Egészen a falig

ez is csak egy meló (fotó: kisalfold.hu)

Ezerkilenszáckilencvenkettőben ismertem meg Klausz Lászlót. Akkor még nem sejtettem, hogy az ellenség fizetett ügynöke.

*

A Z.-i Költségvetési Üzem vezetése számára kiemelten fontos, hogy a dolgozók minden hétfőn reggel vidáman és kellő lelkesedéssel vessék magukat a munkába. Legyen szó az irodistákról, akik csak gyártják azt a rengeteg papírt, ami kell a boldoguláshoz, de főképp a tanácsnak, a sofőrökről, akik rendületlenül róják a kilométereket ráadásul balesetmentesen, meg néhanapján a vb-titkárt elviszik az sz.-i borospincék valamelyikébe, az úthengereseket, akik között sok a Józsi és lelapítanak mindent, de tényleg mindent, vagy éppenséggel azokról a kétkezi melósokról, akik ha kell, a legnagyobb forróságban is kátyúznak. Mert végtére is ez a lényeg, a kvintesszencia, hogy ne legyen kátyú sehol, mert nincs annál rosszabb, ha egy vakbélgyanús beteggel döccen a Nysa mentőautó a kórház felé félúton.

Éppen ezért a pártbizottsággal egyetértésben úgy döntöttünk, hogy minden derék kolléga számára biztosítjuk a szórakozáshoz való jogot, pontosabban lehetőséget, mert a szocializmus építése még nem fejeződött be teljesen negyven év alatt, hiába igyekezett vállt vállnak vetve a munkásság, a parasztság és az értelmiség, vannak még hiátusok, igaz, sokszor ezek már alig észrevehetők, de ahogy a mondás is szól, aki családi házba költözik, annak sosem lesz kész az otthona véglegesen soha.

Két lehetőség merült fel tehát. Egyrészt veszünk állandó belépőket a Váci Mihály Színházba, párban természetesen, és a premiert követő tizedik előadásra elmehet a kultúrára szomjazó munkatárs valakivel. Azért a tizedikre, mert akkor már kellő ismeret van róla, hogy mondjuk az Ember tragédiájában mennyire áspiskígyó Lucifer, vagy a Mágnás Miskában játszik-e és miként az a fiatal bonviván, akinek most nem jut eszembe a neve, esetleg közben megírta a Megyei Újság, hogy a Bajazzókban hamisan énekel a Máriássy Mariska. A baj csak az, hogy van ugye ez a balett izé is, ami szintén a repertoár része és lássuk be, nem mindenki szereti, ha az ötödik sor közepén folyamatosan az arcán csattan más verejtéke.

Ezért vettük számításba, hogy van ugye itt a városban ez a szépen ívelő futballcsapat, no meg itt ez a gyönyörű stadion, Közép-Európa ékköve, pár éve járt itt Real Sociedad, de ne feledkezzünk meg a Rotor Volgográdról sem természetesen, most meg csak úgy sorjáznak a bajnoki címek, kullogva megy haza a Ferencváros és az Újpesti Dózsa, a Bp. Honvédról nem is beszélve, sokszor kész tortúra jegyet szerezni egy-egy komolyabb rangadóra. Aztán a kollégák is élnek halnak a fociért, még a hölgyek is, és ha minden igaz, ennek oka egyáltalán nem csak Császár Gáspár kackiás bajusza és Harmath Béla daliás termete, hanem maga a játék, az a könnyed és légies játék, ami csak és kizárólag itt lehet honos, a szilajzöldi síkságon, ahol a huncutság és a gógyi minden kisfiú sajátja, s ami meg is látszik az utánpótláson. Arra gondoltunk ezért, hogy vehetnénk akár két éves bérletet is valamelyik kevésbé frekventált szektorba, példának okáért a tizenhatos magasságában pont jó lesz, mert onnan olyan szépen látszódik a les, arról nem is beszélve, hogy az főút felőli kaput mindig megtömik a srácok dugóval, ami nem mellékes szempont.

Nem is szaporítom tovább a szót, rövid tanakodás után, a demokrácia nemes eszméjét nem sutba dobva, azaz minden érvet és ellenérvet alaposan figyelembe véve végül a második variáció mellett tettük le a voksunkat. Szóval itt a lehetőség mindenki számára, így aki szeretne meccsre menni az ősztől, az minden bajnokit megelőző szerdán keresse G. üzemvezető kartársat, azaz a Pistát, mert minek ez a merev megszólítás, hiszen az üzemben mindenki Pistának hívja a Pistát. és jelezze neki ebbéli szándékát.

Aztán, ha ő és a tízéves fia éppen nem érnek rá azon a hétvégén, szerintem semmi akadálya nem lesz a vidám drukkolásnak.

De zúgjon ám utána harsányan és teli torokból a Hajrá Lendület!

*

Egy dolgot szeretnék gyorsan és határozottan leszögezni. Klausz László nem ezzel az utolsó esettel vált a drukkerek szemében hiteltelenné, nem most köpött szembe bennünket először.

Aki szerint ez így van, az becsapja önmagát.

Az autonómiába csomagolt hamis magabiztossága, a futballszakmai ismeretek asszimetriájából következő, a közte és köztünk, szurkolók között óhatatlanul meglévő egyenlőtlenségből fakadó gőgössége, ti. még a legelemibb dolgokat sem látjátok a pályán, akkor meg mire föl pofáztok?, illetve a sokszor bicskanyitogató stílusú meccs utáni nyilatkozatai miatt a kémia igazán sosem működhetett. Az új tulajdonos egyik komoly hibájának tartom, hogy legkésőbb a szezon végén nem köszönte meg neki a tevékenységét. Nyilván sok mindent eltakarhatott volna a tavaszi bukdácsolást lezáró, utolsó öt meccses győzelmi sorozata, de valamiért sorsszerűnek érzem, hogy ennek a történetnek így és ebben a formában lett vége.

Egy aprónak tűnő, de mégiscsak messziről látszó banánhéjon csúszott el, amikor a folyamatban lévő tárgyalásokról nem tájékoztatta a munkaadóját, illetve kísérletet sem tett arra, hogy az ETO esetleg lépéseket tehessen Milán megtartására.

Ez amatőr hiba, hacsak nem eleve a provokáció volt a cél.

Gyakorló apaként nem teszek neki szemrehányást, amiért az annak jövőjével kapcsolatos döntésnél ott állt a gyereke mellett. Ez így helyes. Hogy végül őt, őket igazolja-e az élet, majd kiderül.

Amiért viszont végtelenül haragszom rá, és ez indokolja, hogy napokkal a történések után is fontosnak tartottam a gondolataimat megosztani veletek, hogy ezzel a lépéssel bizonyságát adta: számára az un. ETO-projekt nagyon keveset jelentett.

Ez több mint hiba, ez bűn!

Klausz Milánnak tiszta szívvel kívánok kitartást és sok sikert a további pályafutásához!

Kategória: mindenmás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.