A meccs addig tart, amíg

tiszta, élő gyapjú (fotó: Kisalföld)

Bemész, egyenlítesz!, mondta nyolcvannyolc tavaszán Mário Juliato mester a szünetben a Julio César helyére beküldött Moto Adede Mokének. A Benfica ekkor szűken, 1-0-ra vezetett Chalana góljával a Rio Ave ellen. A huszonhat éves támadó elképzelte, ahogy Pimenta kapus gyors kirúgását követően végig kígyózik a vendégek védelmén, jobbra-balra dőlnek a hátvédek, végül Lourival kényszerítőjét visszakapva felvarrja a bőrt a ficakba, de úgy, hogy Silvinónak esélye se legyen a hárításra. A meccset követő napon a Benfica képviselője kopogtat szerény otthonának ajtaján, akit illedelmesen beinvitál, kávéval kínálja, váltanak pár szót az időjárásról, majd előkerül egy komplett szerződéstervezet, ami öt évre szól, kicsit kéreti magát, úgy tesz, mintha hezitálna, miközben majd kiugrik a szíve izgalmában, aztán persze aláírja, s mikor az elegáns úr távozik, hatalmasat üvölt boldogságában.

Moto Adede Moke tisztességesen ledarálta a második félidőt, esélye sem volt, nem hogy helyzetbe kerülni, de még labdához sem érni, pedig a Benfica sem erőltette meg magát, másnap sem érkezett váratlan vendég a Vila de Conde-i apartmanba. A Rio Ave végül kiesett a szezon végén, Moto Adede Moke pedig tovább ábrándozhatott a nagy ugrásról, persze mindhiába.

Aztán kilencvenöt nyarán megjelent Győrben. Nem volt már fiatal, hiszen jócskán benne volt a harmincharmadik évében, gyors sem volt, mert a kor már csak ilyen, de valakinek fontos volt, hogy eladja egy magyar klubcsapatnak, ahol valakinek fontos volt, hogy alkalmazza. Még gólt is rúgott egyet.

Tiszta szerencse, hogy voltak keretben fiatal srácok, akiknek tényleg fontos volt a címer, a zöld-fehér dressz és az ilyen fontos derbiken is helyén volt a szívük.

Például Fehér Miki.

*

1996. június 5.

Győri ETO – MTK 1-0 (0-0)

5.000 néző, vezette: Tóth

ETO: Brockhauser – Lakos – Lantai, Szabó B. – Puglits, Korsós, Urbán (80’ Mikóczi), Iftodi, Füzi (76’ Fehér) – Moke, Lazăr. Edző: Haász Sándor

MTK: Babos G. – Oprişan – Kuttor, Horváth – Babos Á., Farkasházy (85’ Strasser), Illés, Csillag, Zsivótzky – Csertői, Kenesei (55’ Hamar). Edző: Garaba Imre

Gól: 89’ Fehér 1-0

Kiállítások: 56’ Csertői, 83’ Lakos, 85’ Oprişan

színes lapok nyakra, főre

Kategória: mérkőzés, történelem
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.