Nagy a mélységnek kútja

milyen kicsin múlnak a dolgok (fotó: webmd.com)

Kétezres évek eleje, kellemes nyáreste, a háttérben a lassan lenyugvó nap, fejünk felett egy szúnyogírtó repülő húz el ijesztően alacsonyan, úgy zümmög, mint az elejteni szándékozott vad, csak sokkal hangosabban, ráadásul olybá tűnik, hogy egyenesen nekimegy a pálya mellett magasodó víztoronynak, nem volt még olyan rég az a szeptember 11., ez az opció sem elképzelhetetlen most már, de aztán persze nem történik semmi különleges, továbbáll, a Holt-Marcal irányába száll, mintha egy kicsit ugyan megbillentette volna a szárnyát, de lehet, hogy csak képzelődöm. Vagy mégsem és nekünk köszönt. Csend lesz megint, és újra a béke szigetévé válik a töredezett aszfalt.

A kilences szaggatott vonalán állok, háttal a kapunak, és várom, hogy végre felíveljék rám a labdát. Ez megy már hosszú ideje, a reménytelenség szobra vagyok, mert nem jön sosem az a labda, vagy ha igen, akkor rosszul, pontatlanul, aztán ha mégis, akkor meg ott van mögöttem ő, aki bulldogként liheg folyton, a nyakamon van, a hátamban van, a vesémbe lát, az agyamba lát, érzem a leheletét, érzem őt, tudom, hogy azért van ott, hogy nekem rossz legyen, esetleg csak, hogy nekem ne legyen jó. És mindig nyer, pedig nem jobb nálam, legfeljebb erősebb, ráadásul ő lát engem, látja, hogy mit csinálok, ellenben én csak sejtem, mi járhat a fejében azon túl, hogy tönkretegye a játékomat, és végtére is elrontsa az életemet.

Ez most jó lesz. Vagy mégsem? Elsőre úgy tűnt, hogy pont mellre érkezhet a labda, a legjobb helyre, oda, ahol nem tud hozzáférni, ami után gyerekjáték lesz az okos oldalpassz, aztán egy gyors lefordulás és már támadhatunk is. Végre! De nem… A levegőben történhetett valami, az ív megtört, biztosan most ért le a permet, ami ráült a bőrre, beívódott a foltok közötti varrásba, ezzel az egész gömb elnehezedett és már csak erőlködve billeg, s bár közelít, nem ér, nem érhet el hozzám úgy, ahogy kellene, épp a combomra esik, vagy ami még rosszabb, a térdemre és messze pattan tőlem, ami bosszússá tesz.

Nem maradhat így, mert az igazságtalanságot nem lehet hagyni, jelezni kell a sorsnak, hogy ácsi!, nem leszünk jóba! Úgy teszek, mintha mi sem történt volna, mintha az a labda nem kapott volna egy aprócska gellert, könnyedén felugrok, csak remélni tudom, hogy velem ugrik ő is, ó!, szegény botor, ha tudná, és tényleg ugrik, hallom a hörgését, a fülemben van az a rettenetes hang, közvetlen közel, most már megcsinálom!, felhúzom a jobb könyökömet, mert az az erősebb, a gyorsabb, és amikor fent vagyok a legmagasabb ponton, amit elérhetek, a zeniten, hirtelen hátrarántom a kezem, a teljes súlyommal segítem a mozgást, érzem, amikor találkozunk, kemény a csontja a szentségit!, vajon mit találhattam el?, az arcát?, az orrát?, a homlokát?, esetleg a bordáit, mert olyan nagyot szökkent?, már esünk visszafelé, együtt érkezünk a kőkemény aszfaltra, elterülünk mindketten, mint a békák, félve nézek hátra, már meg is bántam az egészet, de most már késő. Mosolyog, láthatóan nincs baja, bár az orrából vér szivárog, érdeklődve emeli rám tekintetét, majd szelíden így szól: Jól vagy? Minden rendben? Tudom, hogy véletlen volt.

Csippent a szemével, én meg érzem, hogy a lelkem sír, kezdek lassan összemenni, töpörödöm egészen addig, míg egy hangya nem bámul az arcomba. Nagyon ijesztő feje van a hangyának így felnagyítva.

*

Részlet a MLSZ Fegyelmi Szabályzatából, verziószám: 3/2019, hatályos 2019. augusztus 2-tól.

III. fejezet: Fegyelmi vétségek, fegyelmi büntetések

  1. alfejezet: Különös rendelkezések

13.§ Durva játék

(1) Durvaságot követ el az a labdarúgó, aki túlzott cselekedetével ellenfele testi épségét veszélyezteti.

