Roppant korszerű meccsértékelés

#1 a korlátok azért vannak, hogy ledöntsük őket (fotó: saját)

Tisztelt Mindenki!

Tisztelt Én én! (Megjegyzés: az ’én’ hangsúlyosan kisbetűvel, ha nyomtatásba kerül!)

Tisztelt Játékosok és Stábtagok!

De mindenki előtt: tisztelt SzurkolókSZURKOLÓK! (Megjegyzés: ezt majd csupa kurzívval és nagybetűvel szedjék, ha nyomtatásba kerül!)

Sokan tudják rólam, hogy szeretem a focit. (Megjegyzés: apró hatásszünet, lehetőség szerint taps a közönség soraiból.) A szó, hogy szeretem nem is fejezi ki eléggé azt, amit érzek, ha zöld gyepet, guruló labdát, de főként és elsősorban kétszer tizenegy kidolgozott felsőtestű fiatalembert látok szaladgálni a mészcsíkok között. Mert bár az öncélú mozgás lehet, hogy erősíti az izmokat, de nem nemesíti a lelket. Ahogy a mondás is tartja, nem azért vetjük el az aprócska magot, mert már nem szeretnénk soha többet látni, hanem azért, hogy később, amikor annak eljön az ideje, akkor kihajtson. (Megjegyzés: nevetés, taps.) Az persze nem elég, ha csak kimegyünk a pályára, futunk és közben passzoljuk egymásnak a labdát, mert ugyan fontos az együttlét, az hogy érezzük, egy közösség vagyunk, de a cél a gól, a minél több gól. A végső cél a győzelem. (Megjegyzés: hosszan tartó taps.) A székely ember, ha bemegy a boltba, nem csak diskurálni szokott, hanem vesz is valamit.

–Mit kérsz, góbé?

-Tudod te azt nagyon jól!

-Kétszáz lej lesz.

-Nem kérdeztem.

Így vagyunk mi is ezzel. (Megjegyzés: jóleső hahotázás a széksorokban.)

Tisztelt Futballisták!

Tisztelt Barátaim.

Ma Önök győztek és ez jó. Nem volt könnyű a siker, de azt sosem adják olcsón. Aki azt mondja, hogy a gálázással tarkított menetelés teszi boldoggá a drukkereket, az nem beszél igazat. Azok tartják így, akik nem ismerik a magyar nép igazi lelkét, vagy ha mégis, nem mernek a tényekkel szembenézni. Az ilyen embereknek azt üzenem, járjanak a Kampnoúba (Megjegyzés: ha a szöveg megjelenik a Magyar Nemzetben, ott Camp Nou szerepeljen! Vagy Nou Camp, a Gyuri majd segít.), hamar rá fognak jönni, arrafelé sincs kolbászból a kerítés. Sőt! (Megjegyzés: nevetés.)

#2 ha neked lejt a pálya, használd ki okosan (fotó: saját)

A küzdést sosem kell szégyellni, ha az megvan, baj már nem érhet minket. A tudás hiánya relatív és egyébként sem adta a tévé a meccset. Emelje fel mindenki a fejét! Az analeszekbe (Megjegyzés: írásban Annales, még véletlenül se legyen benne ékezet!) az kerül, 0-1-ről lett 2-1. Heroikus küzdelem volt, minden energiát felemésztő hősköltemény. Amikor a szegény ember elment a gazdag paraszthoz, hogy egy kis haladékot kérjen a dézsma befizetése végett, és az őt fogadva felbucskázott a Bodri kutyában, de úgy, hogy akkorát herebócált, amekkorát még nem látott emberfia, és úgy beverte a fejét a küszöbbe, hogy menten meghótt, senki sem kérdezte azt a szegény embert később, ugyan miként intézte el a dézsma dolgát oly’ ügyesen, hogy még a gazdag paraszt portájába is beköltözött az egész pereputtyával. Megesett, ahogy megesett. Győzött az igazság. (Megjegyzés: hosszan tartó taps, a közönség helyeslően bólogat.)

A három pontot minden alkalommal meg kell becsülni. Ha az megvan, az már a miénk, azt senki sem veheti el tőlünk semmilyen furfanggal, vagy erőnek erejével. Be kell rakni a kredenc alsó fiókjába, oda, ahol már a többi is sorakozik.

