Mint a mesében

hajrá ETO! ott van egy-két siló! (fotó: sc-esv-parndorf.at)

-Te figyelj, Jani! Az ott nem a Vukasović Marko?

Ez az obligát kérdés, akkor hangzott el, amikor a kissé rozzant Opel Kadett kitette az indexet a parndorfi leágazás előtt, és elsuhant mellette egy magyar rendszámú busz. Mintha valaki integetett volna arról a buszról. Természetesen ez egyáltalán nem biztos, de az Opel sofőrje határozottan állította, volt az egyik ablakban egy mosolygós fiatalember, akit vasárnap még a gyirmóti pályán rohangált, hiába.

-És miért integetne, te nagyeszű? – kérdezte a társa, a Jani, és ha jobban belegondolunk, teljesen igaza volt, mert eleve mit keresett épp ott és, épp akkor egy olyan busz, amin enbékettes focisták utaznak, és ha mégis, mi a fészkes fenéért akart volna bármelyikük barátkozni vadidegenekkel, ahelyett, hogy behúzta volna a függönyt, és úgy tett volna, mintha nem is létezne.

-A Magasföldi is ott ült eggyel előtte. Fűcsomó legyek, ha nem így van. Kint hagytam a kalaptartón az ETO-sálat, tuti, hogy azt látta meg. Tudod, hogy mennyire nem normálisak ezek ott a Balkánon.

Kálmán még egy pár percig merengett magában, de aztán már csak arra koncentrált, hogy megtalálja azt a kurva boltot a sok között, ahová az asszony küldte, persze szombaton, hogy visszacserélje a múltkor vett puccos ruháját.

Amikor próbálta, még jó volt, de valamiért otthon már nem fért bele.

-Még a levegőtől is hízik, apám!

Röhögtek.

*

A Rapid kereste meg az ETO-t. A Regionalligában játszó második csapatuk Parndorfban játszott bajnokit, és jó ötletnek tűnt, hogy a bundesligás társaság is játszik egy meccset, ha már nincs forduló. Állítólag a Sopront hívták, de miután tizedszer sem vette fel senki a telefont, hirtelen ötlettől vezérelve tárcsázták a győri stadion számát.

-Grüss Gott! Wir möchten mit Herr Korsós sprechen! – dörmögte bele a mobilba az osztrák funkcionárius, mert tudta, hogy a Gyuri győri.

-Mi van? – szólt bele valaki a vonal túlsó végéről. – Ő-már-nem-dol-go-zik itt! – mondta aztán az a valaki tagoltan és jó hangosan, hogy Bécsben is megértsék.

Szerencsére elcsípte a beszélgetést az éppen arra járó Böjte Attila, és pikk-pakk letárgyalta a derbi részleteit. Szerdán történt mindez, volt idő szombatig a komplett felkészülési tervet újragondolni.

*

Akik látták azt mondják, régen láttak ilyen összeszedett ETO-t futballozni. A védelem magabiztosan állt a lábán, esélye sem volt az osztrákoknak egy támadást normálisan végigvinni. Tajthy úgy szűrt, mint az álom, a megszerzett labdákat egyből dobta tovább Magasföldi felé, aki tanárian osztogatott.

Tényleg a semmiből jött a Rapid vezető gólja. Egy hosszan felívelt labdát Koszó fejelt ki, de szerencsétlenségére pont a már induló Vukasović hátára esett a bogyó, onnan meg hova máshova, mint visszafelé gurult. Az éppen arra poroszkáló Weyermayr köszönte szépen, begyalogolt a tizenhatosra, csinált egy lövőcselt, majd elgurította Gyurákovics mellett a bőrt, aki még belepiszkált egy cseppet, de csak lassítani tudta a gurulást megállítani nem.

játszottak már zöldekkel (fotó: zimbio.com)

Nem omlottunk össze a demoralizáló találattól. Sőt! Olyan huszáros rohamokba kezdtek a srácok, hogy ihaj. Kühbauer mester nem győzött ordibálni az oldalvonal mellett. A segédedző folyamatosan tolta elé az online statisztikákat, és bizony a labdabirtoklás a 30. perc tájékán már 75-25 volt ide.

Meg is étrkezett a megérdemelt egyenlítés nemsokára. Kovács viharzott el jobb oldalon, nem bírták utolérni, amikor a tizenhatoshoz ért, felnézett, lágyan átívelt a hosszúra, amit Hamar egyből visszafejelt középre, és a tizenegyes ponton érkező Koltai kapásból, kegyetlenül bevarrta hosszú fölsőbe. Tapsolt a publikum, mert ilyet utoljára akkor láttak, amikor az osztrák válogatott táborozott náluk több mint harminc éve. Akkor Schachner-Krankl-Prohaska volt a három állomás.

Szünet után sem álltunk le. Kicsit több mint tíz perc elteltével Magasföldi szögletét Koszó fejelte be az ötösről. Egy fejjel volt magasabb mindenkinél.

