei, , Garami vagy éppen Kovács Ferenc.

A Váci Izzó MTE igazi szürke verébként a tizedik helyen zárt az első évében a nagymenők között, míg a saját szubjektív értékelésem alapján, márpedig tizenhárom évesen faltam a sportújságot, plusz egyértelműen értettem az abszurd humort, Haász Sanyi bányi toronymagasan lett első a dumabajnokságban. A második pozíciót a az MTK-t gardírozó Mágusnak adom, még akkor is, ha tudom, besértődött valamin és nem nyilatkozott. Ennyi elfogultság talán megengedett.

Mivel a Vácnak ez volt az első éve a topligában, értelemszerűen ekkor járt először Győrben, és az előzmények, no meg ennyi év távlatából a későbbi ETO-Váv derbik ismeretében, meglepően viharos meccset játszott a Stadionban.

*

1988. március 19.

Győr, 9.000 néző

Rába ETO – Váci Izzó 3-2 (2-1)

ETO: Kovács – Csonka, Hlagyvik, Pecsics, Preszeller – Hannich, Csongrádi, Rubold – Szabó (73’ Nagy Tamás), Handel (57’ Süle), Hajszán. Edző: Győrfi László

Vác: Brockhauser – Kosztolnik, Talapa, Nagy Tibor, Csima – Horváth, Gyimesi, Várady (71’ Csikós), Hermann – Zvara, Balog. Edző: Haász Sándor

Gólok: 15’ Rubold (11-es) 1-0, 28’ Balog (11-es) 1-1, 43’ Rubold 2-1, 67’ Hannich 3-1, 85’ Zvara 3-2

Kiállítás: 44’ Nagy Tibor, 90’ Hannich

*

A két piros elég meredek, az meg külön szép, hogy Hannich Peti milyen megható őszinteséggel beszél a saját kiállításáról. Semmi mellébeszélés, kizárólag a tények, no meg kőkemény érzelmek. A futballistának is van szíve, a főhőst ismerve, anatómiai csodaként négy tüdeje, de mindenekelőtt lelke.

„Csikós könyökkel az arcomba nyomott, egy pillanat alatt felment nálam a ’pumpa’ és megütöttem a játékost. Most már nagyon sajnálom a történteket, de nem tudtam uralkodni [az] idegeimen.”

shakespeare-i mellékszereplők (fotó: moma.hu)

Az ETO, nem mellékesen a Zalaegerszeg elleni sajnálatos események (ti. érdekes 1-3 itthon) következtében lecsúszott a dobogóról, Győrfi Laci bácsi meg azt a színészt testesítette meg a társulatnál, ó pardon! klubnál, akit a főrendező nem tud elképzelni Hamletnek, hanem csak olyan Rosencrantznak vagy Guildernsternnek, aki második vagy harmadik opcióként lehet Fortinbrass, ha már mindenki beteg a férfiszínészek között, így aztán a klub új edző után nézett a nyáron és… leigazolta a poéngyáros Haász Sándort.

Mi rontottunk egy pozíciót, és Sanyi bácsi mehetett is a levesbe, a Vác ellenben javított kettőt. Ott Haász után Palicskó Tibor lett az utód, majd valamilyen isteni sugallatnak köszönhetően megtalálták maguknak Csank Jánost, akivel hat év szisztematikus munkával összejött két ezüst, meg egy történelmi arany az 1993/94-es szezonban, az utóbbihoz bónuszként járt két BL-selejtező meccs a PSG ellen, és ahol nem is verték őket agyon (1-2, 0-3).

De mindez mit sem ér, ha tudjuk, hogy bizony-bizony akkoriban Csank János még elég savanyújóska módjára nyilatkozott a meccsek után. Ebben a műfajban Haász verhetetlen volt.

*

Húzós tizenöt nap elé nézünk, barátaim!

Holnap ugyebár jön a Vác, szerdán, kicsit meglepő módon rögtön az előételt követően érkezik a desszert, azaz az Újpest vendégjátéka a kupában, jövő vasárnap egy kellemetlennek ígérkező dorogi kiruccanás, aztán megint hétközi forduló, ezúttal a Soroksár ellen itthon, majd a nagy menetelés végén élethalál derbi Gyirmóton.

Volt már két sűrített etap ebben a szezonban, annyira faszányosan nem jöttünk ki egyikből sem, lássuk be.

Reálisan nézve, a holnapit mindenképpen be kéne húzni, mert a Vác azért annyira nem félelmetes brigád, ráadásul ott van a padon Zoran Spisljak, akinek szakmai megítélése enyhén szólva is kétséges. A keret erősen közepes, induláskor én egy embert tartottam veszélyesnek, a pár éve nálunk is megforduló Balajti Ádámot, aki azóta be is bizonyította, hogy érdemes tőle tartani, de azt már a Vasas dresszében tette, szóval no para!

Zorán már tavaly figyelgetett (fotó: saját)

Ami problémás, hogy egy újabb döntetlenkirály érkezik hozzánk, az ilyen társaságok ellen meg valamiért nem megy.

Hülyeséget mondok azzal, hogy például sokat segítene, ha mondjuk Mervó Bence végre megtalálná a góllövő cipőjét valahol az öltöző egyik elhagyott zugában? Mert az tuti elveszett egy nagytakarítás után, más magyarázatot már nem igazán tudok találni arra a szomorú tényre, hogy tizenhárom kör után is egy piszok nagy nulla áll a neve mellett.

Kategória: felkonf, mérkőzés
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Humor Herold kalandjai Futbóliában bejegyzéshez

 1. peppino szerint:

  Volt egy drámai ETO-Vác meccs, amikor majdnem kiestünk, ha jól emlékszem Miriuta góljával neyrtünk 1-0-ra, és pont bentmaradtunk.

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Megnéztem,’95-ben volt ez a meccs. A tét az osztályozó elkerülése volt, ha iksz, a BKV Előre, ha kikapunk, a Salgótarján lett volna az ellenfél. Az 1-0 után a Vác ment újrázni és végül bennmaradt (Vác-BKV 4-0, BKV-Vác 1-1).

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.