Klíma, változás

a küzdelem dominált (fotó: Népsport)

Szombaton is az egész országban 25-30 fok közötti hőmérséklet volt. A második hete tartó kánikulai melegben tíz- és tízezrek töltik a hétvégét vízpartközelben, üdülőhelyeken. Győr-Sopron megyében is telt ház van a szállodákban és a kempingekben. A környék idegenforgalmi hivatalai gazdag programot állítottak össze a szórakozni vágyóknak.

Az ország legnagyobb részén a már napok óta tartó száraz, májusi nyár kiszárította a talajt, mind több vizet kívánnak a növények. Sok gazdaságban még szombaton is öntöztek.

A sör iránti kereslet ugyancsak fokozódik. Az öt üzem közül a legnagyobb, a Kőbányai Sörgyár, az idén a tavalyinál harmincezer hektoliterrel több sört állít elő. Új palackozó gépsort is üzembe állít, ám a szerelés miatt néhány hétig átmeneti hiány fordulhat elő termékeiből nemcsak Budapesten, hanem a Balaton partján is.

Előrejelzés vasárnapra. Nyugat felől lassan tovább növekszik a felhőzet, és előbb a Dunántúlon, majd máshol is várható zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, főként a zivatarok idején átmenetileg megerősödik. Még tart a meleg idő. A hőmérséklet várható csúcsértéke: a nyugati országrészben 21-24, máshol 25-30 fok.

[szemelvények az 1983. május 22-i napilapokból]

*

Tizenegy előtt pár perccel talpig feketében kifut a gyepre Divinyi, Jaczina és Huták. Nem, ők nem egy Lázár Ervin mese gonosz mellékszereplői, akik a végén persze jól megjárják, de azért előtte sok borsot törnek az árgyélus király orra alá. Ők a bírók. Pardon! Divinyi a bíró, Jaczina és Huták pedig a két partjelző. Nincsenek jól. Erősen gyöngyözik a homlokuk, míg a kezdőkörbe érnek, magukban szentségelnek, hogy ki volt az a nagyeszű, aki erre az időpontra írta ki az év meccsét, de nincs mit tenni. Futballozni muszáj. Egyébként is adja a tévé. Mögöttük fehér és zöld dresszben érkeznek a csapatok, a játékosok pihegnek, pedig még csak alig kocogtak pár métert, hunyorogva néznek körbe, mennyi ember!, ámuldoznak, nem álom, itt most meccs lesz.

A Mágus kissé lemaradva bukkan elő a játékos-kijáróból. Nem, ő nem egy Lázár Ervin mese főszereplője, aki elvarázsol mindenkit, hogy aztán a történet megfelelő pontján, sűrű füst és végtelen mormolás közepette változtassa vissza az arra érdemes figurákat eredeti alakjukba, hogy aztán addig éljenek, amíg meg nem halnak, ő egy igazi Mágus, a legnagyobb titkok tudója. Álruhában érkezik, rövid sortot és hetyke strandpapucsot visel, tekintetét napszemüveg rejti. Kicsit gondterhelt, az időjárás nem az ő területe, nincs és nem is lehet rá hatással, aggódik a szokatlanul nagy meleg miatt.

Divinyi kinéz Hutákra, aztán meg Jaczinára, sípját a szájához emeli, és hangosan belefúj. Induljon egy újabb varázslatos történet!

*

Ebben a bajnokságban ez volt az első mérkőzésünk, amikor hosszú időn keresztül képtelenek voltunk megvalósítani az előzőleg elhatározottakat. természetesen most is letámadással kísérleteztünk, ezzel akartuk zavarba hozni a Ferencvárost. Póczikot azonban a nagy meleg rendkívül erősen befolyásolta, legyengítette. Keveset mozgott, túl nagy teret hagyott Nyilasinak, aki ezt mesterien kihasználta. Régi bajunk, hogy ez a sor vagy egészen magas színvonalú teljesítményt nyújt, vagy a játék valamely fontos fázisában »betlizik«. Most nem védekeztek! Ezért kellett Póczikot lecserélnem és Szepesivel már minden másként ment! A félidőben azt bizonygattam a fiúk előtt, hogy még nincs semmi veszve. Rosszul játszottak, ezért vezet az ellenfél, és ebben nincs semmi csoda. Még rendkívüli sem! Felejtsék el, amit eddig csináltak, játsszanak úgy ahogy szoktak, és akkor minden másként lesz… Azt is mondtam nekik, hogy játsszanak többet a bal oldalra, mert Hajszán eddig alig volt játékban, pedig gyors játékos, egy-két húzással helyzetbe kerülhet. Megfogadták, és úgy érzem, ez a húzás bejött! A második 11-es olyan csapás volt, amelyet csak kevés csapat tud állva elviselni. Most örülök igazán annak, hogymindig megköveteltem a 90 percig való teljes erejű küzdést, hozzászokhattak tehát a játékosok ahhoz, hogy oxigénszegény állapotban is lehet, sőt kell ügyes, okos, szép dolgokat produkálni! Általában mi szoktuk tűzbe hozni a közönségünket, ezértfájlalom, hogy most, amikor bajban voltunk, annyira elnémult a lelátó. Csak akkor támadt fel a buzdítás, amikor már a gólok jöttek… Nagyon szerettünk volna nyerni, de most azt kell mondanom, rendkívül értékes számunkra ez a döntetlen. A bajnokság természetesen még nyíltabbá vált, de az első hely soha senkinek nem esett magától az ölébe.

