Főúr, volt egy feketém!

kérek egy étlapot (fotó: restu.hu)

– Szép jó napot kívánok! Ebédelni szeretnének?

– Jó napot! Igen. Farkaséhesek vagyunk. Tud esetleg valamit javasolni?

– Hogyne, természetesen. Előételnek mindjárt kétfélét is. Tudom ajánlani a sült kacsamájat hagymachutney-val és kukoricamáléval. Vagy esetleg a fűszeres kecskesajtkrémet sült célkákkal és citrusokkal. Mindkettőt nagyon dicsérik a vendégek.

– Hú, ez nagyon jól hangzik. Mi lenne drágám, ha egyikünk kacsát kérne, a másikunk meg sajtot? Igen, kaphatsz belőle.

– Nem fognak csalódni.

– Akkor lesz egy kacsa és egy sajt.

– Rendben. A fő ételek közül sikerült esetleg választani?

– Erősen gondolkodom a báránycsülkön. Ez a chilis-meggyes házitészta nagyon izgatja a fantáziámat.

– Az egyik specialitásunk.

– Akkor én szerintem maradok is ennél? Alízka?

– Szeretném felhívni a hölgy figyelmét a borjúpaprikásra, ha megengedi. Meglepően könnyű étel, amit csak megerősítés a juhtúrós specle.

– Specle? Még sosem hallottam ezt a szót. Mit takar?

– Olyasmi mint a galuska, csak még lazább a tészta.

– A feleségem jellemzően valami tengeri herkenyűt szokott enni. Igaz, Alízka? Esetleg ráksaláta, drágám?

– Bocsásson meg uram, de a rák sajnos nem a legfrissebb.

– Ó! Megpróbálod a borjút? Igen? Nagyszerű. Kérünk egy ilyen speclés borjút.

– Értem. Hozhatok esetleg egy Rezeda Olaszrizlinget? A Káli-medence egyik pompás nedűje. Tökéletes párosítás a választott ételekhez. A gyümölcsaroma talán még jobban felerősíti az egyébként is fenséges ízeket.

– Meggyőzött. Kérem, hozzon nekünk egy palackkal. Melyik évjárat?

– 2019-es természetesen. A legjobb.

– Köszönöm. Tetszik ez a hely. Talán többet kéne idejárnunk.

– Megtisztel, uram.

– Csak itt van éttermük?

– Igen. A tulajdonos alapelve, hogy nem szabad szétaprózódni.

– Nagyon okos gondolat.

– Ezért csak egy futballcsapatunk van még.

*

Az utóbbi időben újra fellángolt az a szurkolói attitűd, hogy talán méltóbb kezekbe kellene adni a klubot, mert nem elég ambíciózusak a tervek, pedig ugye a dicső múlt miatt minimum többet érdemelne az ETO. Számtalan alaklommal hozták szóba a sikeres felvidéki nagyvállalkozót, aki már nem tudja hova bújjon a kíváncsi tekintetek elől, ráadásul állandóan a vállára röpül egy papagáj.

itt a papiros, hol a papiros (fotó: saját, forrás: Opten)

Közben pedig méltatlanul elsikkadt az a tény, hogy a csapatot korábban egyedül birtokló Szeginvest Vagyonkezelő Zrt. mellett augusztus elején megjelent egy új befektető. Mekkora csapás ez a tamáskodóknak, a mindig mindenben a rosszat látóknak, mert igenis kurrens cikk a száztizenhét éves klub.

A delikvens pedig nem más, mint a patinás szegedi Alabárdos Éttermet üzemeltető cég, az Alabárdos-Szeged Vendéglátóipari, Kereskedelmi- és Szolgáltató Kft. A tulajdoni hányadot jótékony homály fedi. A cég 2020-ban 25,5 millió forintos forgalmat realizált, de már üzemi szinten 44 millió forint veszteséget mutatott ki a könyveiben. Azért a vendéglátósoknak finoman szólva sem 2020 volt a legjobb évük.

Az Alabárdos-Szeged Kft.-t 100%-ban birtokolja a szintén szegedi illetőségű és ugyanoda bejegyzett Suli-Host Vendéglátó és Szolgáltató Kft. No ez már egy izmosabb vállalkozás, amelyiknek tavaly 2,5 milliárd volt az árbevétele, és plusszal zárt (adózás előtti eredmény 56,6 millió forint).

És most jöhet a dobpergés, hiszen a a Suli-Host mögött teljes egészében a Szeginvest Zrt. áll. Ismerős a név? Ugye, hogy ugye!

Függöny.

A tranzakciónak számos oka lehet, találgatni lehet, mert a valós indokot soha nem fogjuk megtudni, ami magáncégek esetében egyébként normális eljárás. Nem vagyok jártas például a TAO elszámolásban, lehet, hogy ezért döntöttek a kettős játék mellett. Ami nekem kapásból eszembe jutott, hogy egy esetleges eladás során lehet jelentősége a mostai felállásnak. Ha valaki egy az egyben akarja megvenni a céget, akkor kvázi két szereplővel kell megegyeznie, azt viszont egyszerűsítheti a mostani struktúra, ha az új potenciális szereplő csak résztulajdonban gondolkodik. Ez az egész csupán ködszurkálás a részemről, mert mint fentebb már írtam, azt nem lehet tudni, hogy miként állnak a tulajdoni arányok a a Szeginvest és az Alabárdos-Szeged között.

A lényeg, hogy az ETO Futball Sportszervező és Szolgáltató Kft. áttételesen ugyan, de továbbra is kizárólag Mányi József érdekeltsége.

Lehet továbbra is álmodozni a szőke hercegről, fehér lovon. Én speciel nem hiszek a mesékben.

Kategória: mindenmás
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.