(2) Annak a labdarúgónak a büntetése, akinek durva játéka a labda megszerzésének, megtartásának, megjátszásáért folytatott küzdelmének érdekében történik,

  1. a) eltiltás egy-négy mérkőzéstől;
  2. b) mérkőzéstől eltiltás egy héttől – hat hónapig.

(3) Annak a labdarúgónak a büntetése, aki a 13.§ (1) bekezdésben meghatározott magatartást olyankor követi el, amikor a labda nincs játékban vagy számára megjátszható közelségben.

  1. a) eltiltás kettő-öt mérkőzéstől;
  2. b) mérkőzéstő eltiltás kettő héttől – kilenc hónapig.

(4) Amennyiben sérülés történik, a labdarúgó a 13.§ (2) bekezdés esetén a mérkőzéstől legfeljebb 6 hónapos, a 13.§ (3) bekezdés esetén legfeljebb egy éves időtartamra szóló eltiltással büntetendő.

*

A tegnapi meccs sajnos nem csak a játékról, nem csak a sportról szólt. Ki tudja miért, de elképesztő indulatok járták be a pályát és a kispadok környékét, olyanok, amikre nincs racionális magyarázat, ha mégis, vélhetően sosem tudjuk meg, mik volt a tényleges ok. Az élet nagy rendező, de most egy kicsit túlpörgette a forgatókönyvet azzal, hogy a történetet egy kirívó sportszerűtlenséggel zárta le, ami végül ritka súlyos sérülésbe torkolt. Egy reményteljes pályafutás most egy jó darabig zárójelbe került és csak reménykedni lehet, hogy azt sok hónap múlva újra lehet nyitni.

tényleg nagy a baj (fotó: eto.hu)

Ami történt megtörtént, most nincs más lehetőség, mint fújni egyet, átgondolni az eseményeket és levonni az egyetlen konzekvenciát: soha többé ilyet!

Mert a futball nem erről szól és nem is azokról az üres kifogásokról, amivel a vendégcsapat trénere végig haknizta a médiát forró fejjel a mérkőzés után!

A dolgokon immár változtatni nem lehet, de azért érdeklődéssel várom a Fegyelmi Bizottság döntését.

De ami ennél százszor fontosabb: tarts ki, Viktor, mert várunk vissza a csapatba, az NB I-et érted is megcsináljuk!

Frissítés!

Részlet a Fegyelmi Bizottság 2019. szeptember 19-i ülésén hozott határozatból.

„[…]Gulyás Máté (Nyíregyháza), mert nagy intenzitással lábszáron rúgta ellenfelét, aki az esetnél súlyos sérüléseket szenvedett, mentő vitte el a helyszínről,  a mérkőzésen való részvételtől 2019. szeptember 19. napjától kezdődően 3 hónapra szóló eltiltást kapott.

Purguly Árpád edző (Nyíregyháza), mert az ellenfél technikai zónájába ment és ott az ellenfél edzőjével szóváltásba keveredett, dulakodott, amelyet a játékoskijáróban is folytatott, a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 3, Makra Zsolt László edző (ETO), mert csapata technikai zónájában az ellenfél edzőjével szóváltásba keveredett, dulakodott, amelyet a játékoskijáróban is folytatott, a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 2, Spisljak Zoran vezetőedző (Nyíregyháza), mert a mérkőzés lefújása után az ellenfél technikai zónájába ment és ott az ellenfél kit managerével szóváltásba keveredett, dulakodott, nyakát szorongatta, a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 3, Sebők Zsolt  kit manager (ETO), mert csapata technikai zónájában a mérkőzés lefújása után az az ellenfél kit managerével  szóváltásba keveredett, dulakodott, nyakát szorongatta a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 2 soron következő NB II férfi felnőtt nagypályás bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.”

Kategória: mindenmás
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Horváth Tibor szerint:

    Ilyen az egész mlsz! (van néhány kivétel)-érthetetlen, képtelen a normális emberi dolgokra! Itt van a szerencsétlen fiatalember Szimcso Viktor, szándékosan okozott naki az ellenfél komoly sérülést! Erre milyen tiltást kap a szándékos sérülést okozó? – 3-azaz három hónap eltiltást! Hol van a minimum 8-azaz nyolc, de akár egy éves fájdalmas gyógyuláshoz képest? – 3-hónap,-nevetséges, bizony mlsz-fegyelmi bizottság- nevetséges-elborzasztó! Ezért történhet meg ilyen. Majd, ha annyi ideig felfüggesztenék játékjogát, mint a felépülés- elgondolkoznának a tettesek!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.