A folyamatos cserék mintha kicsit megzavarták volna a csapatot, akadozni kezdett a játék. A Rapid ennek ellenére a kapunk közelébe sem jutott, néhány erőtlen átlövéssel próbálkoztak, de azokat Keserű lekapkodta mint a legyeket. Sohanapján rúgtak volna gólt, de a spori megsajnálta őket és befújt egy nevetséges tizenegyest. Mondjuk, ha előtte a kolléga behúzza a méteres lest…

A 2-2-vel aztán mindenki megelégedett, szépen lassan lepörgette a két csapat az órát.

Király József: „Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó játékra is képesek vagyunk, főként, hogy több hete folyamatosan meccselünk. Le a kalappal a srácok előtt! Persze ez a produkció semmit sem ér, ha a hátralévő négy fordulóban nem szerzünk legalább tíz pontot. Már a Barcika ellen szeretném viszontlátni a mai teljesítményt. Ami biztos, sok ilyen kemény ellenféllel megvívott mérkőzésre van szükségünk, ha NB I-esek akarunk lenni.”

Dietmar Kühbauer: „Megleptek minket a győriek. Korszerű gyors futballt játszottak, ráadásul rengeteg technikás játékosuk van. Nem is értem, miért szerepelnek csak a második ligában. Hogy mit gondolok a mi játékunkról? Nem sok jót. Páran bizonyíthattak azok közül, akik kevesebb szerepet kaptak eddig, de csak Christoph [Weyermayr] élt a lehetőséggel. A LASK-kal szemben ez édeskevés lesz, a Szpartak Moszkva elleni EL-meccsre meg még gondolni sem merek.”

*

-Ide többet nem jövök, bazmeg! Ha az asszony akar valamit, kijön busszal vagy taxival, bánom is én. Kifizetem az egészet.

-Oda süss, Kálmán! Nem azt a buszt láttuk idefelé jövet?

-Ugye mondtam! És tényleg ott van Vuka! Otthon meghívhatsz egy sörre a Karavánban. Vagy kettőre. Meg egy unicumra, természetesen. Nálam ma lesz vége a száraz novembernek.

*

2018. november 17.

Parndorf, 300 néző

SK Rapid Wien – WKW ETO 2-2 (1-1)

Rapid: Knoflach (46’ Haas) –Bolingoli-Mbombo (66’ Schobesberger), Müldür, Dibon (46’ Greiml), Potzmann – Nader (70’ Schwab), Martić (70’ Murg), Ljubićić, Knasmüllner – Berisha (66’ Ivan), Weyermayr (80’ Pavlović)

ETO: Gyurákovics 3 (46’ Keserű 3) – Tóth 3 (80′ Kalmár 0) , Koszó 3.5, Vukasović 3, Vadász 2.5 – Tajthy 4 (72’ Jakab 2.5) – Magasföldi 4 (65’ Szimcso 2.5) – Kovács 3 (80′ Szánthó 0), Koltai 3.5 (46’ Múcska 3), Baracskai 2 (72’ Andrić 2.5) – Hamar 2.5 (65’ Mervó 3)

Gólok: 12’ Weyermayr 1-0, 33’ Koltai 1-1, 57’ Koszó 1-2, 78’ Schwab (11-es) 2-2

[Az osztályozásnál 1-től 6-ig terjed skála, ahol a hatos a legjobb érdemjegy. Fontos tudnivaló, hogy van feles osztályzat is, illetve az kap értékelést, aki legalább egy fél félidőt a pályán töltött.]

*

A fenti történet, és pláne a mérkőzés merő kitaláció.

Harmadszor van hosszabb szünet a második ligában a válogatott fellépése miatt, amit sok csapat arra használ fel, hogy felkészülési meccset játszik. A mi esetünkben erről nincs szó, bár például szeptemberben szóltak arról kósza hírek, hogy összecsaptunk a Budaörssel valahol, titkosan és kikaptunk 3-1-re. Ki tudja, hogy így volt-e? Nyoma ennek nincs.

Az ETO más utakon jár, úgy tűnik, hogy a szakma az edzések mindenhatóságában hisz, és a megelőző időszak nagyobb terhelése után inkább a regenerációra helyez nagyobb hangsúlyt. Kétségtelen, hogy egy átlagos magyar focista hosszabb távon nem bírja a szerda-vasárnap ritmust. Még az NB I-ben sem, nem hogy eggyel lejjebb. No de akkor is! Egy elvileg komolyabb célokat maga elé tűző csapatnál nem kéne néha erősebb ellenfelekkel is megütközni? Értem én, hogy most a kupa miatt idejött az Újpest, ráadásul tétre menő meccset kellett játszani velük, nem holmi tingli-tangli kilencven percet, de kinek ártott volna, ha teszem azt, kihívjuk a Haladást a hóra?

igazi meccs, igazi szereplőkkel (fotó: balmazfoci.hu)

Veszteni nem vesztett volna senki, mert ilyenkor aztán végképp nem az eredmény számít.

A hétvégén többek között a következő párharcokra került sor. Ismétlem: ne az eredményeket nézzétek!

Puskás Akadémia – Kazincbarcika 4-0

Balmazújváros – DVTK 0-0

NK Osijek – Zalaegerszegi TE 3-1

MTK – Gyirmót 4-5

Kategória: mérkőzés, mindenmás
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.