És ha így van, álmodhatunk is nagyokat, mert álmodni kell. Aki álmatlanságban szenved, az forduljon felém bizalommal, majd én segítek neki. A probléma megoldására ki is dolgoztam egy hét pontos tervet.

 1. Jövő vasárnap Önök megverik a Vasast.
 2. A következő vasárnap Önök megverik a Siófokot.
 3. A rá következő vasárnap Önök megverik a Csákvárt.
 4. A változatosság kedvéért az utána következő szerdán Önök megverik a Budafokot.
 5. Négy nappal később, vasárnap Önök megverik a Nyíregyházát.
 6. Egy héttel később, vasárnap Önök megverik a Nyíregyházát.
 7. Szusszanhatnak egy kicsit, kihagyhatnak egy vasárnapot, de csak azért, mert ha megint jön egy újabb vasárnap, Önök megverik a Kaposvárt.

(Megjegyzés: folyamatos dübörgő tapsvihar, mindenki feláll, majd jöhet a vastaps.)

#3 ne feledkezz el a rejtett erőforrásaidról (fotó: saját)

Tisztelt Mindenki!

Tisztelt Én én! (Megjegyzés: lásd fentebb!)

Tisztelt Játékosok és Stábtagok!

De mindenki előtt, tisztelt SzurkolókSZURKOLÓK! (Megjegyzés: lásd ezt is fentebb!)

Most ennyit tudtam ígérni, szerintem nem kevés. Ha valakinek mégis hiányérzete maradt, az csak arra a kérdésre adjon választ, hogy ki volt kormányon, amikor legutóbb az európai futball nagyszínpadán állt a nemzeti csapat és EB-meccseket játszott a züllött Franciahonban?

Egyes indián törzseknél az a mondás járja, hogy inkább kólintsd fejbe a tomahawkoddal a sápadt arcút, mint magyarázd el neki, miként kell a parazsat feléleszteni a békepipában.

Igazuk van. (Megjegyzés. hatalmas nevetés a padsorokban.)

Hajrá Magyarország!

Hajrá magyarok MAGYAROK! (Megjegyzés: a szöveges megjelenítésben legyen csupa nagybetű!)

De legfőképpen hajrá etó ETO! (Megjegyzés: nem elég a nagybetű, vastag szedet is legyen, ha színes a nyomtatás, akkor extraként mélyzöld!!!)

*

Nem lett parádé, nagyon nem.

Nem is lenne nekem ezzel olyan nagy problémám, ha egy feltétel teljesülne, teljesült volna.

Röviden. Idejön az a csapat ellenfélnek, amelyik a sereghajtó a ligában. Huszonkettőből csak három meccset nyer meg eddig. Idegenben egy pipa, egy remi, és tizenegy gyufa. Ezek után úgy kezdünk, ahogy egyébként a Barátság Parkban elfogadható lenne a vasárnapi ebédet követő rövid szunya után, egy házasok a nőtlenek elleni derbin, amin a minimum részvételi korhatár negyvenöt év. El nem tudok képzelni ideálisabb szituációt arra, hogy ésszel(!) nekiugorjunk valakinek, mint ez. Mégis mi a tököm kockázat miatt kellett már az első pillanattól kezdve tilitolit játszani?

Labdát vesztünk és az ellencsapás során a villámgyors Hamar Ádám meglép Vuka mellett, aztán tizenegy méterről beveri? Talán nem kéne annyi tudományos-fantasztikus filmet nézni a videóelemzés helyett.

Mindegy, győztünk. Be is fejezem a kritikai megjegyzéseket. Persze a nagy fenét mindegy…

Lássuk inkább a pozitívumokat!

Bagi Pistának megvan végre az igazi posztja. Ő lett a Nagy Bedobó. A második félidőben egyszer a félpályáról végzett el egy partdobást, mire azt mondtam, hogy megeszem a sapkámat, ha becsűri a tizenhatosra. Basszus, majdnem megcsinálta… Vadász helyében este telesírtam volna a párnámat, mert ez a játékelem eddig kizárólag az ő felségterülete volt. Ami mindenképpen bíztató, hogy volt is ebből néhány veszélyes szitu.

