A nagy reccs

belegabalyodva (fotó: stock-clip.com)

1947. április 20.

Vasas ETO – Testvériség 8-0 (3-0)

2.500 néző, vezette: Deák

ETO: Horváth – Vörös, Farkas – Baróti, Kovács, Józsa – Hanisch, Szilvási, Kiss, Gőcze, Deák. Edző: Remmer Károly

Testvériség: Borsai – Hidas, Hadrévi – Körmöczi, Kupl, Hídvégi – Tass, Forró, Nagy, Gyömbér, Tinelli. Edző: Fogl II Károly

Gólok: 13’ Szilvási 1-0, 37’ Kiss 2-0, 42’ Gőcze 3-0, 51’ Józsa 4-0, 52’ Deák 5-0, 59’ Hanisch 6-0, 61’ Szilvási 7-0, 84’ Szilvási 8-0

*

Miközben az ETO rommá verte az akkortájt hihetetlen magasságokban járó Testvériség csapatát az első osztályban, ugyanazon a napon, több mint háromszáz kilométerrel odébb, egy kevés füvet, de annál több szenvedélyt látott vadromantikus futballpályán írta be magát éppen a hazai labdarúgás történelemkönyvébe olyasvalaki, aki aztán egy évvel később már zöld-fehérben rúgta a bőrt, és lett utóbb legendás játékos a Rába partján.

Kertesi Ignác, mert róla van szó, nem tett mást, csak rúgott három gólt a lesajnált Pereces dresszében a pokoli hangulattól lefagyott Ferencvárosnak, majd tett egy ártatlan mozdulatot, minek következtében olyan eseménycunamit indított el, amit azóta is megemlegetnek mindazok, akik azt ott személyesen látták, és akik közül ma már csak páran lehetnek az élők sorában, de azok is, akik csak olvastak, esetleg hallottak a történetről.

*

Az 5. percben [második félidő – a Blog] Futó II lendületesen elfut, beadására Kertesi óriási lendülettel fut rá és tíz méterről élesen a jobbsarokba fejel. 3:0. A nagy lendületben lévő Kertesi azonban nem tud megállni, befut a ferencvárosi kapuba, a hálót elkapva fékezi magát. A nagy rántástól a háló leszakad és magával rántja a felső lécet is. A játékvezető erre lefújja a mérkőzést.

Czeizler Sándor, az ÉLASz elnökének vezetésével a perecesiek a játékvezetőhöz sietnek és az új szabálykönyv 29. paragrafusa alapján kérik, hogy a mérkőzést folytassák.

(Az MLSz új szabálykönyvének 29. paragrafusa ezt mondja: »Ha a játék valamilyen okból félbeszakad (pl. a kapufa eltörik, akkor a játékvezető a játékot félbeszakítja. A félbeszakadás után meg kell tenni minden intézkedést, hogy a játékot folytatni lehessen.«)

A perecesiek a kapufát helyreállították. Várszegi játékvezető hajlandónak is mutatkozott, a ferencvárosi játékosok azonban időközben felöltöztek, Sárosi dr. pedig autójába ülve már el is hagyta a pályát.

[Népsport, 1947. április]

Kategória: történelem
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.