Az ember, aki ott sem volt

nekem fáj a létezés (fotó: Labdarúgás)

Weimper Pista nekem azt a futballistát szimbolizálja, aki ott van és ez jó, de igazából akkor vesszük észre a fontosságát, a létezésének a jogosultságát, ha éppen hiányzik. Hol a faszban van a Weimper? Talán ez a kevéssé szép, és még kevésbé szofisztikált kérdés mutatja meg az ő szerepének lényegét. Szeretném jelezni, hogy ő ennek a típusnak csak az egyik, korai mintapéldánya, akit követett számos utód. Melis, Mörtel, Handel, megvan? De ne legyek ennyire historikus. Mit gondoltok például Lovrencsics Balázsról? Szólok, az ő felhozása egyáltalán nem tekinthető blaszfémiának.

Számtalan alkalommal játszottam el a gondolattal, hogy vajon milyen negatív hatással lenne az én általános életemre, ha teszem azt, levágnák a kisujjamat. Egyet vagy kettőt. A lábamról vagy a kezemről. Hiszen annyira kicsi testrészről van szó, ráadásul a gyakorlati haszna alig látható. Amikor azonban eltűnik, tudniillik dr. Pol levágja szegény kiscica bal hátsó lábát élő egyenes adásban a NatGeo Wildon, akkor a helyzet átértékelődik. Fontos azonban megjegyezni, hogy míg a cicus relatív boldogan éli tovább sanyarú életét Cincinatti-ben, addig az ETO már nem olyan Weimper nélkül.

Hivatalosan két szezonban játszott a csapatban, igaz, meglehetősen furcsa eloszlásban, mivel 1985 elején érkezett és októberben már el is ment, viszont a vicces flikkflakk következtében elkönyvelhet egy ezüst- és egy bronzérmet. Mivel 15 bajnoki meccsen szerzett három gólt, jár neki a kalaplengetés.

Weimper István ma 68 éves. Az, hogy rá szánok egy posztot, kissé igazságtalan sok más ETO-legendával szemben. Tisztában vagyok vele.

De engedtessék meg, hogy néha igazságtalan legyek.

Különösen azért, mert Weimper Pista erre rászolgált.

*

1985. április 20.

Újpesti Dózsa – Rába ETO 1-1 (-)

4.000 néző, vezette: Kovács I L.

Dózsa: Szendrei – Szűcs, Kardos, Bognár, Kozma – Ebedli (63’ Steidl), Herédi, Szabó A. – Schrót, Kerekes(46’ Törőcsik), Kiss. Edző: Temesvári Miklós

ETO: Mészáros – Csonka, Rezi, Stark (48’ Mile), Magyar – Kurucz, Hannich, Preszeller – Szabó O., Szentes, Hajszán (46’ Weimper). Edző: Verebes József

Gólok: 2’ Schrót 1-0, 76’ Weimper 1-1

*

”A 76. percben győri támadás végén Szabó a jobb oldalról, a tizenhatos oldalvonala és a partvonal közötti területről beívelt. Szendrei későn mozdult, és a felugró Weimper fejese után a labda egyet pattant a földön, majd éppen hogy átjutott a gólvonalon., amikor Szűcs visszahúzta a mezőnybe. Nagy M. partjelző azonban határozottan jelezte a gólt, amelyet Kovács nyomban meg is adott.”

*

A nyitóképen Weimper küzd Rab Tiborral, akinek szintén átok volt, hogy a futballban van labda.

Kategória: történelem
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.