Vászka megint nagyot ment, bár most nagyobb volt a hibaszázaléka. A hosszú indítás nem az ő játéka, azt azért meg kéne mondani neki. Ahhoz vélhetően hosszabb és izmosabb láb szükségeltetik. Az első gól előtt olyan parádés volt az assziszt, ami nálam 10 pontot ért.

Lovrencsics Bazsi elképesztő nagyot melózott. Hihetetlen, hogy ekkora termettel, még a kilencvenedik percben is volt benne szufla a rövid sprintekhez, amik után ráadásul nem levegőt kapkodva támaszkodott a térdére félig aléltan, hanem szépen visszazárt. Nem is olyan régen láttam én itt olyan centert, aki halott volt a meccs végére. Ja és nem mellesleg gólt, győztes gólt fejelt, így 2/2 a mutatója. Nem rossz.

Nekem még Szimcso és Andrić tetszett. Előbbi gólja tanári volt, ráadásul ő is rohangált eleget. Talán kicsit többet kellett volna labdákkal keresni. Nemanja a leszeget fejét néha felemelte, középre tekintett és kanyarított. Ha minden meccsen egy ilyen tekerés bejön, mint ahogy most is, nem leszünk szomorúak.

#4 ne foglalkozz másokkal, játszd a saját játékodat (fotó: saját)

A többiek tisztességgel tették a dolgukat.

Még valami. Azt jó lenne biztosan tudni, hogy csak a kényszer szülte, hogy jóindulattal is csak másfél offenzív típusú futballista ült a padon. Így tényleg nehéz lehet belenyúlni egy olyan meccsbe,  ami nem feltétlenül az elvárások szerint alakul.

No pá, ez a meccs több karaktert nem érdemel.!

*

WKW ETO- BSS Monor 2-1 (0-0)

ETO: Horváth 2.5 – Kovács 2.5, Tar 2.5 Vukasović 2.5, Völgyi 2.5 – Vashkeba 3, Bagi 3 – Szimcso 3.5, Tajthy 2.5 (59’ Szalánszki 2.5), Andrić 3.5 – Lovrencsics 4. Edző: Király József

Monor: Bozsó – Sági, Fülöp, Tóth F., Farkas – Asztalos (74’ Peszmeg), Lázár – Bori, Palincsár, Szuhodovszki (79’ Szabó) – Hamar (58’ Tóth B.). Edző: Horváth Dávid

Gólok: 54’ Farkas 0-1, 61’ Szimcso 1-1, 75’ Lovrencsics 2-1

[Az osztályozásnál 1-től 6-ig terjed skála, ahol a hatos a legjobb érdemjegy. Fontos tudnivaló, hogy van feles osztályzat is, illetve az kap értékelést, aki legalább egy fél félidőt a pályán töltött.]

Kategória: mérkőzés
Címke: , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Roppant korszerű meccsértékelés bejegyzéshez

 1. Horváth Tibor szerint:

  Van egy észrevételem:- Tajthy nagyon sokat futott, szerelt indított mindenhol ott volt!
  -, néha hibázott!- de, ki nem?
  Kihagyott egy borzalmas nagy helyzetet, belerúgta a bőrt a kapusba!
  – (már ugrottunk, hogy gól -ám ilyen a sors!)
  – utána lecserélte az edzőnk és Ő mérgesen, dühödten ment az öltözőbe!
  Egyébként megint nem értettük a cserét, miért Őt aki küzdött, futott.,.,.,!
  Valami beugrott:-hoppá
  – így járt Magasföldi is amikor kihagyta a hatalmas, helyzetet! – csere! (addig jól játszott)
  (azótatudjukmásholvan)
  Dühből- dacból nem szabad cserélni! – az tévedhet, hagyhat ki helyzetet,- aki oda kerül!
  Hajrá ETO- hajrá Győr!

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Kétségtelen, hogy sokat melózott, de most nem volt benne az átütőerő. A cseréről nem tudok mit mondani. Sikerült olyan kispaddal nyitni, hogy sérülés nélkül, reálisan kizárólag Szalánszkinak, talán még Hidi Sanyinak volt esélye pályára kerülni. Támadó nem állt készen.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.