A megráncigált bajusz

Szentmihályon diszkó lesz (fotó: Népsport)

A győr-szigeti Engels Frigyes Általános Iskola pajtásai nagy izgalommal várták a vasárnapot, ami nem is csoda. No, nem azért, mert aznap nem kellett suliba menniük. Ugyan már! Hessegessük is el gyorsan ezt a botor gondolatot! Ők ennél sokkal öntudatosabbak voltak, tudták jól, hogy az életben az állja meg a helyét, aki már az iskolában is odateszi magát. Csak semmi lazaság! Egy igazi úttörő egyébként sem hisz a csodában, sokkal inkább a szorgalomban és a kitartó munkában, a csoda misztériumát ezért inkább hagyjuk a csudába, vagy legalábbis legyen az a múlt ködébe bámuló, maradi klerikálisok hitbizománya. A várakozás oka az volt, hogy vasárnap rangos mérkőzés várt a labdával ügyesen bánó tanulókra, a sportolók krémjére, azokra, akik a Pajtás Kupán elnyert második helyezés után megint értékes serlegért indulhattak csatába. Ráadásul a Budapesti Úttörőstadion ifjú futballistáit várták Győrbe, hogy megmérkőzzenek velük az Engels jubileumi kupáért. A név pedig kötelez! Ezen felül pedig közeledett a nagy Engels Frigyes születésének százötvenedik évfordulója, és az aula főhelyén álló vitrinben, ami már így is roskadozott a sok-sok éremtől, oklevéltől és kisebb-nagyobb kupától, talán egy kicsit elhamarkodottan, de ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem ok nélkül, üresen hagyták a főhelyet az óhajtott serlegnek.

A Sieber – Szarvas, Nagy, Kulcsár – Hibik, Sághy – Schögli, Kőhegyi, Horváth, Kovács, Nagy összetételű csapat, amelyben pályára lépett még Bella, Kálmán és Pölczl is, nem okozott csalódást, az Erzsébet ligeti DAC-pályán délben kezdődő meccsen egy laza 7-0-val küldte haza a vendégeket, akik az úttörővasút üzemeltetése terén biztosan előrébb tartottak győri pajtásaiknál, de a fociban volt még mit tanulniuk.

Szűk egy órával a lefújást követően már a Vagongyári oroszlánbarlangnál gyülekezett hatezer ember, hogy aztán tanúja legyen annak, amint a bajnokságban addig gyengélkedő ETO harcos játékkal veri meg a kor sztárcsapatát, az Újpesti Dózsát.

Micsoda időket éltünk! A Dózsát a Crvena Zvezda ejtette ki a BEK-ből pár nappal korábban, a Ferencváros a Liverpoolla szemben vérzett el az EVK-ban, a Budapesti Honvédot a Manchester City búcsúztatta a KEK sorozatától, míg a Pécsi Dózsa, miután kiverte a Newcastle Unitedet, csak szoros párharc után hajtott fejet a Juventusnak, szintén az EVK-ban.

Most meg, divatmajmok várják, hogy jöjjön Ronaldo, meg Messi…

*

1970. október 11.

Rába ETO – Újpesti Dózsa 2-1 (2-1)

6.000 néző, vezette: Wottava

ETO: Földes – Keglovich, Orbán, Kiss, Izsáki – Pozsgai, Horváth L. – Stolcz, Nagy Gy., Horváth B., Glázer, Edző: Dombos Ágoston

Dózsa: Szentmihályi –Noskó, Solymosi (46’ Káposzta), Horváth J., Juhász – Dunai III, Fazekas – Zámbó (46’ Tóth), Bene, Dunai II, Nagy L. Edző: Baróti Lajos

Gólok: 17’ Stolcz 1-0, 19’ Bene 1-1, 31’ Horváth B.

Kategória: mérkőzés, történelem
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Domonkos Tibor szerint:

    Van esetleg valamilyen információ az Engels kupáról 1971-ben?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.