Bella ciao

nyitva van a pálya (fotó: Kisalföld)

Amikor külföld bajnoki meccset nézek a tévében, és a kamera hosszan pásztázza a nézőteret, én mindig gyerekeket keresek a képernyőn. Hazai vagy éppen vendégdresszbe öltözött kisfiúk és kislányok ugrálnak önfeledten, arcukra néha felfestették a szent színeket, apa és nagyon is sokszor anya ott van velük. Ami egyértelmű átjön ezekből a képekből, hogy boldogok. Vagy éppen a végtelen és őszinte szomorúság olvasható le a pofikájukról, mert náluk jobban senkit sem ráz meg egy vereség, vagy ne adj isten egy kiesés. Ott vannak és nem csupán azért, mert a nagyi éppen nem ért rá, hanem teljes öntudattal, és ezért fel sem merül, hogy apa azt mondja, de hiszen kilenctől van a meccs, Matteo, holnap meg iskola. Két éve, amikor az Estadio da Luzban néztük meg Zsuzsával a Benfica-Tondelát, akkor is voltak apróságok, piros trikóban persze, hátukon a büszke felirat, Joao Felix vagy éppenséggel Seferovic, kinek hogyan tetszik, no meg a szám, ami egyértelműen életkort és nem posztot jelölt, mert ugyan ki akar mindenki centerhalf lenni. Sokuk a szünetet követően az anyjuk vállán aludtak a hangzavarban, édesen, körülöttük cigarettafüst gomolygott, de ez sem zavarta az édes álmot, amiben már 6-0-ra ment a Benfica, hiába küzdött a valóságban hősiesen a Tondela, és húzta ki gyakorlatilag a legvégéig.

Irigylem ezeket a srácokat, mert élményt kapnak már életük hajnalán, csupán azért, mert jó helyre születtek. Nem kell nekik arra várni, hogy apa esetleg a haverokkal kiugorjon Münchenbe vagy Milánóba, és azt mondja, ne ide idefigyeljetek pupákok, egyszer van karácsony, meg egyébként is akciózik a Wizzair, szóval ki akar jönni a Juve-Salernitanára, nem kérdem mégegyszer. És akkor a képernyő előtt bekockuló kisember hirtelen felfigyel, mi van?, apát megcsípte a hülye légy?, esetleg eggyel több felest ittak meg Gáborbácsival? Úúú! Gáborbácsi a legnagyobb király, állítólag volt egyszer a Superclassicón, amikor valami Impexnél volt fejes, és rengeteget utazott Dél-Amerikába, hozott egy Boca-kulcstartót. Na de apa, holnap dolgozat lesz honismeretből meg töriből! Ki nem szarja, replikázik az öreg, majd azt mondod Dezsőbának, hogy a gép átrepült az Isonzó felett.

Matteo közben otthon fifázik és esze ágában sincs kimenni a meccsre. Salernitana? Ne röhögtess!, írja Lorenzónak viberen, és okádós emojit is rak mellé, hármat. Uncsi. Meg hideg is van.

*

Ezerkilencszázhetvenkilencben ezen a napon verte meg az ETO a KEK-ben a Juventust.

„(…)A közönség tíz perccel a lefújás előtt elindult hazafelé, valaki a nézők közül pisztonon az Il silenziót játszotta: elbúcsúzott a Rába ETO az 1979-80. évi kupaküzdelmektől…”

Még most is átjön a rezignált csalódottság a sorokból, amiket Mohay Gabi bácsi írt le a Kisalföldben. Pár éve még ő volt a hangosbemondó, elhaló hangon sorolta a Cegléd összeállítását az aktuális meccs előtt. Nagyot fordult a világ.

Vajon megérem még, hogy a még csak gondolatban sem létező unokám normális meccseket fog látni hétről hétre a stadionban. Az évek óta bérletes, alig tizenéves lányaimat ma sem viszem ki a Kecskemét elleni bajnokira. Miért? Túlságosan szeretem őket.

*

1979. október 3.

Kupagyőztesek Európa Kupája, 1. forduló, visszavágó

Rába ETO – Juventus 2-1 (2-0)

22.432 néző, vezette: Guruceta Muro [ESP]

ETO: Palla – Csonka, Pozsgai, Pásztor, Magyar – Hannich, Onhausz, Póczik – Szabó (79’ Jugovits), Glázer (66’ Mile), Pölöskei. Edző: Kovács Imre

Juventus: Zoff – Scirea – Cuccureddu, Brio, Furino, Gentile – Tardelli, Bettega, Tavola (46’ Prandelli), Causio, Fanna. Edző: Giovanni Trapattoni

Gólok: 6’ Furino (öngól) 1-0, 23’ Póczik 2-0, 52’ Causio 2-1

Kiállítás: 48’ Pozsgai

Kategória: mérkőzés, történelem
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.