Új rend épül

innen jól látni (fotó: MTVA archívum)

– Hívd ide a szolgálókat, Erzsók! Izibe’! –szólt az alispán, ellentmondást nem tűrően.

Vasárnap reggel volt, az asszonyok alig érkeztek meg a kismiséről, míg a férfiak éppen szedték össze magukat, hogy induljanak a sajátjukra a plébános úrhoz.

– Hajjaj! Megint mi lelte az uraságot? – sápítozott Novákné, aki mindig a legrosszabbra gondolt. – Biztosan nem ízlett neki a reggeli, s most elver valakit, ahogy szokott.

– Maradjon már, Novákné! – csitította Vászoly néni, aki már ötven éve szolgálta az alispánt. – Ha büntetés lenne, már kihúzatta volna a derest az udvar közepére. M’ért kell állandóan rémeket látni? Maga csak reménykedik, hogy elfenekeli az uraság. Tudom, hogy szereti a suhintást. Azt hiszi talán, hogy Pista nem beszél a parasztoknak?

Novákné mélyen elvörösödött és a kamra felé vette az irányt, mintha bármi dolga is lett volna arrafelé.

Az emberek szépen gyülekeztek az erkélyes ablak előtt az udvaron, erősen tanakodtak, hogy most mi fog következni, az alispánnak ugyanis nem volt szokása, hogy ebéd előtt megmutassa magát, sokszor még akkor sem. Most meg összetrombitál mindenkit. Mi lelte? Talán megbolondult? Vagy elérték azok a hírek, amik már keringtek máshol a vármegyében, miszerint lázonganak a parasztok, szervezkednek, fura dolgokról és eszmékről vitáznak, miközben cséplik a búzát? Elejét akarja venni talán az eseményeknek, s ezért kedvezményeket adna a szolgáknak? Be jó is lenne…

Egyszerre kinyíltak a hatalmas ablak táblái, s kissé kócosan megjelent az alispán. Hosszasan szemlélte az embereket, gondterhelten pásztázta a sorokat, s csak akkor enyhült meg egy pillanatra, amikor valamelyik fiatal parasztlánnyal találkozott a tekintete. Hatvan körül járt, de szerette a szépet, s beszéltek sokfélét az emberek, bár annak talán a tizede sem volt igaz.

– Emberek! – vágott bele hirtelen. – Mától kezdve vasárnaponként hamarább kérem az ebédet. Legkésőbb tizenegy órára terítsenek, de még jobb lenne, ha előbb. Most menjenek a dolgukra, mert már ma is ez a rend. Gyorsan, gyorsan!

Amilyen váratlanul jelent meg az erkélyen, olyan hirtelen el is tűnt. Az udvari népesség nem igazán értette az egészet, tanácstalanul tekergették a fejüket. Mi történhetett? Miután szétszéledtek, mindenféle dolgokról kezdtek pusmogni. Egyesek szerint mostanában nem tud aludni, ezért már hajnal négykor titkon reggelizik, nem csoda, ha délelőtt éhesen kóvályog a folyosókon. Mások arra tették le a garast, hogy az alispán becserkészte a konyhában szorgoskodó egyik új kézilányt, és a férfierejének karbantartása miatt sietteti az étkezést, mert ezt tanácsolta neki a kuruzsló.

Az igazság azonban ennél sokkal prózaibb volt és erre Pista hívta fel a többiek figyelmét. Pista világlátott embernek számított, szolgált szerte Európában, így aztán könnyebben megtalálták nemcsak a vármegye, hanem az egész ország hírei. Történt ugyanis, hogy a tekintetes uraságok körében egyik pillanatról a másikra divatossá vált a korábban mélyen megvetett fácánvadászat. Boldog, s boldogtalan lett a téma igazi szakértője, a legújabb fegyvereket hozatták messzi országokból, előfizettek az addig nem is ismert közlönyökre, igaz, azokat nem olvasták el, flancos vadászruhákban mutatkoztak mindenfelé, ez már jobban tetszett.

És nem mellesleg elkezdtek fácánvadászatokra járni.

Ám azok bizony vasárnap kora délután kezdődtek, szóval muszáj volt megváltoztatni még a legrégibb és legszentebb szokásokat is, így a pontban harangszóra kezdődő ebédeket.

A főbíróknak, ispánoknak, alispánoknak, megyei küldötteknek ez azonban szerencsére nem okozott semmilyen gondot, hiszen ők már régóta ismerték az ősi mondást, miszerint valami valamiért.

Gerince meg legföljebb azoknak a szerencsétlen jószágoknak volt, amikre gátlástalanul lövöldöztek.

Kategória: mindenmás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.