[Verebes József meccs utáni őszinte értékelése]

*

Hivatalos látogatását befejezve hétfőn elutazott Budapestről Robert Mugabe, a Zimbabwei Köztársaság miniszterelnöke. A kormányfő kíséretében volt Witness Mangwende külügyminiszter, Richard Hove kereskedelmi miniszter, Emmerson Munangwa, a miniszterelnöki hivatal államminisztere, Frederick Shava munkaerő-gazdálkodási, tervezési és fejlesztési miniszter, Simbarashe Mumbengegwi építésügyi miniszter, valamint a miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium több vezető munkatársa. A miniszterelnököt elkísérte a felesége is.

A népes delegáció nagyon jól érezte magát hazánkban. A magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokat kifejezetten hasznosnak ítélték meg, és rendkívül elégedettek voltak a hihetetlenül kedves fogadtatással. Különösen hálásak voltak azért, hogy a Hotel Intercontinental tárgyalójába felállított televízión keresztül vasárnap délelőtt megnézhették a Rába ETO és a Ferencváros csapatai közötti futballmérkőzést, ami mély benyomást tett a küldöttség valamennyi férfitagjára. Mangwende úr és Mumbangegwi úr együttesen el is határozta, hogy a minisztériumok csapatokat hoznak létre, és évente megmérkőznek egymással.

A vendégek az itt tartózkodásuk során csupán egyetlen apró kellemetlenséggel szembesültek, mégpedig azzal, hogy sokkal nagyobb hőség uralkodott Magyarországon, mint amire előzetesen számítottak. Pedig a szakértők hónapokig tartó elemzés után javasolták a miniszterelnöknek a május közepi időpontot, mivel a hosszú távú statisztikák azt mutatták, hogy leginkább ilyenkor kellemes a klíma Európának ezen a vidékén.

Az afrikai delegáció természetesen nem neheztelt ezért a vendéglátókra. A hazaérkezés után azonban a miniszterelnök késlekedés nélkül bezáratta a Zimbabwei Meteorológiai Szolgálatot (MSZ), az intézet munkatársait pedig két évre a vadon közepén, a Zambézi folyó partjánál felállított átnevelő táborba küldte.

Mugabe miniszterelnök pár héttel később táviratban fejezte ki nagyrabecsülését a két futballcsapat tagjainak. Különösen az töltötte el csodálattal, hogy ilyen embertelen körülmények között is milyen nagy vehemenciával vetetették bele magukat a csatába.

Önök igazi oroszlánokként küzdöttek, írta a miniszterelnök, és mindezt nagyon komolyan is gondolta.

*

1983. május 22.

Rába ETO – ferencvárosi TC 3-3 (0-2)

28.000 néző, vezette: Divinyi

ETO: Kovács – Csonka, Hlagyvik, Szíjártó (65’ Mile), Magyar – Hannich, Póczik (37’ Szepesi), Burcsa – Szabó, Szentes, Hajszán. Edző: Verebes József

FTC: Zsiborás – Szántó, Judik, Rab, Takács – Ebedli (72’ Dózsa), Nyilasi, Rubold – Szabadi, Szokolai (75’ Koch), Pogány. Edző: Novák Dezső

Gólok: 16’ Nyilasi 0-1, 28’ Nyilasi (11-es) 0-2, 51’ Szentes 1-2, 58’ Hannich (11-es) 2-2, 63’ Nyilasi (11-es) 2-3, 87’ Burcsa 3-3

szóba se jöhet Skandinávia

Kategória: történelem
Címke: , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Horváth Tibor szerint:

    Győzelmet érdemeltünk volna!- jobbak voltunk! Micsoda emlékek!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.